Doktor Selçuk Köse'nin film gibi yeniden yaşama dönme hikayesi! Koronavirüsünü 'kök hücre' tedavisi ile yendi

Koronavirüs (Kovid-19) salgınında hastaneye gelen vatandaşları muayene ederken, hastalığa yakalanan doktor Selçuk Köse (Karahan)’ın sağlığına kavuşmasının tam bir mucize olduğu ortaya çıktı. Doktorun rahatsızlandığını öğrenmelerinin ardından meslektaşları Köse için adeta seferber oldular.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Organ bağışı için çeşitli etkinliklere gitarı ile katılan, 30 yıllık göğüs cerrahisi doktoru Selçuk Köse rahatsızlanınca, 17 Mart’ta görev yaptığı Bakırköy Doktor Sadi Konuk Devlet Hastanesi’ne gitmişti. Burada yapılan test sonucu, sevilen doktorun koronavirüsüne yakalandığı ortaya çıkmış ve hemen tedavi altına alınmıştı.

Doktor Selçuk Köse'nin film gibi yeniden yaşama dönme hikayesi! Koronavirüsünü 'kök hücre' tedavisi ile yendi

VİRÜSLE TAM 22 GÜN MÜCADELE ETTİ

Doktor Selçuk Köse, hastalığın akciğerlerini etkilemesi üzerine meslektaşları tarafından yoğun bakıma alınmıştı. Bu salgın hastalıkla tam 22 gün mücadele eden Selçuk Köse, savaşı kazandı ve yaşama yeniden döndü.

SELÇUK KÖSE'NİN KORONAVİRÜSÜ HABERİNİ İLK KEZ SUPERHABER DUYURDU

Selçuk Köse'nin hastalığını ilk olarak SuperHaber kamuoyuna duyurmuştu. Doktor Selçuk Köse için gerekli olan, ”Favipiravir” adlı ilacı doktorun eski eşi Filiz Gültekin, sosyal medya hesabından paylaşınca bunu yine ilk olarak SuperHaber duyurmuştu.

 



Bu ilacın bulunmasından sonra tedavisi hızlanan doktor Köse için doktor arkadaşları, Türkiye’de ilk kez deneyecekleri, ”Mezenkimal kök Hücre Tedavisi”ne başladılar. Ancak, doktor Köse'nin tedavisinde tüm imkanlar kullanılırken,durumu ilk haftadan itibaren kötüleşmeye başlaması bir ara umutların düşmesine neden olduğu öğrenildi.

 KORONAVİRÜS HIZLA KÖSE’NİN BEYNİNE VE OMİRİLİĞİNE SALDIRDI!

SuperHaber’in güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre, doktor Selçuk Köse’nin rahatsızlığında, doktorların tedavilerle akciğerlerindeki sorunu çözdükleri anlarda beklenmeyen bir başka rahatsızlık, tüm ekibi şoke ettiği öğrenildi.

Sadece solunum yollarında yaşadığı ve etkisini gösterdiği bilinen koronavirüs, doktor Köse'nın beynine ve omuriliğine doğru hızla ilerlemeye başladı. Bu korkunç durum, Bakırköy Doktor Sadi Konuk Devlet Hastanesi’nde, koronavirüs ile mücadele eden sağlık ekibini de çok şaşırtmıştı. Virüs adeta, doktorların çabaları ve ilaçlarla dalga geçiyor; hasta olan vücudu tamamen ele geçirmeye, daha ilerisinde de organ yetmezliklerine neden olmak için uğraşıyordu.

SELÇUK KÖSE KORONAVİRÜSÜNÜ KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İLE YENDİ!

Arkadaşlarını kurtarmak isteyen doktorlar, bu ilginç durumu konuşmak ve yeni bir tedaviye başlamak için toplantı üzerine toplantı yaptılar. Mezenkimal adlı yeni kök hücre tedavisine başlamak istiyorlardı. Bu yeni tedavi sistemi virüslerden arındırılan ancak hasar gören organları onaracak ve hastayı yeniden hayata döndürecekti.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI KÖK HÜCRE TEDAVİSİNE HEMEN İZİN VERDİ

Bunun için hemen Başhekimlik aracılığı ile Sağlık Bakanlığı’na başvurularak izin istenildi. Bakanlık, kök hücre tedavisi için izni hemen verdi ve hızlı bir şekilde tekrar tedaviye başlandı.

Köse'nin tedavisi için hasar gören akciğer ve diğer organlara kök hücre tedavisine başlanıldı. Ardından damar yolu ile diğer ilaçlarına devam edildi. Bir hafta yoğun bir şekilde süren bu tedaviden sonra virüsün bilinmeyen ve yeni çıkan, başka organlara sıçraması da durdurularak tamamen yok edildi. Bu zor süreçte yaşama isteğini kaybetmeyen doktor Köse'ye, yapılan tedaviler ikinci haftadan itibaren iyi sonuçlar almaya başlandı.

DOKTOR KÖSE İÇİN FİZİK TEDAVİ GÜNLERİ BAŞLIYOR

Koronavirüsüne yakalanan ve en ağır bir şekilde hastalığı yaşadığı belirtilen doktor Selçuk Köse'nin artık ayağa kalkması için yeni tedavilerin başladığı ifade edildi.

Bakırköy Doktor Sadi Konuk Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde, kısıtlı da olsa konuşabilen ve normal yemek yiyen doktor Köse için, fizik ve egzersiz tedavilerine başlandı. Zayıflayan kasları için her gün güçlendirme çalışmalarının sürdürüleceği öğrenildi.

 MEZENKİMAL KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NEDİR?

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgın hastalığı ile mücadelede öne çıkan önemli bir tedavi yöntemi daha ortaya çıktı. SuperHaber tıp dünyasının, koronavirüs ile mücadelesinde ki yeni tedavi yöntemi olan mezenkimal kök hücre tedavisi ne demek bunu araştırdı.

TÜRK DOKTORLARININ KÖK HÜCRE İLE TEDAVİSİ UMUDUN YENİ ADI OLDU

Uzman kişilerden alınan bilgilere göre, mezenkimal kök hücreler; vücutta görev yapan çok sayıda hücreye dönüşebilme ve kendini yenileme kapasitesine sahip ana hücrelerdir. Bazı hastalıklarda kullanılan bazılarında henüz deneme aşamasında olan bu tedavi yönteminde; bireye özgü olarak başta kemik iliği olmak üzere yağ dokusu, tendonlar, diş, plasenta, kordon kanı gibi pek çok yerden elde edilebilen kök hücreler damar yolu ile hastaya verilmektedir. Hasarlı olan organın tamir edilmesi ve kemik iliğinde kan yapımının arttırılması için kullanılabileceği düşünülmektedir.

Bakırköy Doktor Sadi Konuk Devlet Hastanesi’nin doktorları, kendi meslektaşları olan göğüs cerrahı arkadaşlarına, bu kök hücre tedavisini ilk kez uyguladılar. Bu tedavinin önemli bir etkisi de, insanların bağışıklık sistemi gerektiği yerde harekete geçirici, gerektiği yerde de yatıştırıcı yani vücut direncini sistemini düzenleyici hale getirmesidir.

MEZENKİMAL KÖK HÜCRE TEDAVİSİ HASARLI ORGANLARI ONARIYOR

Eskiden mikrobun kana karışması olarak tanımlanan sepsis yani iltihabın bütün vücuda karışması tablosundan, artık sadece mikrobun sorumlu olmadığı, vücudu korumak için devreye giren bağışıklık sisteminin, abartılı, düzensiz cevabının büyük rolü olduğunu biliniyor. İltihap ve bağışıklık sistemi, başı bozukluğuna (immündisregülasyon) örnek olarak verilebilir. İşte böyle immün sistemin düzensiz çalıştığı hastalıklarda dışarıdan mezenkimal kök hücre verilerek bağışıklık sisteminde düzen sağlanabileceği düşünülmektedir.

Mezenkimal kök hücreler; bağışıklık sistemin kendi düzenleyici hücrelerinin sayısını arttırabilir, ayrıca T hücre gibi, B hücre gibi immün sistemin yapıtaşlarına sinyaller göndererek. bu hücrelerin davranışlarını değiştirebilir. Bunun dışında antibiyotik gibi bakteriler üzerine etki gösterir, onların çoğalmalarını baskılar ve vücuttan atılımlarını arttırır.

KORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİNDE MEZENKEMAL KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NASIL YAPILABİLİR?

Özellikle yaşlı hastalarda virüsün kendisinden çok virüse karşı olan abartılı, düzensiz immün yanıt; organ hasarlarına ve ölüme neden olmaktadır. Mezenkimal kök hücre tedavisinin, koronavirüs hastalığında henüz kesin kanıtlar olmasa da ağır ya da kritik hastalarda kullanıldığı ve yararlı olduğu bildirilmiştir. İmmün sistemde düzen sağlayarak, sitokin fırtınasını önleyerek ya da sitokin fırtınasının şiddetini azaltarak etki gösterebileceği beklenmektedir. Damar yolu ile verildiğinde akciğerde biriktiği ve akciğer hasarını azalttığı düşünülmektedir.

Doktor Selçuk Köse'nin film gibi yeniden yaşama dönme hikayesi! Koronavirüsünü 'kök hücre' tedavisi ile yendi ile ilgili etiketler Koronavirüs kovid-19 corona covid-19 kök hücre tedavisi
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.