Doğum kontrol hapını kimler kullanabilir? Etkisi ne kadardır? Doğum kontrol hapı kilo yapar mı?

İstenmeyen gebelikler için oldukça sık ve yaygın kullanılan doğum kontrol hapı ilk olarak bundan 60 yıl önce kullanıldı. Günümüzde milyonlarca kadın, doğum kontrol hapı kullanarak istemediği gebeliği önleyebiliyor. Peki, doğum kontrol hapını kimler kullanabilir? Etkisi ne kadar sürüyor?

Kadınların, istenmeyen gebelikleri önleme adına kullandıkları doğum kontrol hapları günümüzde oldukça yaygın kullanılıyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki en güvenilir doğum kontrol hapı bile yüzde yüz gebeliği önleyemez. Doğum kontrol haplarını kimler kullanabilir sorusu da bu yüzden önem kazanmıştır. Peki, doğum kontrol hapı kullanıldıktan sonra etkisi ne kadardır?

Milyonlarca kadın, gebeliği önlemek adına doğum kontrol haplarını kullanıyor. Hapların içerdiği hormonlar, yumurtlamayı durdurur ve rahim ağzı yoğunluğunu arttırarak, erkek üreme hücresi spermin rahim içine geçişini engeller.

DOĞUM KONTROL HAPLARINI KİMLER KULLANABİLİR?

Doğum kontrol hapları genellikle 21 veya 28 tabletten oluşur. İlacın kullanımına başlandığında ara verilmeksizin kutu içeriği bitene kadar her gün aynı saatte kullanılmalıdır. Kutunun bitmesinin ardından bir hafta süreyle doğum kontrol hapı kullanımına ara verilmelidir. Bu süre içinde adet kanaması gerçekleşir. Adet kanamasının sona ermesinin ardından ikinci kutunun kullanımına başlanır ve aynı düzende ilaç alınır.

Doğum kontrol hapı ne işe yarar, nasıl kullanılır? Doğum kontrol haplarının  kilo aldırır mı, yan etkileri nelerdir? - Sağlık Haberleri

ETKİSİ NE KADARDIR?

İlacın kullanımının adet kanaması için bırakıldığı bir haftalık dönemde kanamanın gerçekleşmemesi durumunda mutlaka gebelik testi yapılmalıdır. Çok ender de olsa karşılaşılan bu durumda ilacın kullanımına devam etmek, anne rahmindeki bebeğe ciddi zararlar verebilir. 21 tabletten oluşan doğum kontrol hapının kullanımına, adet kanamasının görüldüğü ilk gün başlanır. Düzenli olarak her gün aynı saatte alınması, ilacın koruyuculuğunu artıran etkenler arasında yer alır. 

DOĞUM KONTROL HAPI KİLO YAPAR MI?

Doğum kontrol hapları, ilk çıktığı zamandan bu güne son derece farklılaşmıştır. Özellikle ilaç içeriğindeki hormon düzeyi, geçmişteki doğum kontrol ilaçlarına kıyasla günümüzde son derece düşüktür. Bu da hormonların kişide iştah açılması ya da ödem oluşması gibi kilo artışı ile direkt alakalı olan etkilerin günümüzde ortadan kalmasına neden olmuştur. Farklı bir deyişle günümüzde doğum kontrol haplarının içeriğindeki hormon düzeyi son derece düşüktür. Dolayısıyla OKS kullanımına bağlı olarak kişide kilo artışının görülmesi beklenmez. Ancak doğum kontrol hapı kullanımına başladıktan sonraki 2 hafta içinde kişide bir miktar ödem oluşumu görülebilir. Bu durum geçici olmakla birlikte kişide ilerleyen dönemde kilo artışı görülüyorsa bu durumun farklı bir nedenden kaynaklandığı düşünülmelidir.

Doğum kontrol hapını kimler kullanabilir? Etkisi ne kadardır? Doğum kontrol hapı kilo yapar mı? ile ilgili etiketler sağlık doğum kontrol hapı kilo yapar mı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.