Doğu Türkistanlı genç kız gözyaşları içinde anlattı: Annem ve 4 kardeşim yanarak can verdi

Çin’in “Sıfır Kovid” politikası adı altında Doğu Türkistan’da zulümlere devam ediyor. Urumçi'de 24 Kasım'da karantinadaki bir apartmanda çıkan yangında annesi ve 4 kardeşini kaybeden genç kızın sözleri yürekleri parçaladı.

İstanbul'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri Doğu Türkistan’ın Urumçi kentinde 21 katlı binada çıkan yangında Çin’in karantina uygulaması sebebiyle feci şekilde can veren insanlar için basın toplantısı düzenledi.

"İLİŞKİLERİ KESİN AKSİ TAKİRDE DAHA ÇOK VAKALARLA KARŞILAŞIRIZ"

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Urumçi'deki yangın felaketi karşısında İslam dünyasının da sessiz kaldığını, gereken tepkiyi vermediğini ifade etti. İslam ülkelerinin, Doğu Türkistan'daki hak ihlallerini bitirmediği sürece Çin ile ticari ilişkilerini askıya almaları çağrısında bulunan Yıldırım, "Bu, İslam dünyasının ve Müslümanların onuru ve izzetidir. Bütün İslam devletlerine sesleniyorum. Bu ümmetin onuru ve izzetiyle oynamayın. İlişkileri kesin. Aksi takdirde daha böyle çok vakalarla karşılaşacağız." dedi.

"COVİD POLİTİKASI ALTINDA İNSANLAR EVLERİNDE ÖLÜME TERK EDİLİYOR"

Çin’in tam kapanma politikası nedeniyle Doğu Türkistan'da 21 katlı binada çıkan yangında binadan çıkamayan "44 kişinin" hayatını kaybettiğini ifade eden Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) Başkanı Avukat Abdullah Resul Demir, ölenler arasında çocukların da bulunduğunu söyledi. Doğu Türkistan'ın bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olunduğunu, 2016 yılından bu yana 1 ila 3 milyon Uygur'un toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldığını öne süren Demir, Çin lideri Şi Cinping'in "Sıfır Kovid" politikası adı altında birçok insanı evlere kilitleyerek ölüme terk ettiğini savundu.

"YANGINDA ANNEMİ VE 4 KARDEŞİMİ KAYBETTİM"

Türkiye'de bilgisayar mühendisliği okuyan 22 yaşındaki Muhammed Memeteli de "Urumçi'deki yangında annem ve 4 kardeşim hayatını kaybetti. Yangın çıktığında 3-4 saat itfaiye neredeydi, yangını çok hızlı söndürebilecek konumdayken neden hemen söndürmediler? İtfaiye de hastane de apartmanımıza çok yakındı. Dünya ve İslam dünyasının bu olaya sessiz kalmamasını istiyorum." ifadelerini kullandı. Urumçi'de 6 yıldır ulaşamadığı babası ve ağabeyinin serbest bırakılmasını isteyen Memeteli, onların sesini duymak istediğini sözlerine ekledi.

 

 

Doğu Türkistanlı genç kız gözyaşları içinde anlattı: Annem ve 4 kardeşim yanarak can verdi ile ilgili etiketler Çin
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.