Doğu Ekspresi yolculuğu hakkında bilmeniz gereken her şey!

TCDD’nin Ankara-Kars arası Doğu Ekspresi seferlerine ilgi sosyal medya sayesinde patlama yaptı. Doğu Ekspresi ile seyahat etmek, kendini yollara adamış her insanın hayatında en az bir kere yaşamak istediği bir deneyim. Son yıllarda Doğu Ekspres sadece gezmeyi sevenlerin değil paylaşmayı sevenlerin de gittiği bir yer haline geldi. İnsanlar iş, güç vs sebeplerden dolayı sürekli fırsat bulamasa da gezmek yeni yerler görmek çoğu insanın sevdiği bir şeydir. Uzun süren tren yolculukları bazılarımız için heyecan uyandırmasa da çoğu insanı yükseltebilecek bir eylemdir. Tabi şimdilerde sadece heyecan uyandırsın diye kullanılmıyor. “Like avcısı” 18-24 yaş gençler, gruplar halinde Kars’a gidiyor. Oradan fotoğraf paylaşıp takipçi alıyorlar. Peki Doğu Ekspresi nedir? Doğu Ekspres nereden ve kaçta kalkar? Biletler ne kadar? Nereden alınır? Doğu Ekspres nereye gider? Bilet fiyatları! Detaylar haber özette...

TCDD’nin Ankara-Kars arası Doğu Ekspresi seferlerine ilgi sosyal medya sayesinde patlama yaptı. Doğu Ekspresi ile seyahat etmek, kendini yollara adamış her insanın hayatında en az bir kere yaşamak istediği bir deneyim. Son yıllarda Doğu Ekspresi sadece gezmeyi sevenlerin değil paylaşmayı sevenlerin de gittiği bir yer haline geldi. İnsanlar iş, güç vs sebeplerden dolayı sürekli fırsat bulamasa da gezmek yeni yerler görmek çoğu insanın sevdiği bir şeydir. Uzun süren tren yolculukları bazılarımız için heyecan uyandırmasa da çoğu insanı yükseltebilecek bir eylemdir. Tabi şimdilerde sadece heyecan uyandırsın diye kullanılmıyor. “Like avcısı” 18-24 yaş gençler, gruplar halinde Kars’a gidiyor. Oradan fotoğraf paylaşıp takipçi alıyorlar. Peki Doğu Ekspresi nedir? Doğu Ekspres nereden ve kaçta kalkar? Biletler ne kadar? Nereden alınır? Doğu Ekspres nereye gider? Bilet fiyatları! Detaylar haber özette...

sdfass

OTELLER DOLDU

Kars’a artan ilginin sebebini özetleyen Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, “Kars, tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizm cenneti. Özellikle Kars’ta kış turizmi ağırlıkta. Sarıkamış’taki kırsal karın ve pistimizin varlığı farklı bir güzellik. Sarıkamış’ı, Ani Harabeleri’ni, Kars Kalesi’ni anlatmaya çalışıyorduk, başardık diyebiliriz. Kars-Tiflis- Bakü demiryolu projesinin tamamlanması ve tren seferlerinin başlaması artı bir değer kattı. Otellerimizde yüzde 100 doluluk yaşanıyor. Bu yıl daha fazla talep var. Kars’a gelmek isteyenler için Doğu Ekspresi’ne ek vagonlar ilave edildi. İlimize olan talebin en önemli sebebi kış turizmi” diye konuştu.

FWFDAS

‘İSTASYONDA YATAN BİLE OLUYOR’

Kars Tren İstasyonu Hareket Memuru Sebahattin Koç, geçen yıla göre yüzde 40’lık artışa dikkat çekerek, “1 olan yataklı vagon sayısı kimi seferlerde 3’e çıkarıldı. 25 Aralık’a kadar çok sınırlı sayıda bilet kaldı. Çok büyük ilgi var. Doğu Ekspresi ucuz olduğu için gençler çok tercih ediyor. 5-10 kişilik gruplar halinde geliyorlar. Akşam gelip sabah dönenler de iki gün kalan da oluyor. Kimisi istasyonda yatıyor. Kars Kalesi, Ani Harabeleri ve Sarıkamış Kayak Merkezi’ne gidiyorlar” dedi.

‘INSTAGRAM’DA GÖRDÜK, BİLETİ ZOR BULDUK’

Geçen hafta 6 kişilik arkadaş grubuyla Doğu Ekspresi ile Kars’a giden Serkan İbil, “Böyle bir gezi planımız vardı. Instagram hesabından gördük ve Kars’a gitmeye karar verdik. Tren yolculuğunu ilk defa yaptım ve bu zamana kadar yapmadığım için pişman oldum. Kars’ta yakın çevremizden daha çok ilgi gördük. Biz bilet alırken epey sıkıntı yaşadık. Bir ay boyunca sabah, öğle, akşam bilet aradık, yoktu. Yola çıkmadan 3 gün önce bilet bulduk. Gece saat 12 civarında TCDD’nin bilet satış sistemine girdiğinizde bilet bulabiliyorsunuz” dedi.

‘BLOGGER’LAR ETKİLİ OLDU’

Trenle tek başına Kars’a seyahat eden fotoğrafçı Mücahit Muğlu ise, “Kars’tan ziyade Doğu Ekspresi deneyimi yaşamak istedim. Kars’ı da çok sevdim. Atmosferi inanılmaz. Kars bu ara çok popüler. Bence blogger’ların çok sık seyahat etmesi çok etkili oldu. Bu ara blogger ve fotoğrafçılar Kars’a çok gidiyor. Onların paylaşımlarını gören Kars’tan ve Doğu Ekspresi’nden haberdar olmaya başladı ve talep arttı. Seyahat hiç bitmesin istedim. Kars’taki tarihi eserler ve Rus mimarisine bayıldım. Bilet bulma da hafta içi çok zorluk çekilmiyor ama hafta sonu bilet bulmak sorun” diye konuştu.

ASASF

‘BU SENE İNANILMAZ YOĞUNLUK VAR’

DOĞU Ekspresi ile Kars’a tur düzenleyen acente yetkilisi Bahar Ertekin şunları söylüyor: “Son 3 yıldır giderek artan bir talep var. Trenle Kars’a gidip gelenlerin memnun kalması talebi artırıyor. Bu yıl ise geçen yıla göre inanılmaz bir yoğunluk var. Geçen seneye kadar ücretli yataklı kompartıman satın alıyorduk. Bu sene talep fazla olunca TCDD gruplara özel, acentelere özel vagon verelim dedi. İlave vagonlar eklendi, biz de o vagonları aldık. Tur şirketleri, tüm biletleri aldı diye söylentiler yayıldı. Ancak biz bilet satın almıyoruz. İlave eklenen vagonları aldık. Grup değil de şahsi gitmek isteyenler TCDD’nin bilet satış sisteminden biletlerini alıyor. Ancak münferit talep de çok olduğu için bilet bulmakta güçlük yaşanıyor. Kars, Türkiye’nin bir ucu. Günümüzde insanların tatil anlayışları değişti. Trenle yolculuğunu merak edenler var. Bu merakı gidermek ve Kars’ı görmek isteyenler, talebi katladı.”

DOĞU EKSPRESİ NEDİR?

Ankara-Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars güzergahında sefer yapan ve 1933 km’lik yolu 24.5 saatte (1 gün 30 dakika) tamamlayan TCDD’ye ait ekspres Doğu Ekspresi oluyor. Türkiye’nin en iyi rotalarından birine giden Doğu Ekspresi’nin yanı sıra Siirt’e giden Kurtalan Ekspresi de deneyimlemenin peşindeyim.

NERDEN NEREYE GİDİYOR? HANGİ SAATLERDE VE DURAKLARDA DURUYOR?

Doğu Ekspresi treni haftanın hergünü Ankara’dan 18:00’da; Kars’tan ise 08:00’de kalkıyor. Ara duraklara hangi saatlerde ulaşacağı ve ne kadar duracağı yol durumundan dolayı belli olmuyor.
Doğu Ekspresi güzergahı ise: Ankara > Kırıkkale > Kayseri > Sivas > Erzincan > Erzurum > Kars

GSDFS

DOĞU EKSPRESİ BİLET

Doğu Ekspresi ile Kars’a gitmek için ilk yapılması gereken şey TCDD’nin tren biletlerini seyahat tarihinden 15 gün önce satışa çıkardığını bilmek. Yoksa benim gibi uçak biletini aldıktan sonra TCDD’nin sitesine girip ‘sefer bulunamadı’ yazısı görünce eyvahlar olsun Ali Rıza Bey dersiniz.

Giderken tren, dönerken uçak kullanacağım için THY’nin günde tek sefer düzenlediği Kars biletini alıyorum. THY dışında Pegasus ve Anadolu Jet’in de Kars’a uçuşu bulunuyor. Şubat ayında yola çıkacağım için ocak ayında TCDD’nin sitesine girip sefer bulamayınca ufaktan bir şok yaşıyorum ve tesadüf InterRail Yardım Grubu’nda benzeri bir post paylaşılıyor. Sağ olsun gruptaki arkadaşlardan öğreniyorum ki seyahate 15 gün kala biletler satışa çıkıyormuş. Bu yüzden panik yapmayın ve acil çıkış kapılarını kullanın. Seyahatinize 15 günden uzun bir süre varsa bilet alamamanız normaldir. 15 gün kala satışa giren biletleri online olarak, telefonla ya da Sirkeci Garı’ndan alabilirsiniz. Haydarpaşa Garı’nda bilet satılmıyor. Acenteler mi, hayır onlarda da satılmıyor.

Gelelim bilet alımında yaşanan sıkıntılara. Sizlere de oldu mu bilmiyorum ama forumlarda okuduğum kadarıyla genel sorun, biletlerin satışa çıktığında neredeyse hemen tükenmesi ve alanların hepsinin erkek olması. Bu işte bir gariplik olduğunu düşünenlerdenseniz gayet haklısınız. 15 gün öncesinde açılan biletleri açılır açılmaz almaya çalışan biri olarak gördük ki çok az örtülü kuşet vagonu kalmış. Sirkeci Garı’nı aradığımızda kalabalık grupların Ankara’ya dilekçe göndererek vagonları ayırttığını söylediler. Kars’a gitmek için dilekçe yazıldığını bu yaşımda öğrenmiş oldum.

DOĞU EKSPRESİ BİLET FİYATLARI

Şubat 2017 için baktığımda örtülü kuşetin kişi başı fiyatı 58 TL. Eğer TSK mensubu, çocuk, yaşlı, basın kategorisine giriyorsanız bu fiyat üzerine %20 indirim uygulanıyor. Diğer vagon fiyatları ise şöyle: Pulman 48, yataklı 2 kişi için kişi başı 98, 2 kişilik yataklıyı tek kişi kapatınca 118 TL.

DOĞU EKSPRESİ’NDE VAGON NASIL SEÇİLİR?

Trende 4 çeşit vagon var. Kendinizi nasıl rahat hissettiğiniz ve bütçe durumunuz vagon seçimine etken edecektir. Örneğin bir 4 kişilik bir kız grubu olarak yola çıkacağız ve bu yüzden 4 kişilik olan örtülü kuşetli vagonu alacağız. Genel olarak vagon seçiminize yardımcı olması adına aşağıdakilerden uygun olanı seçiniz:

Pulman: Bildiğimiz tren koltukları gibi olan koltukların bulunduğu vagon. Her sırada 2 çiftli ve 1 tekli koltuk var. Koltuklar yatmıyor ama geniş aralıkları var. Trendeki en uygun fiyatlı vagon burası.
Örtülü Kuşetli: Eğer 4 kişiyseniz rahatlıkla burayı alabilirsiniz. Ranza şeklince ve yatak olabilen koltuklar ile 4 kişi ağırlayan örtülü kuşetli vagonda temiz nevresimler veriliyor. Biz 3 kişiyiz, bizim oraya dördüncü gelir mi diyebilirsiniz. Eğer kızlı-erkekli (tövbe) grupsanız, gruptaki erkek arkadaşların başka vagonlara alınma olasılığı var bu yüzden 4 kişilik örtülü kuşetin komple alınması öneriliyor.
Yataklı: Adeta kişiye özel vagon yataklı vagon. Burada iki kişilik ranza yatak, buzdolabı, lavabo ve masa bulunuyor. 2 kişiyseniz ve örtülü kuşetli almak istemiyorsanız o zaman yataklı vagonu tercih edebilirsiniz. Tek kişiyseniz de iki kişilik yataklı vagonu kapatma olanağınız var.
Yemekli: Bu kısım trenin yemek yenilen kısmı. Yanınızda yiyecek bir şey yoksa tren içerisindeki bu alanı kullanabilirsiniz.

DGSDFDS

DOĞU EKSPRESİ YOLCULUĞU

Yukarıda belirttiğim gibi 11.12.2017 tarihine kadar Ankara’daki BAŞKENTRAY çalışmalarından dolayı Doğu Ekspresi Kırıkkale Irmak Garı’ndan kalkacak. Eğer yolculuğunuz Ankara’ya olacaksa TCDD Ankara-Irmak arasına ÜCRETSİZ sefer düzenliyor. Ücretsiz servisi kullanmak için Ankara Garı’na gitmeniz gerekiyor. Sistemde Ankara seçeneği var fakat bu trene Ankara’dan bineceksiniz anlamına gelmiyor. Yani bileti Ankara diye alırsanız yine gardan Kırıkkale’ye transfer edileceksiniz. Doğu Ekspresi, Kırıkkale Irmak’tan 19.45te kalkıyor.

dogu ekspresi
Kaynak: Panoramio
Irmak – Kars Güzergahı

Durak Varış Kalkış
Irmak 19:45
Kayseri 00:40 00:48
Sivas 04:06 04:12
Erzincan 10:02 10:07
Erzurum 13:52 13:57
Sarıkamış 17:14 17:30
Kars

*Sefer saatleri rötar vb durumlara göre değişiklik gösterebilir.

DOĞU EKSPRESİ YOLCULUK BÜTÇESİ

2017’de planladığım Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğunun yol masrafları İstanbul’dan Kırıkkale’ye otobüs yolculuğu (Kamil Koç ile 70 TL), Kırıkkale’den Doğu Ekspresi ile Kars’a gidiş (63 TL), Kars’tan İstanbul’a dönüş (THY ile 300 TL). THY dışında Anadolu Jet kullanırsanız yaklaşık 170 TL’lerde, Pegasus ile de 260 TL’lerde bilet bulabilirsiniz.

Eğer Doğu Ekspresi ile Kars’a gitmek bir niyetiniz varsa bu sene son şansınız. Çünkü 2018 senesi ile birlikte artık bu yolu hızlı trenler yapacak.

Doğu Ekspresi yolculuğu hakkında bilmeniz gereken her şey! ile ilgili etiketler Doğu Ekspresi TCDD ankara kars doğu ekspresi nedir doğu ekspresi nereden biletler ne kadar nereden alınır doğu ekspresi nereye gider
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.