'Doğu Akdeniz'i uçuşa yasak hale getirir'

Doğu Akdeniz'de Türkiye - Yunanistan gerilimi artarken, Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemlerinin önemi de daha fazla ortaya çıktı. Henüz aktif edilmemiş sistem ile ilgili konuşan uzmanlar, "S-400'lerin kurulması ve aktive edilmesi Doğu Akdeniz'i uçuşa yasak bölge haline getirir." değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan'ın F-16 savaş uçakları ile gerçekleştirdiği provokasyonun ardından Meis adasına asker konuşlandırması Doğu Akdeniz'deki askeri gerilime yeni bir boyut kazandırdı. Son birkaç aya kadar enerji rekabeti ve hidrokarbon aramaları ile gündeme gelen Doğu Akdeniz her geçen gün güvenlik sorunu haline geliyor.

Bölgede Türkiye'ye yöneltilen askeri tehditleri Yeni Şafak'a değerlendiren TRT World Analisti Yusuf Erim, "Bu tehditler S-400'lerin satın alınmasının ne kadar doğru ve zamanlı bir karar olduğunu gösteriyor. S-400'lerin kurulması ve aktive edilmesi Doğu Akdeniz'i uçuşa yasak bölge haline getirir. Bu, olası bir savaş durumunda Türkiye'ye büyük avantaj sağlar" değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN'I TAŞERON OLARAK KULLANIYORLAR

Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yunanistan'ı taşeron olarak kullandığını ifade eden Erim, "Libya'da Hafter'i benzer şekilde kullandılar. Fransa'nın ve BAE'nin Yunanistan'ın yanında durması askeri bakımdan Türkiye açısından büyük bir sorun olmaz" dedi.

"ATİNA'NIN BUNU HIZLI BİR ŞEKİLDE ANLAMASI GEREKİYOR"

Bir savaş çıkması halinde Yunanistan'ın yalnız kalacağını ifade eden Erim, "Bu ülkeler elbette silah ve finansal destek sağlayacaklar, ama mevcut gerilim savaş haline dönüşürse, ne Fransa ne de BAE askerleri bu savaşta olmayacak. Bu savaş ne Paris'te ne de Abu Dabi'de olacak. Bu savaş adalarda ve Yunanistan ana karalarında olacak. Atina'nın bunu hızlı bir şekilde anlaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'Doğu Akdeniz'i uçuşa yasak hale getirir' ile ilgili etiketler Türkiye Yunanistan S-400 Doğu Akdeniz
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.