Doğal gaz nasıl çıkarılır? Nerede bulunur?

Doğal gaz nasıl çıkarılır sorusunun yanıtı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cuma günü müjdeyi vereceğim açıklaması ve ardından Bloomberg'in Karadeniz Ereğli açıklarında doğalgaz bulundu açıklamasının ardından vatandaşlar doğal gazın nasıl çıkarıldığını merak ediliyor. İşte detaylar...

Doğal gaz nasıl çıkarılır sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...


DOĞAL GAZ NASIL ÇIKARILIR?

Doğal Gaz Nerede Bulunur?


Doğal gaz yer altındaki kayaların gözle görülmeyecek kadar küçük gözeneklerinde bulunur. O yüzden doğal gazın Türkçe karşılığı kaya gazı’dır. Petrol ve doğal gazın aranması, yer bilim ve jeofizik hatta petrol mühendisliği dallarının ortak çalışmasını gerektirmektedir bu üç mühendisin bilgisi, kaya gazının bulunması için yeterlidir.

Yeraltı formasyonlarında petrolün ya da gazın var olup olmadığı kesin olarak yalnızca sondaj yapılarak belirlenebilir. Bulunmasının başka bir yolu yoktur. Sondaj yapıp gazın varlığı kanıtlandıktan sonrasında, mevcud doğal gaz üretim kuyularına alınır ki bu doğal gazın yer yüzüne çıktığı yerdir.Yerin derinliklerinde bulunan kayaların gözeneklerinden ve çatlaklarından gelen kaya gaz üretim kuyusuna ulaşır.

Petrol ve İlgili Teknolojiler, Petrol ve Doğal Gaz Sanayi ...

Doğal Gazın Üretilmesi

Doğal gaz nasıl çıkarılır sorusunun cevabı çok kolay verilemez. Petrol ve gazın üretilmesi, boru hatları yöntemiyle ayrıştırma veya tüketim tesislerine aktarılması işlemi, petrol ve kaya gazı mühendisliğinin ikinci bir alt sınıfı olan Üretim Mühendisliğinin görev alanına girer. Ancak, yerin binlerce metre altındaki bir kayacın gözeneklerinde bulunan petrol ve gazın derhal üretilebilmesi olanaksızdır. Petrol rezervuarından maksimum oranda petrol üretebilmek, gözenekli ortamda petrol ve gaz akışının fiziğini belirlemeye yönelik sıkıntılı ölçümler, ileri düzeyde matematik içeren hesaplamalar ve sayısal modelleme tekniklerinin kullanımını gerektirir. Bu işler uzun bir süreç gerektirmektedir. İşin bu parçası da petrol ve doğal gaz mühendisliğinin üçüncü bir alt sınıfı olan Rezervuar Mühendisliğinin vazife alanına girer.

Kaynak:yenidünya.net

Doğal gaz nasıl çıkarılır? Nerede bulunur? ile ilgili etiketler doğal gaz doğal gaz nasıl çıkarılır
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.