Doğadaki bin 65 çeşit bitki ile turşu yaptı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi!

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde bin 65 çeşit "probiyotikli turşu" üreten emekli kimya mühendisi Mustafa Koca, Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırdı. Bilim adamları Koca’nın bu başarısını ise inanılmaz olarak nitelendirdi.

İlçede yaşayan Koca, keçiboynuzu, ışkın, hünnap, çiriş, dağ çileği, buğday rüşeymi, buğday çimi, semiz otu ve çörekotu gibi bin 65 çeşit bitki ile "En Çok Çeşit Probiyotikli Turşu Kurma" rekorunu kırma denemesinde bulundu ve bunda da başarılı oldu.

20171027AW209702_04

Koca’nın rekoru İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural başkanlığındaki “Rekor Tescil ve Hakem Heyeti”nce kayıt altına alındı. Koca’nın dükkanında gerçekleştirilen etkinliğin ardından programa katılan Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, Ticaret Odası Başkanı Hakan Uyan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Tahtaoğlu, Ticaret Odası Meclis Başkanı Ahmet Acar, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş dükkanı gezerek turşuları inceleme fırsatı buldu.

20171027AW209702_02

Öte yandan, Koca etkinlikte yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:
“Aldığım bilgiler ile bu zengin bitki florasında bir yarış başlattım. Derlediğim bilgiler ile eğitimimi birleştirip bu işi başardım. Şu anda patent başvurusu da yaptım.”

20171027AW209702_03

Kural ise, Koca’nın limon suyuna bağlı probiyotik 715, simbiyotik bazlı 350, toplam bin 65 turşu kurduğunu ve bunun bir dünya rekoru olduğunu ifade etti. Kural, “Bunlar ancak dünyada 3 çeşit yapılabilmiş bugüne kadar. Patent alarak bunu dünyaya tanıtmış olacağız" dedi.

Kaynak: İHA

Doğadaki bin 65 çeşit bitki ile turşu yaptı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi! ile ilgili etiketler Guinness Rekor Afyonkarahisar Türkiye turşu afyon
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.