Diyanet İşleri Başkanı'ndan Kürtçe mesaj

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, geldiği Diyarbakır'da terör eylemleri sırasında zarar gören mabetlerin sayısının 89 olduğunu bunlardan 60'ını hemen ibadete açtıklarını söyledi. Tarihi Ulucami'de cuma namazı kıldırıp hutbe okuyan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkçe ve Kürtçe birlik beraberlik çağrısı yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında geldiği Diyarbakır'da, Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret edip, tarihi Ulucamii'nde cuma namızı kıldırdı, hutbe verdi. Prof. Dr. Görmez, 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren merkez Sur İlçesi'ndeki tarihi İçkale'de müze kompleksini gezdi. Bölgede ve kentte yaşanan terör olayları konusunda vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Prof. Dr. Görmez, zamanın yaraları sarma zamanı olduğunu kaydederek, her cumayı bölgede geçirmeye çalıştığını söyledi.

Diyarbakırlı kardeşlerine geçmiş olsun demeye geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Görmez, Rabbimiz hanelerimizi, şehirlerimizi bu tür kötülüklerden muhafaza etsin diye dua etmeye geldim. Kutlu Doğum'u idrak ediyoruz. Hem ülkemiz, hem de coğrafyamızın tamamında hamd olsun, tevhid ve vahdet temalı, gelin birlik olalım, insanlığı yüceltmek, diriltmek ve yaşatmak için gelin birlik olalım mesajlarının bütün dünyayı sardığı bir dönemdeyiz. Sevgili Peygamberimizin 14 asır önce getirdiği rahmeti bugün insanlığın çok muhtaç olduğu, o rahmet mesajını yenilemek için buradayız. Bunları Ulucami de kardeşlerimizle paylaşacağız dedi.

Diyarbakır'ın İslam medeniyetlerinin merkezleri arasında yer aldığını dile getiren Prof. Dr.Görmez, Diyarbakır'ın son aylarda yaşadıkları acıları hak etmediğini söyledi. Görmez, Diyarbakırlılar bunu asla hak etmiyor. Hep birlikte tarihte bu surların etrafında güller yetiştirilmiş, barışa, çeşitli medeniyetlere, inançlara, kültürlere merkezlik yapmış muhteşem bir şehir. Allah bu şehri, ülkemizi, insanlarımızı korusun diye dua ediyorum dedi.

9 CAMİ YIKILIP YENİDEN YAPILACAK

Gazetecilerin bölgedeki çatışmalar nedeniyle tahrip edilen camilerle ilgili çalışmaları sorması üzerine Prof. Dr. Görmez, Hemen bizim arkadaşlarımız hemen bütün şehirleri gezdiler. Terör mağduru mabetlerimiz var bizim. Terör mağduru mabetlerimizin sayısı 89, bu 89'un 60 tanesini tekrar içinde ibadet edilir hale getirdik. Cizre, Silopi, Silvan'da büyük oranda tamamlandı. İnşallah şimdi Sur'daki ben doğrusu manzarayı gördükçe, kalbimin çok mahzun olduğu Kurşunlu Cami manzarası, bizi hep hüzne boğan bir manzaradır. Tabi ki can mabetten daha kıymetlidir. Onu da ifade edeyim. Her müminin kalbi bir mabettir. Sadece mabetlerden dolayı değil, her can kaybından, her şehit cenazesinden dolayı kalbimiz mahzun. İnşallah kısa süre içerisinde bütün camilerimizi tamamlayacağız. Bunlardan 9 tanesi yıkılıp yeniden yapılacak camiler. Aslında bölgedeki, şehirlerimizdeki camilerimizi, mabetlerimizi bir bütün olarak yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü camilerin, sadece namaz kılma mekanı değil, aynı zamanda etrafında sosyal ve kültürel etkinliklerin, muhabbetlerin yapılabildiği mekanlar olarak yeniden dizayn edilmesi gerekiyor dedi.

KÜRTÇE MESAJ

Bir gazetecinin, Bölge ve Kürt halkına Kürtçe bir şeyler söylemek ister misiniz demesi üzerine Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkçe, Allah kardeşliğimizi daim eylesin anlamına gelen Kürtçe, Kürtçe xwedê biratîya me daîm bike diyerek bundan daha güzel dua olamayacağını belirtti.

Daha sonra tarihi Ulucami'ye giden Prof. Dr. Görmez, burada vatandaşlara cuma vaazı ve devamında hutbe verdi. Türkçe ve Kürtçe verdiği vaaz ve hutbede bölgede yaşanan terör olaylarına değinerek birlik ve beraberlik, kardeşlik mesajları verdi. Prof. Dr. Görmez, namaz çıkışında da esnaf ve vatandaşlara geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

KURŞUNLU CAMİİ'Nİ GÖRÜNCE ÜZÜLDÜ

Sur ilçesinde temaslarını sürdüren Prof. Dr. Mehmet Görmez, olaylar sırasında yakılan tarihi Kurşunlu Cami'nde incelemelerde bulundu. Gördüğü manzara karşısında çok üzgün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Görmez, şunları söyledi:

En acımasız en kirli savaşlarda dair mabetlerin mahsumiyeti vardır. Mabetlere insanlar dokunmaya başladığı zaman o toplumun bütün değerlerine de dokunmuş olurlar. Hakikatten çok üzgünüm. Bu caminin her taşı aslında bize konuşuyor. Siz insanlar Allah sizi yeryüzünü imar edesiniz, yeryüzünü inşa edesiniz diye yarattı. Siz neden şehitleri tahrip ediyorsunuz? Neden yeryüzünü ifsal ediyorsunuz? Tarih boyunca asırlarca bu camide Allah secde eden insanlar kardeş olmayı öğrendiler. Aslında bilhassa son dönemde terör mağduru camilerimiz, mabetlerimiz oldu. Bu da onların başında geliyor. Elbette bir can en az bir mabet kadar değerlidir. Müminin kalbi Kabetullah gibi değerlidir. Ama bütün bu insanların kutsal değerlerini ifade ediyor cami ve mabet. Terörün ne kadar hiçbir kutsal, değer tanımadığını bu manzara ortaya koyuyor. Allah bir daha bu şehirlerimize inşallah bu kötülükleri sokmasını, girmesini hep birlikte engelleriz. Kardeşçe bu camilerimizde rahmana secde ederek, kardeş olmayı öğreniriz inşallah.

Prof. Dr. Görmez, daha sonra Saraykapı semtinde vatandaşlarla çay içerek, sohbet etti. Burada bulunan gençlere seslenen Görmez, Gençler artık bu kötülükleri bu şehre sokmayın. Kötülükler artık bu şehre bir daha uğramasın. Diyarbakır ümmetin kalbidir. Güzel bir şehirdir. Burada daima barış olmalı, kardeşlik olmalı. Diyarbakır'a sahip çıkın. Diyarbakır'a kötülük girmesin dedi.
Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR- Ahmet ÜN/ DİYARBAKIR),(DHA)

Diyanet İşleri Başkanı'ndan Kürtçe mesaj ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.