Diyabet Günü nedir? Ne zaman? Diyabet nedir?

Diyabet Günü nedir? 1921 yılında İnsülini bularak hastalığın tedavisini etkin kılan Fredrick Bantig'in doğum günü anısına her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü olarak kutlanır.Peki Diyabet Günü nedir? Ne zaman? Diyabet nedir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Diyabet Günü nedir? Ülkemizde gün geçtikçe görülme olasılığı artan hastlalık,organ kayıpları ve yaşam kalitesinini ciddi düzeyde etkileyn bir hastalık olarak göze çarpıyor.Peki Diyabet Günü nedir? Ne zaman? Diyabet nedir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Diyabet Günü nedir? Ne zaman? Diyabet nedir?

Dünya Diyabet Günü

1921 yılında insülini bularak diabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Diyabet, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması, beslenme, egzersiz, tıbbi tedavi ve eğitimden oluşan dört temel faktörde mümkün olmaktadır.

Diyabet hastalığını önlemek, onu kontrol altına almanın ilk adımıdır. Ülkemizde önemli oranda hastalık yükü oluşturan bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında diyabet ve komplikasyonları önemli bir yer tutmakta olup; müdahale edilmezse değişen yaşam tarzları sebebiyle bu yükün yakın gelecekte hızla artması beklenmektedir.

Yaşam tarzı değişiklikleri ile 2040 yılına kadar 160 milyon diyabetin geciktirebileceği veya önlenebileceği öngörülmektedir. Birçok ülkede sağlıksız beslenme ve fiziksel olarak aktif olmayan yaşam tarzı, çocuk ve gençlerde de tip 2 diyabet görülme riskini küresel halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Küresel sağlık harcamalarının %12’si, yetişkin diyabetli bireyler için harcanmaktadır.

Diyabet hastalığı, vücudumuzda insülin hormonunun hiç üretilememesi veya vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi, ya da üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak ortaya çıkar. Diyabet kronik bir hastalık olup hayat boyu tedavi gerektirir.

En basit teşhis bir damla kan ile yapılabilen açlık kan şekeri ölçümüdür.

Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, hareketsiz yaşayan, sağlıksız beslenen ve vücut ağırlığı fazla olan kişiler diyabet hastalığı açısından risk grubunu oluşturmaktadır. Hastalığın belirtileri; sık idrara çıkma, ağırlık kaybı, halsizlik ve aşırı susama hissidir.


2015 yılında 415 milyon yetişkin diyabetli sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacağı tahmin edilmektedir.

Diyabetli her iki kişiden birinin tanı almadığı bilinmektedir. Bu durum kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirmektedir. Diyabette tanının gecikmesi demek, tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına gelir.

Birçok ülkede diyabet körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite(ayak-bacak) ampütasyonunun(kayıp) en önemli nedenidir. Optimal sağlığı sağlamak için diyabetin etkin yönetiminde en önemli nokta; diyabet komplikasyonlarının taranmasıdır. Hastalıktan korunmak için; hareketimizi arttırmak, spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve hastalığa dair belirtiler görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu hale gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Bakanlığımızca “Türkiye Diyabet Programı” yürütülmektedir. Bu kapsamda diyabet hakkında farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Kasım “Diyabet Günü” etkinlikleri İlimizde de Uluslararası Diyabet Federasyonunun belirlediği slogan “Diyabette Gözler” ile, tema olarak ise diyabetin erken tanısı için taramanın önemi ve erken tanı ile komplikasyon risklerini azaltmaktır” ile gerçekleştirilecektir.

Unutulmamalıdır ki; hastalıktan korunmanın en önemli şartı, hastalık hakkında bilgi sahibi olmaktır.

FREDECİK BANTİNG KİMDİR?

Frederick Grant Banting 14 Kasım 1891’de Ontario’ya bağlı Alliston kentinde doğdu. Varlıklı bir çiftçinin oğluydu. 1911’de Toronto Üniversitesi’nde tanrı bilim okumaya başladıysa da bir yıl sonra tıp öğrenimini seçti ve 1916’da diplomasını alır almaz orduya katılarak, İngiltere’deki askeri hastanelerde görev aldı. Böylece, I. Dünya Savaşı yıllarında cerrahi alanında pratik yapma olanağı bulan Banting, savaş bittikten sonra Toronto’ya dönerek bir çocuk hasta­nesinde bir yıl kadar cerrah olarak çalıştı. 1920’de özel bir muayenehane açmak üzere Ontario’daki London kentine gitti. Aynı yıl, şeker hastalığıyla pankreastaki Langerhans adacıkları arasında bir ilgi olabileceğini öğrenmesi, bir okul arkadaşının şeker hastalığından ölmesinden beri bu konuyla ilgilenen Banting’i To­ronto’ya, fizyoloji profesörü Macleod’un laboratuvarına götürdü. Charles Best ile ortak çalışmaları sonucunda insülini bulan Banting’e, 1923’de Macleod ile birlikte Nobel Ödülü verildi. Banting ödülünü çalışma arkadaşı Best ile, Macleod da insülinin katık­sız ve yeterli miktarda elde edilmesinde önemli katkıları olan, biyokimyacı James Bertram Collip (1892-1965) ile paylaştı. Banting, aynı yıl Toronto Üniversitesinde tıp profesörlüğüne getirildi, Üniver­sitesinde Banting ve Best Kursusii kuruldu. 1926’da Kanada’daki Royal Society’nin üyeliğine seçilen Ban­ting 1930’da kendi adına bir enstitü kurarak, 1939’da kadar araştırmalarını sürdürdü. 1934’te İngiltere kra­liçesinden “Sir” unvanı aldı, bir yıl sonra da Londra’daki Royal Society’nin üyeliğine kabul edildi. II. Dünya Savaşı’nda askeri görevle bulunduğu İngiltere’nin Newfoundland kıyılarında, 21 Şubat 1941’de bir uçak kazasında öldü. Eserleri: “The Internal Secretion of Pancreas” (Best ile) Journal of Laboratory and Clintcal Medıcine, 1921, (“Pankreasın İçsalgısı”).

 

Diyabet Günü nedir? Ne zaman? Diyabet nedir? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.