Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya Güney Kıbrıs Rum Kesimi tepkisi

Türkiye, dört ülkenin Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği tatbikat çerçevesinde Fransız uçaklarının Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne inmesine sert bir dille tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Fransız uçaklarının Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne iniş yapmasının 1960 Antlaşmalarına aykırı olduğunu belirtildi.

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Fransa ve İtalya'nın Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdikleri ortak tatbikat çerçevesinde Fransa Hava Kuvvetlerine ait askeri uçaklar Rum Kesimi'ne indi.

1960 ANKARA ANTLAŞMASINA AYKIRI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Fransız askeri uçaklarının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve İtalya'yla birlikte gerçekleştirilen bir tatbikat bahanesiyle GKRY'ne inmesi, bu uçakların geçici veya sürekli olarak adaya konuşlandırılması, 1960 Antlaşmalarına aykırıdır" ifadesini kullandı.

GARANTÖR ÜLKE DEĞİL NE İŞİ VAR

Aksoy açıklamasında, Fransa'nın Güney Kıbrıs Rum Kesimi için garantör ülke olmadığını vurgulayarak, "Fransa bu tutumuyla, Doğu Akdeniz'deki mevcut gerginliklerden sorumlu olan Rum-Yunan ikilisini, tehlikeli bir biçimde gerginliği daha da tırmandırma yönünde teşvik etmektedir" dedi.

Aksoy açıklamasında, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkünü dışarıda bırakmaya çalışan her girişim hüsranla sonuçlanacaktır" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya Güney Kıbrıs Rum Kesimi tepkisi ile ilgili etiketler Türkiye KKTC Fransa GKRY Ankara Anlaşması Dışişleri Açıklama kınama
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.