Dış politikası en beğenilen ülke Türkiye

ABD merkezli düşünce kuruluşlarından "Arab Center"ın 13 Arap ülkesinde yaptığı kamuoyu yoklamasında Türkiye dış politikası en çok beğenilen ülke çıktı. En çok eleştirilen ülkeler ise ABD, Rusya, İran ve Fransa oldu. Arap halkları kendilerine en büyük tehdit olarak ABD ile İsrail'i görüyor.

Washington DC merkezli düşünce kuruluşu "Arab Center", "2019-2020 Arap Kamuoyu Yoklaması" isimli çalışması kapsamında Cezayir, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Moritanya, Fas, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Sudan ve Tunus'ta yaklaşık 30 bin kişi ile yaptığı araştırmaya ilişkin raporunu yayınladı. 

Raporda Arap kamuoyunun hem kendi ülkeleri içindeki politikalara bakışı hem de bölgesel ve güçlerin politikalarına yönelik fikirleri masaya yatırıldı.

Ankete katılan kişiler Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki bölgesel ve küresel güçlerin dış politikalarına karşı yüzde 58 oranında negatif görüş ifade etti.

Arap kamuoyunun en olumsuz görüş bildirdiği ülkeler sırasıyla ABD, Rusya, İran ve Fransa oldu. Türkiye ise uyguladığı dış politika ile en beğenilen ülke sıralamasında zirvede yer aldı.

Araştırmaya katılanların yüzde 58'i Türkiye'nin dış politikasına karşı "olumlu" görüşe sahip olduğunu belirtti. Ankette cevap verenlerin yüzde 28'i "olumsuz" görüşe sahip olduğunu, yüzde 14'ü ise bu konuda herhangi bir fikri olmadığını söyledi.

ABD VE İRAN EN ÇOK ELEŞTİRİLEN İKİ ÜLKE

Türkiye'yi yüzde 55 "olumlu" görüş ile Çin, yüzde 52 ile Almanya takip ederken, yüzde 58 "olumsuz" görüş bildirilen İran ve ABD, Arap kamuoyunda dış politikası en çok eleştirilen ikki ülke oldu.

Ankette ABD'nin bazı Arap ülkelerine yönelik tutumunun, kamuoyundaki yansıması da sorgulandı. 

Ankete katılanların yüzde 81'i ABD'nin Filistin, yüzde 77'si Suriye, yüzde 74'ü Yemen ve yüzde 70'i ise Libya politikasına karşı "olumsuz" görüşe sahip olduğunu belirtti.

Araştırmaya katılanların ülkelerine karşı en büyük dış tehdit sorulduğunda ise çoğunluğun İsrail, ABD ve İran'a işaret ettiği gözlendi.

Ankete göre Arap kamuoyunun yüzde 89'u İsrail'i, yüzde 81'i ABD'yi, yüzde 67'si ise İran'ı kendilerine en önemli dış tehdit olarak belirtiyor...

Dış politikası en beğenilen ülke Türkiye ile ilgili etiketler ABD Türkiye Arap Suudi Arabistan Fransa İsrail İran Çin Almanya Cezayir Libya Suriye Arab Center
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.