Dil boğaza neden kaçar? Dilin boğaza kaçması neden olur? Tedavisi nasıldır?

Dilin boğaza kaçması özellikle futbol sahalarında sık rastlanılan bir olaydır. Ani hareket durumlarında, düşme ve darbe gibi durumlarda dilin boğaza kaçması gerçekleşebilir. Peki dil boğaza neden kaçar? Tedavisi nasıldır?

Dilin boğaza kaçması oldukça tehlikeli durumlardan biridir. Bu durumda tedavisi anında gerçekleşemsi gerekir. Düşme, darbe ve ani hareket sonucu dilin boğaza kaçması özellikle futbol sahalarında futbolcuların başına gelen bir olaydır.

DİL BOĞAZA NEDEN KAÇAR?

Dil boğaza kaçtığında müdahale anında olması gerekir. Aksi halde nefes alınamaz ve oksijen alması gereken bazı sinirler oksijensiz kalır. Bu süre uzadıkça sonu ölüm bile olabilir.

Ani bir darbe ya da düşme sonrası yutaktaki kasların gevşemesi dilin boğaza kaçması olayına neden olur.

Aynı zamanda bayılma, kendini kaybetme gibi durumlarda da dil boğaza kaçabilir. Bu esnada dil kas gücünü kaybeder ve kontrol edilemez.

Dilin boğaza kaçmasın durumda ilk iş olarak kişi yere yatırılmalıdır. Sonrasında çene kısmında tutularak aşağı doğru bastırılır. Arka boyun kısmında destek verilerek kafanın dik halde kalması sağlanır. Bu duruş sağlandıktan sonra ilk olarak dili dışarı çıkarmaktır. Çünkü nefessiz kaldığımız zaman beyin 2 yada 3 dakika kadar oksijensiz dayanabilir. Sonrasında geçen her saniye önemlidir. Oksijensiz kaldıkça beyin hücreleri ölecektir. Bu durumda hasta geri döndürülse bile felç, sinir sorunları, sakat kalma gibi durumlar meydana gelebilir.

Havale durumlarında dişlerin sıkılarak dilin yutulmasına da rastlanabilir. Bu durumda dişlerin arasına kaşık, kalem, ormanda isek odun parçası konularak dişlerin açılması sağlanır. Sonrasında elimize hastanın ağzına sokarak dili çıkarmalıyız. Kalem vb. aletlerle de yardım alınabilir. Kısacası o dilin mutlaka dışarı çıkılması, hava yollarının açılması sağlanmalıdır.

Dil dışarı çıkarıldıktan sonra derhal sağlık ekiplerine haber verilerek hasta başında beklenmesi gerekir. Çünkü yine bir bayılma, şuur kaybı gibi durumlar tekrar dil yutulması görülebilir. Bu yüzden dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Dil boğaza neden kaçar? Dilin boğaza kaçması neden olur? Tedavisi nasıldır? ile ilgili etiketler hastalık dil boğaza neden kaçar dilin boğaza kaçması neden olur
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.