Dijital para Ethereum'da büyük vurgun! Aniden milyoner oldular...

Dijital dünyanın paralarından Ethereum 320 dolardan işlem görüyordu... Dakikalar içinde 10 cente geriledi... Bir başka deyişle tam 3 bin 200 kat değer kaybetti... 10 centten Ethereum alanlar ise ertesi gün dolar milyoneri olarak uyandı... Çünkü dijital para eski değerine ulaşmış, onlar da 1,7 milyon dolarlık bir servete kavuşmuşlardı...

Dijital dünyanın paralarından Ethereum 320 dolardan işlem görüyordu... Dakikalar içinde 10 cente geriledi... Bir başka deyişle tam 3 bin 200 kat değer kaybetti... 10 centten Ethereum alanlar ise ertesi gün dolar milyoneri olarak uyandı... Çünkü dijital para eski değerine ulaşmış, onlar da 1,7 milyon dolarlık bir servete kavuşmuşlardı...

PİYASA DEĞERİ 32.1 MİLYAR DOLAR

Önceki gün ‘dijital para tarihinin’ en büyük dalgalanmalarından birisi yaşandı. Bu sefer başroldeki para birimi ise Bitcoin değil son ayların parlayan yıldızı Ethereum oldu. Ethereum sunduğu ‘akıllı kontrat’ sistemiyle artan sayıda geliştiricinin gözdesi haline geldi. Bitcoin’e benzer bir şekilde ‘madencilik’ yaparak oluşturulabilen Ethereum’un toplam piyasa değeri bu sebeple 32.1 milyar dolara ulaştı. Bu rakam piyasadaki 92 milyon 721 adet Ethereum’un toplam değerini yansıtıyor. Ethereum piyasa değeriyle 44.8 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Bitcoin’in tahtını zorlamaya başladı.

SATAN ZARAR ETTİ

Dün öğlen 1 Ethereum yüzde 3.5 artışla 347 dolarlık değere ulaştı. Bu son aylardaki trende uygun bir yükselişti ancak önceki gün çok ilginç bir olay yaşandı. En fazla Ethereum işleminin gerçekleştiği GDAX’ta 1 Ethereum dakikalar içerisinde 320 dolardan 10 cente geriledi. Haberin Reddit gibi mecralarda yayılmasıyla işlemler yoğunlaştı. GDAX durumun farkına vararak tüm işlemleri durdurdu ve birkaç saat sonra normal değerden Ethereum alım-satımı devam etti. Flaş çakılma (flash crash) ismi verilen bu hareket esnasında korkup tüm Ethereum’unu satanlar büyük zararlar ederken, alım fırsatı görenler muhtemelen bir gecede milyoner oldu. Yaşanan büyük dalgalanma esnasında 500 dolarlık Ethereum alanların dün öğlen itibarıyla elinde 1.7 milyon dolarlık Ethereum oldu.

‘STOP LOSS’ EMİRLERİ

GDAX Başkan Yardımcısı Adam White konuyla ilgili olarak çok da tatmin edici olmayan bir açıklamada bulundu. Geceyarısı GDAX üzerinden milyonlarca dolarlık satış emri geldiğini belirten White “Bu emir sebebiyle fiyatlarda bir anda yüzde 29 düşüş yaşandı. Bu durum yaklaşık 800 adet otomatik ‘stop loss’ emrinin devreye girmesine yol açtı. Yaşanan satışlarla Ethereum kısa süreliğine 0.10 dolardan işlem gördü” ifadelerini kullandı.

6 AYDA YÜZDE 4248 KAZANDIRDI

Ethereum dün yüzde 3’ün üzerinde bir yükselişle 347 dolara ulaştı. Dijital para birimi 2017 başında 7.98 dolardan işlem görüyordu. Yani yaklaşık 6.5 ayda değeri yüzde 4248 yükseldi. Aynı dönemde Bitcoin ise dolar karşısında yüzde 181 değer kazandı.

KAFA KARIŞTIRAN AÇIKLAMA

White, yapılan incelemelerde şu ana kadar herhangi bir hacker saldırısına ya da kuralların delindiğine dair bir emareye rastlamadıklarını belirtti. GDAX sistemlerinde de herhangi bir teknik hata yaşanmadığını sözlerine ekledi. Ancak bir saldırı yaşanmadıysa ve sistem düzgün çalıştıysa Ethereum niye düşmemesi gereken bir seviyeye kadar geriledi? Bu soruya şu ana kadar tam manasıyla cevap verilmedi. Teknik bir sorun yaşanmadıysa büyük satış emri verilse bile günlük ortalama 800-900 milyon dolarlık bir işlem hacmine sahip Ethereum’un 0.10 dolara gerilememesi gerekiyordu. Bu olay dijital paraların ne kadar riskli yatırımlar olduğunu yine hatırlattı.

PUTİN DESTEK VERİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’ Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin’le özel bir görüşme yaptı. Görüşmeyle ilgili yapılan resmi açıklamada “Sayın Başkan, Buterin’in Rus şirketlerle ortaklık kurmasını desteklediğini kendisine iletti” denildi.

Dijital para Ethereum'da büyük vurgun! Aniden milyoner oldular... ile ilgili etiketler Bitcoin ethereum dijital para
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.