DGS giriş yerleri açıklandı! Sınava nerede gireceksiniz? Sınav ne zaman?

ÖSYM, Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavının giriş belgelerini osym.gov.tr üzerinden duyurdu. DGS giriş yerleri açıklandı! Sınava nerede gireceksiniz? Sınav ne zaman? Ayrıntılar için haberimize buyrun.

Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavının giriş belgeleri ÖSYM tarafından açıklandı. DGS giriş yerleri açıklandı! Sınava nerede gireceksiniz? Sınav ne zaman? Konuyla ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını haberimizde derledik.

DGS giriş yerleri açıklandı! Sınava nerede gireceksiniz? Sınav ne zaman?


ÖSYM, Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavının giriş belgelerini osym.gov.tr üzerinden açıkladı. Lisans adayları AİS kullanıcı bilgileri ile sisteme girerek DGS giriş belgelerine ulaşabilecek.

21 Temmuz 2018 tarihinde uygulanacak olan Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavına (2018-DGS) başvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri de tamamlandı. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesine ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile edinebileceklerdir.

DGS GİRİŞ YERLERİNİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN...

DGS NE ZAMAN YAPILACAK?
2018 DGS, 21 Temmuz 2018 Cumartesi günü gerçekleştirilecek. DGS’de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak.

DGS’de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak. Sınav , saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika olacak. 2018-DGS için adaylar saat 10.00’dan sonra Sınav binalarına alınmayacaktır.

Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacak. DGS puanları, adayların Sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecek.

Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayar ortamında yapılacak. 2018 DGS sonuçları sadece 2018 - 2019 öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak.

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.


DGS NEDİR?
Dikey Geçiş Sınavı (kısaca DGS), 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılmakta olan sınavın adıdır.

GENEL BİLGİLER
Sınavda uygulanmakta olan testin genel amacı, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçülmesidir. Sınavın soru sayıları ise 60 sözel 60 sayısal olarak toplamda 120 soru ve 140 dakika olarak sınav süresi belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmaktadır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olmaktadır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber, yanlışlar ilgili bölümün doğrularını götürmektedir.

PUANLAMA VE BAŞVURU
DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

İlgili ağırlıklı ön lisans başarı puanı her alan için 0,6 olarak standart olmakla beraber, sayısal bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 3, sözel puanı 0,6 ile sözel bölüm öğrencilerinde sayısal puanı 0,6 , sözel puanı 3 ile ve son olarak eşit ağırlık öğrencilerinde sayısal ve sözel puanları 1,8 ile hesaplanmaktadır.

Lisans programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilmektedirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilmektedirler. DGS başvuruları elektronik ortamda veya bizzat ÖSYM bürolarından da yapılabilmektedir. Adayların izleyeceği yollar ÖSYM tarafından her yıl açıklanan kılavuzda ayrıntılı olarak yer almaktadır.

Sınava giriş sayısı açısından herhangi bir sınırlama yapılmamaktadır. Sınavı kazanmış bir öğrenci isterse daha sonra yine sınava başvuruda bulunabilmektedir ancak 2011 yılında değişen yönetmeliğe göre öğrencilerden puan kesintisi yapılmaktadır.

SINAV
Sınavın uygulanması bakımından bütün bir süreç 3 evreye ayrılabilir.

SINAV ÖNCESİNDE
Sınav öncesinde adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin belirlemiş olduğu bütün belge evrakları yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli evraklar adayda bulunmadığı veya görülmediği takdirde aday sınava alınmaz.

SINAV SIRASINDA
Adaylar yanlarında kesinlikle iletişim aracı veya madeni bir eşya ile sınav salonuna giremez.
Kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaport kabul edilir.
Gerekli olan sınav gereçleri ÖSYM tarafından sağlanılır.
Tuvalet kullanmaya izin verilmemektedir.
Adaylar sınav süresinin 4'te 3'ü geçmeden sınav salonundan dışarıya çıkamazlar.

SINAV SONRASINDA
Sınav evrakları güvenli bir şekilde ÖSYM'ye ulaştırılır.
24 saat sürede hakem/şahit gözetiminde cevap kâğıtları ayıklanır ve görüntüleri alınır.
Her cevap kağıdı iki defa optik okuyucudan geçirilir.
Veriler ÖSYM'ye ve Bilgi İşlem Birimine aktarılır.
Değerlendirme sonuçları açıklanır.

HATALI SORULAR
ÖSYM hatalı soru tespiti haline şu açıklamayı yaparak yanlış sorunun bütün adayların sonucuna doğru olarak yansıtılmasını sağlamaktadır:

Cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.

Sınav başvuru işlemleri, sınav giriş belgesi, sınav sonuçlarının takibi ve yerleştirme işlemleri ÖSYM'nin internet sitesinden yapılmaktadır.

SINAV GİRİŞ BELGESİ
Sınava giriş belgesi adayların adreslerine gönderilmemektedir. Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin internet adresinden, sınav tarihinin yaklaşık on gün öncesinden başlamak üzere edinebilmektedirler. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri, fotoğrafı ile belli başlı kimlik bilgileri bulunmaktadır. Belge renkli veya siyah beyaz olarak da edinebilmektedir.

YERLEŞTİRME
Adaylar, DGS puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan tercih kılavuzlarından öğrenebilmektedirler. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan tercih kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. Tercihler bireysel olarak internet aracılığıyla aday tarafından elektronik ortamda yapılmaktadır ve sayfanın çıktısı alınarak tercih işlemi tamamlanmaktadır. DGS de ek yerleştirme 2009 yılından bu yana yapılmaktadır. Yine sınavdan önce yapılan tercihler 2009 yılı itibarı ile sınavdan sonra yapılmaktadır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla en çok 30 tercih yapabilmektedir. Sınav sonuçlarının açıklanma süresi her yıl değişmekte ancak yaklaşık olarak 1 ayı bulmaktadır.

NOTLAR
Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmış olmakla beraber üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı genel olarak netlik kazanmamış olup her üniversite kendi kurallarını uygulamaktadır. Ancak genel olarak 1. sınıftan başlatılması durumu daha yaygındır.

Ayrıca DGS'yi diğer sınavlardan ayıran en önemli unsurda kontenjan sayılarındaki düşüklüktür. Her üniversite her sene kendi belirlediği kontenjan sayısı kadar öğrenci almakta olup bazı üniversiteler ise bazı bölümlerine hiç Dikey Geçiş Sınavı kontenjanı açmamaktadır. Açılan kontenjan sayılarıda bölümden bölüme fark yapmakta olup 1 ila 10 arasında olmakta bazen bu sayı daha da artmaktadır.

DGS giriş yerleri açıklandı! Sınava nerede gireceksiniz? Sınav ne zaman? ile ilgili etiketler dgs giriş yerleri sınava nerede gireceksiniz sınav ne zaman
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.