Devri Daim Olsun Ne Demek? Alevi Bektaşi Geleneğinde Devri Daim Olsun ne anlama geliyor?

Başınız Sağolsun ifadesinin çok eskilere dayanan bir tarihi vardır. Birçok kültürde başınız sağolsun ifadesi farklı olagelmiştir. Günümüzde başsağlığı dilemek için farklı yollar da mevcuttur. Peki devri daim olsun ne demek?

Alev Bektaşi kültüründe devri daim olsun ifadesinin anlamı çeşitlidir. Ölen kişinin ardından söylenen devri daim olsun sözünün anlamı Allah rahmet eylesin, Allah taksiratını affetsin'dir. Bu sözlerin yerine devri daim olsun denmesinin sebebi inanç farklılığıdır. Özellikle alevi vatandaşların vefatından sonra sosyal medya ve internette sıkça karşılaştığımız devri daim olsun sözünün anlamı haberimzide.

Peki devri daim olsun ne demek?

Başın Sağolsun ifadesinin çok eski bir tarihi vardır. Anadolu kültüründe baş kelimesi "Yara" demektir. Sağolsun da "Sağalsın" anlamına geliyor. Dolayısıyla başın sağalsın, yaran iyileşsin anlamında kullanılır.

Alevi Bektaşi kültüründe de durum devri daim olsun sözü ile karşılanmıştır. Devri daim olsun'un anlamı, Allah rahat eylesin, Allah taksiratını affetsin'dir.

Ayrıca İslam dünyasında bu konu şöyle işlenmektedir: "Bir Müslüman öldüğü zaman, gömülmeden önce Allah taksiratını affetsin, Kabre konulduktan sonra, Allah rahmet eylesin, Allah mekânını Cennet eylesin demek adettir, duadır. Müslüman ölülerinden bahsederken, merhum(merhume), rahmetli gibi kelimeler kullanırız.

Ayrıca Anadolu Alevi- Bektaşi toplumları da genellikle taziyelerde “DEVRİ DAİM OLSUN” diye başsağlığında bulunurlar. Alevi-Bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından söylenen sözdür. “Allah rahmet eylesin, Allah taksiratını affetsin” sözlerinin yerine bu sözün kullanılmasının bir sebebi de inanç farklılığıdır. Alevi inancına göre bir insan, insanı kamil (kamil insan) olana kadar hakka yürümez. Hakikat kapısından geçen ve dünyadaki devrini tamamlayarak kamil insan olabilen kişi hakka yürür ve geldiği yere geri döner.

Devri Daim Olsun Ne Demek? Alevi Bektaşi Geleneğinde Devri Daim Olsun ne anlama geliyor? ile ilgili etiketler Türk Dil Kurumu devri daim olsun ne demek devri daim olsun ne anlama geliyor
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.