‘DEVLETLERİN KRİPTO PARALARI REZERV OLARAK KULLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel'e kripto para borsalarının seyrini değerlendiren Blokzincir ve Kripto Para Uzmanı Serkan Bayar, yatırımcılara çok önemli tavsiyelerde bulundu.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Gelişen dünya ile beraber yatırım araçları da her geçen gün değişiyor. Bitcoin, Altcoin gibi isimlerle bilinen dijital paraların gündeme gelmesi kripto para kavramını ön plana çıkardı. Özellikle son günlerde yatırımcılar, kripto paralar satın alarak uzun vadede yatırım yapmak için kolları sıvadı. 

Kripto para piyasalarını değerlendiren Blokzincir ve Kripto Para Uzmanı Serkan Bayar, Bitcoin gibi sanal paraların güvenilirliği konusunda yatırımcılara çok önemli tavsiyelerde bulundu.

"BLOKZİNCİR ÜZERİNDEKİ TRANSFER SAYESİNDE ÖDEME ARACI OLARAK KULLANILABİLİYOR”

Kripto para piyasasını anlatan Bayar, sanal paralarla ilgili akıllardaki soru işaretlerini gidererek, “Kripto paraların 12 yıllık bir geçmişi var.  Kripto paralarla yeni ilgilenmeye başlayan kişiler Bitcoin’i daha çok biliyor. Bitcoin dışında da 8 bin tane başka kripto para var. Bunlardan bir kısmı stabil kripto para dediğimiz dolar karşılığı üretilen ya da başka ülkelerin itibari para birimleri karşılığı üretilen paralardır. Bir kısmı belli şirketlerin belli hisselerini temsil eden kripto paralardır. Her birinin başka kullanım alanları var. Bazılarının üstünde akıllı kontratları çalıştırabiliyoruz. Gerçek dünya verileri ile blokzincir verilerini bir araya getirip buradan kendi kendine çalışan başka kimseye ihtiyaç durmadan otonom yazılımlar yapabiliyoruz. Elektronik para ihraç eden kuruluşlar tarafından kabul edilen fonlar karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, gerçek veya tüzel kişiler tarafından kullanılan ödeme amacıyla kullanılan paralardır. Biz bir elektronik para kuruluşunun banka hesabına para gönderiyoruz, bu para karşılığı elektronik fon kuruluşu bizim adımıza bu fonları ihraç ediyor. Biz de dilediğimiz alanda kullanabiliyoruz. Dijital paralar; bugün banka hesabımıza girince gördüğümüz paralardır. Sanal paralar; herhangi bir merkezi kuruluş tarafından ihraç edilmeyen bir fon kuruluşu ya da elektronik para kuruluşu tarafından ihraç edilmeyen ancak ödeme aracı olarak kullanabilen bir değere sahip paralardır. Bunu oyun içi paralar olarak söyleyebiliriz. Oyunlarda kullandığımız bir bölüme geçmek ya da yeni bir karakter almak için oyun içinde kullanılan sanal paralardır. Kripto paralar ise; kriptografik olarak şifrelenmiş, blokzincirler üzerinde yaşayan transfer ve ödeme aracı olarak kullanılan ve finansal bir karşılığı olan paralardır." ifadelerini kullandı. 

‘DEVLETLERİN KRİPTO PARALARI REZERV OLARAK KULLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

KRİPTO PARALAR GÜVENİLİR Mİ?

Kripto paraların güvenilirliği konusunda önemli analizler yapan Blokzincir ve Kripto Para Uzmanı Serkan Bayar, "Kripto paralar, bugün herhangi bir merkezi kuruluşa ne kadar güveniyorsak bunun kadar, %100 güvenilir. ABD Merkez Bankası’nda bankalar arası transferi sağlayan sistem birkaç gün önce çöktü. 4-5 saat kapalı kaldı. İnsanlar para gönderemedi birbirlerine. Ancak Bitcoin başladığı andan itibaren bir kere bile çökmedi ve Blokzincir sistemi bir defa bile hacklenmedi. Bitcoin’in 20140’a kadar üretiminin devam edeceğini, şu anda piyasdaa 200 milyon 750 bin Bitcoin olduğunu ve bunun 21 milyon adetle sınırlı olduğunu biliyoruz. Kripto para borsasına kayıt olduktan sonra kişisel bilgilerinizi paylaşıyorsunuz. TC No, ad-soyad, adres… Daha sonra bu işi gerçekten sizin yapıp yapmadığınızla ilgili bir selfie çekip, o günün tarihini yazıp, borsanın adını yazıp borsaya gönderiyorsunuz. İşlemi sizin yaptığınıza dair kanıt olarak. Daha sonra bu borsada kripto para alıp satabilirsiniz. İleride bir vergi geldiği zaman vergilendirme işlemleri konusunda bütün bilgilerinizi borsalarla paylaşmış oluyorsunuz bu noktada. Blokzincirler sanılanın aksine oldukça şeffaf bir yapısı vardır. Blokzincirler zaman damgalıdır. Üzerindeki işlemler geri döndürülemez. Örneği, size bugün elimdeki kripto parayı gönderdiğim zaman yarın ya da bir dakika sonrasında bu parayı geri alamam. Bir kere yapılan transfer blokzincire yazılır ve 12 yıl öncesine kadar takip edilir. Bununla ilgili analiz yapan firmalar var. Dünya üzerinde blokzincirler üzerinde yapılan bütün transferlerin hangi amaçla yapıldığını kontrol ve takip ediliyor. Mesela, bir kripto para borsasına Bitcoin yatırdınız diyelim. Bu yatırmış olduğunuz para daha önceden terörün finansmanında, uyuşturucu ya da silah ticaretinde, kara para aklamada kullanılıp kullanılmadığı borsayla paylaşılıyor. Gerçek parayla yapılabilecek işlemleri kripto paralarla yapmak pek mantıklı değil. Blokzincirler üzerinde yapılan bütün işlemler takip edilir. Bu firma, düzenli olarak rapor yayınlıyor. Geçen yıl yayınlamış olduğu raporda; özellikle blokzincirler üzerindeki kriminal aktiviteler 21 milyar civarından 2020 yılında 10 milyar dolara kadar düştü. Tüm dünya üzerinde blokzincirler kullanılarak yapılan aktiviteler 10 milyar dolara düştü. Bu da yapılan tüm transferlerin binde 34'üne tekabül ediyor." dedi.

‘DEVLETLERİN KRİPTO PARALARI REZERV OLARAK KULLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’ - Resim : 2

“KRİPTO PARALARDA MUTLAKA BİR ÇÖKÜŞ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulunan Serkan Bayar, “Kişiler kripto paraları bilmiyorlarsa kripto para borsalarına üye olup, ufak bir yatırım yapılması lazım. Sonrasında da bunu takip edebilirler. Finansal okur yazarlığın yüksek olması lazım. Hangi kripto paraya yatırım yaptığını araştırması lazım. Alacakları kripto para hangi amaçla kullanılıyor bilinmesi lazım. Mesela XRP diye bir kripto para var. Türk yatırımcıların gözdesi. ABD’de devam eden bir dava süreci var. Diğer borsalarda alım satıma engellendi. Aslında ironik bir durum var. ABD’deki CCS kurumuna başvuruda bulundu borsalar. ‘XRP’yi listeleyebilir miyiz, menkul kıymetler midir, listeleyebilir miyiz’ dediler. CCS ‘listeleyebilirsiniz’ dedi. Ancak geçen gün yaptığı açıklamada bunun tam aksini söyledi ve Ripel’a karşı dava açtı. Son olarak borsalar bu kripto parayı listelemekten çıkarttılar. Bu tip durumlara dikkat edilmesi lazım. Kripto paralarla ilgili haberlerin takip edilmesi lazım. 2013 yılında kara para aklamada kullanılıyordu. Bitcoin işlemlerinde yapılan %80’i yeraltı dünyasının para birimiydi. Daha sonrasında ABD’de yapılan operasyonla, bu ticaretin yapıldığı site kapatıldı. 2017-2018’deki artışla bireysel yatırımcıların bu artışa sebep olduğunu gördük. Son zamanlarda Bitcoin artışını gözde yapanların kurumsal firmalar olduğunu görüyoruz. Elon Musk 1,5 milyar dolarlık Bitcoin satın aldı. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey, 170 milyon dolarlık Bitcoin aldığını açıkladı. Kurumsalların çok büyük ilgisi oldu. Buradan kripto paralarda mutlaka bir çöküş olacağını düşünüyorum. Çünkü bunun düzeltilmesi lazım. Sürekli yükselemez. Bundan sonraki döngünün artık ülkelerin devletlerin kendi rezervlerinde Bitcoin ya da benzeri paraları rezerv olarak kullanacağını tahmin ediyoruz. Dördüncü döngü de böyle başlayacak.” sözlerini belirtti.

Kripto paralar nelerdir? Nasıl satın alınır? Kripto para alırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Yatırım aracı olarak ne kadar güvenilir? Kripto para piyasası ne durumda? gibi sorulara yanıtlar ve daha fazlası SuperHaber YouTube kanalında...

Blokzincir ve Kripto Para Uzmanı Serkan Bayar'ın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

‘DEVLETLERİN KRİPTO PARALARI REZERV OLARAK KULLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’ ile ilgili etiketler Bitcoin Serkan Bayar

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.