'Devlet futbolu yasaklasın!'

Avrupa'da koronavirüs salgınına ilk tepkiyi vererek ligini 2 Nisan günü bitirme kararı alan Belçika'da ligin kaderi yarın Belçika Ligi Kulüpler Birliği toplantısı sonrası netleşecek.

4 Mayıs Pazartesi günü TSİ 18:00'de başlayacak 24 kulübün katılacağı genel kurul toplantısından önce birçok kulüp devletin sporu komşu Hollanda'da da olduğu gibi yasaklaması talebinde bulundu.

'Devlet futbolu yasaklasın!'

Beliçika 1 ve 2. Lig'de yer alan 24 kulüp daha önce de toplanmayı planlamış ancak planlanan iki toplantı da ertelenmişti. Lig sözcüsü Stijn van Bever yaptığı açıklamada yeni bir ertelemenin gelebileceğini ancak herkesin bir karar çıkması için sabırsızlandığını bildirdi.

Belçika'da tüm kulüpler henüz resmiyet kazanmayan ligdeki sportif ve ekonomik olarak önlerini görmek istediklerini ifade ederken devletin sporu yasaklamasını istiyorlar.

Yayın gelirleri çok düşük

Avrupa'nın büyük ligleri ve Türkiye'de yayın gelirleri kulüpler için bütçelerde çok önemli bir yer alırken, Belçika'da tüm ligin yayın geliri sadece 82 Milyon Euro.

Yayın gelirinin tamamını tahsil eden kulüpler, devlet tarafından spora yasak getirilmesi durumunda “mücbir sebep” dolayısıyla elde ettikleri geliri iade etmek zorunda olmayacaklar. Lig sözcüsü Bever yayın gelirleri ödendiği ve seyircili oynama imkanı olmadığı için devlet sporu yasaklarsa aşırı zorlayıcı test ve hijyen önlemlerine maruz kalınmasına gerek kalmayacağının altını çizerken UEFA'nın baştaki tehdidinin de artık geçerli olmadığını da belirtti.

Belçika'da şu anda 8 Hazirana kadar takım halinde antrenman yasağı uygulanıyor. Ülkedeki tüm seyircili organizasyonlar ise 31 Ağustos tarihine kadar yasaklanmış durumda.

Waasland-Beveren'den itiraz
Belçika'da kulüpler şu andaki puan cetvelinin geçerli olmasını kabul ederken Brügge'ün de şampiyon ilan edilmesi konusunda görüş birliğine varmış durumda. Ancak son sırada bulunan ve bu durumda küme düşecek olan Waasland Beveren, UEFA'dan gelecek paraların dayanışma fonuyla dağıtılacak olmasına karşın ligden düşmeye itiraz edeceğini açıkladı.

Açılış ve kapanış ligi olmak üzere iki periyotta oynanan Belçika 2. Lig'de açılış ligini önde bitiren Leuven ile kapanış ligi lideri Beerschot da ligden çıkma şanslarının kendilerine verilmesini talep ediyor. Açılış ve kapanış liglerini lider bitiren takımlar aynı değilse iki takım arasında iki maçlık play-off turu oynanıyor ve 1. Lig'e çıkacak takım belirleniyor.

Belçika Kulüpler Birliği'nde kararların % 80 oranda oyla alınması gerekiyor. Diğer yandan Belçika Futbol Federasyonu lisans komisyonu aralarında Standard Liege'in de bulunduğu 1 ve 2. Lig'de 7 kulübün lisans koşullarına uymadığını açıkladı. Sporting Lokeren kulübü ise iflasını istedi.

Ajansspor

'Devlet futbolu yasaklasın!' ile ilgili etiketler Belçika Koronavirüs Korona futbol
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.