Devlet Büyüklerime Sesleniyorum

Veda Kılıç

Veda Kılıç

Seher Hubel 16 yaşında.

Diyarbakır/Bağlar ilçesine bağlı Topraktaş Mahallesi’nde yaşıyor.

Geçimini tarım yaparak sağlayan ailesinin kendisini okutmama kararlılığını kırmak için yardım çağrısını içeren bir video paylaşmış.

“Devlet büyüklerime sesleniyorum; gelsinler ailemi ikna etsinler. Beni okula göndersinler. Okumak istiyorum.” dediği, saniyelerle sınırlı bir çekim.

Seher’in çözüm için yaptığı kamuya açık sesleniş, kız çocuklarını ezen toplumsal çıkmazı bizzat yaşamayanlar için sıradan bir şey gibi görünebilir. Fakat asla o kadar değil!

Birincisi, kapalı toplum kodlarında aileyi şikâyet olarak değerlendirilebilir sözlerin tehlikesine karşın, kararlılık gösteren bir kız olması, ataerkil baskıların gevşediğini gösterir örneklerden. Diğer bir ifadeyle bilinç düzeyinin yükselişi ile bire bir bağlantılı bir durum.

İkincisi, adı uzun zaman terörle ilişkili eylemlerle anıldığından, zihne negatif çağrışım uyandıran Diyarbakır’da, sosyal devlet yaklaşımına cevabı imleyen bir vakıa oluşu, ki bu çok değerli.

Üçüncüsü, kız çocuklarının “tarlada güneşin altında çalışırken”, ya da farklı şartlarda kısılırken geliştirdiği özgürlük arayışlarında, bir çare gibi gösterilen terör örgütü katılımının, seçenek listesinden düştüğünün resmi olması.

Çağrısından sonraki bekleyişini “ Gözüm telefondaydı, ne zaman arayacaklar diye…” anlatıyor Seher.

Yani aranacağından tamamen eminmiş!

Nitekim Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun harekete geçip, Milli Eğitim Müdürü’nü aileye göndermesi; muhattapları gereği gibi ikna etmesi... Olayın aynı baskıyı hisseden belki de on binlerce kız çocuğuna umut olacağının farkındalığıyla ele alıp, incitmeden sarsmadan çözüşü; model olma bakımından da çok değerli.

Seher’i okul araç gereci takdim ederek uğurlaması, son günlerdeki gelişmelerle epey gerilen yüzlerimizi yeniden gülümsetti!

Görüntülerde; arayan, gelen, elinden tutan devlet büyüklerine defalarca teşekkür ediyor kızımız.

Asıl teşekkürü, okumanın çözüm olduğu bilincine varmakla kalmayıp, hayalini gerçekleştirmek için en doğru yolu takip eden sen hak ediyorsun… Akıllı, cesur Seher.

Ve sosyal devlet bürokrasisinin akan suyu olmakla rahatlatan, güven veren Vali Münir Karaloğlu; Diyarbakır’da yaptığınız her şey için minnettârız size.

Var olun.

Diğer Yazıları