Dev şirketlerin Türkiye algısında değişiklik yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta bir araya geldiği 30'un üzerindeki ABD’li üst düzey yöneticiye yeni yatırım teşvik düzenlemesini, Türkiye Varlık Fonu'nu ve 15 Temmuz darbe girişiminin Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki bırakmadığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 30'u aşkın üst düzey yöneticiyle bir araya geldiği toplantıda, Türkiye'ye olan yatırımların devam edeceği mesajı netlik kazanırken, 15 Temmuz darbe girişiminin yatırımcılardaki Türkiye algısını değiştirmediği belirtildi.

AA muhabirinin Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'ndan aldığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Toplantısı için bulunduğu New York’ta 30'u aşkın ABD’li üst düzey yöneticiyle bir araya geldi.

Enerji, kimya, sağlık, finans, bilişim ve imalat gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren şirketler ile önemli fon yönetim şirketlerinin üst düzey temsilcilerinin katıldığı toplantıda Türkiye’deki yatırım ortamı ve fırsatlar ele alındı.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı koordinasyonu ile düzenlenen toplantıya 3M, Cargill, Cisco, Citibank, Coca-Cola, DOW Chemical, General Electric, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Johnson & Johnson, MasterCard, MetLife, Nike, Pepsi gibi ABD'li büyük şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve ABD Ticaret Odası gibi kurumların yönetim kurulu başkanları da katıldı.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan yatırım ortamına ilişkin yeni düzenleme ve teşvikleri ABD’li dev şirketlerin temsilcileriyle paylaştı.

20 milyar dolarlık ticaret hacmi yetersiz

Toplantıda, 15 Temmuz darbe girişiminin Türk ekonomisi üzerinde kalıcı etki bırakmamasının Türkiye’nin güçlü mali yapısı sayesinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında 20 milyar doları bulan ticaret hacminin yetersiz olduğunu, askeri ve siyasi alanlarda ileri düzeyde olan ilişkilerin ekonomik alanda da etkisini göstermesi gerektiğine dikkati çekti.

Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasına Türkiye’nin taraf olmasının ABD’li şirketlerin de çıkarına olacağını ifade eden Erdoğan, yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik son düzenlemelere değindi.

Erdoğan yeni yatırım teşvik sisteminin Türkiye’de yatırımı daha cazip hale getirdiğine işaret ederken, Türkiye’nin bulunduğu bölge içerisinde bir ekonomik güç olduğunun ve altyapı yatırımlarıyla Türkiye’nin bölge ülkeleri arasında öne çıktığının altını çizdi.

Türkiye Varlık Fonu'nun kurulduğunu ve muhtelif ülkelerin varlık fonları ile ortak büyük proje finansmanı konusunda fırsatlar olabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz oranlarının düşmekte olduğunu ve küçük-orta ölçekli şirketlerin bundan güçlenerek yola devam ettiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz sonrası mali disiplinden taviz vermeden, ekonominin süratle toparlandığının altını çizerek yatırımcılara güven verdi.

Şirketlerin Türkiye algısında değişiklik yok

Toplantıda söz alan şirketlerin temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’ye yönelik ilgilerinde bir değişiklik yaratmadığını ve Türk ekonomisine duyulan güveni sarsmadığını belirterek, Türkiye’deki yatırımlarına devam edeceklerini açıkladı.

Türkiye’de yatırımları olan bazı şirket yöneticileri yatırım süreçlerine ilişkin yaşadığı bazı aksaklıklar için destek isterken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bunların takibi ve çözümüyle ilgili olarak Başbakanlık Yatırım Ajansı’na talimat verdi.

"Yatırımların devam edeceği mesajı verildi"

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, yaptığı açıklamada, 15 Temmuz süreci sonrası yaşananların ve Türkiye ekonomisine ilişkin hükümetin sürdürdüğü etkin ve kararlı politikaların ilk ağızdan ABD’li yatırımcılarla paylaşılması açısından toplantının oldukça verimli geçtiğini bildirdi.

Ermut, şunları kaydetti:

“Dev şirketlerin en üst düzeyde Cumhurbaşkanımızla bir araya geldiği bu toplantının yatırımcı açısından oldukça önemli bir mesajı oldu: 30 Mart'ta yine ABD’de Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla yapılan toplantıda ABD'li yatırımcılar tarafından teşvik sistemine ilişkin dile getirilen hususların çoğu hükümetimiz tarafından son teşvik düzenlemesinde dikkate alındı. 6 ay kadar kısa bir sürede yatırımcıların bu kadar kapsamlı isteklerine cevap verebilen çok sayıda hükümet olmadığını bu şirketler de biliyor. Türkiye'nin algısıyla ilgili negatif çabalar olabilir; ancak gördüğünüz gibi yatırımcılar buna aldırış etmeden çok daha rasyonel hareket ediyorlar, Türkiye'nin yatırım ortamına, siyasi istikrarına, halkın demokrasiye olan bağlılığına ve tabii ki bu ortamın mimarı olan liderine güveniyorlar."

Yatırımcıların Türkiye'ye olan inanç ve kararlılıklarını görmek açısından toplantının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ermut, "Toplantı, toplam yıllık gelirleri 800 milyar doları bulan sanayi ve hizmet sektörü şirketleri ile 3 trilyon doları aşan portföyü yöneten finansal kuruluşların üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. Burada, yeni dönemde yatırımların artarak devam edeceği mesajı da yatırımcılar tarafından net bir şekilde verildi." değerlendirmesinde bulundu.

Dev şirketlerin Türkiye algısında değişiklik yok ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.