Deutsche Bank, yıl sonuna kadar Merkez Bankası’nın iki puan faiz indireceğini tahmin ediyor

Türkiye için yıl sonu politika faizi beklentilerini değiştiren Deutsche Bank, Merkez Bankası’nın (MB) Kasım ve Aralık aylarında gerçekleştireceği iki toplantıda 100’er baz puanlık iki faiz indirimi yapacağını öngörüyor.

Enflasyonda yaşanan yükseliş ve liradaki değer kaybına rağmen Cumhurbaşkanlığı’nın teşvik ettiği faiz indirimlerine Eylül ayında başlayan MB, Ekim ayında da beklentilerin üzerinde 200 baz puanla indirimleri sürdürmüştü.

Çekirdek enflasyonun Ekim de beklentilerin altında çıkması ve MB’nin son cari açık vurgusu ile birlikte Deutsche Bank, faiz indirimiyle ilgili beklentilerinde revizyona gitti.

Haftaya yapılacak para politikaları kurulu toplantısında 100 baz puanlık bir indirim beklediklerini aktaran Deutsche Bank analistleri, 16 Aralık’taki toplantıdan da 100 baz puanlık bir indirim daha yapılması yönünde karar beklediklerini ve böylece yıl sonu faiz beklentilerini de yüzde 15’ten yüzde 14 oranına çektiklerini aktardı.

ABD'DEN GELEN ENFLASYON VERİSİNDEN SONRA DOLAR TARİHİ ZİRVEDE

MB’nin odak noktasına aldığını vurguladığı cari denge Eylül ayında 1,65 milyar dolar fazla olmuştu. İktisatçılar ise MB’nin faiz indirimlerine devam etmesi durumunda enflasyondaki yükseliş ve liradaki değer kaybının devam edeceği kanaatinde.

Dün ABD’de son 31 yılın en yüksek tüketici enflasyonunun (yüzde 6,2) görüldüğü haberinin ardından dolar bugün 9,97’yi aşarak tarihi zirvesini güncellemişti. Beklentilerini revize etmeden önce Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska, 2021 sonu için dolar/TL tahminlerinin 9,75-9,80 civarında olduğunu ve bu sene içerisinde 100 baz puanlık bir faiz indirimi daha öngördüklerini ifade etmişti.

Deutsche Bank, yıl sonuna kadar Merkez Bankası’nın iki puan faiz indireceğini tahmin ediyor ile ilgili etiketler enflasyon Deutsche Bank faiz indirimi cari denge
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.