Dersim nedir? Ne demek? Hangi şehre Dersim deniyor?

Dersim nedir? Belediye Meclisi'nin Tunceli ilinin ismini Dersim olarak değiştirmesiyle ilgili başlatılan süreç devam ediyor. İnternette ise Dersim hakkında birçok araştırma yapılıyor. Dersim nedir, ne demek, neresi, hangi şehre Dersim deniyor sorularına yanıt aranıyor. Merak edilen tüm bu soruların yanıtları ve ayrıntılar haberimizde. Peki Derim nedir? Neresi? İşte yanıtı...

Dersim nedir? Son dönemde en çok tartışılan konulardan biri de Dersim oluyor. Tunceli'nin isminin Dersim olarak değiştirilmesi yönündeki karar hakkında soruşturma devam ederken, internette de Dersim hakkında birçok araştırma yapılıyor. Dersim nedir, ne demek, neresi gibi sorulara yanıt aranıyor. Konu hakkında merak edilen tüm soruların detayları haberimizde. Peki Dersim ne demek? Hangi şehre Dersim deniyor? Neden? İşte yanıtı...

DERSİM NEDİR?

Dersim tarihte çok eski bir bölgenin adıdır. Kürtçe’de “gümüş kapı”, Zazaca da ise “duvarlı” anlamına geldiği rivayet olunur.

Burada yüzyıllar boyunca Alevi-Kızılbaşlar, Zazalar, Kürtler, Ermeniler ve Türkler bir arada yaşadılar. Bu nedenle buranın en eski yer ve diğer adları yaşamış halkların mührünü taşır.
Bölgenin resmi adı Osmanlı döneminde Dersim idi. 19. yüzyılın ortalarından beri bir sancak idi ve Hozat’tan idare ediliyordu. Cumhuriyet idaresi, diğer icraatların yanı sıra Dersim’de adları değiştirmekle işe başladı.

Dersim adı 1935 yılında “Tunceli” ilan edildi. Bu isim, “Tunç gibi sağlam insanların yeri” anlamına geliyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN DERSİM SORUŞTURMASI

Tunceli'nin TKP'li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve meclis üyelerinin aldığı ve mahkemece durdurulan "Dersim" kararı ile ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından müfettiş gönderildi.

Tunceli Belediyesi Meclisinin 7 Mayıs 2019 tarihinde aldığı "Tunceli Belediyesi" tabelası yerine "Dersim" tabelası asılması yönündeki karar nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından mülkiye başmüfettişi görevlendirildi. Kente gelen müfettişin, kararın altında imzası bulunan 9 meclis üyesinin ifadelerine başvurduğu öğrenildi.

Komünist başkan olarak lanse edilen TKP'li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun başkanlık yaptığı belediye meclisi, 7 Mayıs 2019 tarihindeki toplantısında belediye binasında bulunan "Tunceli" tabelası yerine "Dersim" tabelası asılması yönünde oy çokluğuyla karar almıştı. Tunceli Valiliğinin karara ilişkin itirazı üzerine Erzincan İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Dersim nedir? Ne demek? Hangi şehre Dersim deniyor? ile ilgili etiketler Tunceli
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.