Dersim ne demek? Ne anlama geliyor? Tunceli'ye neden Dersim diyorlar?

Dersim ne demek? Son günlerde tartışmalara neden olan Dersim kelimesinin anlamı merak ediliyor. CHP milletvekili Orhan Sarıbal'ın ortaya attığı bir tartışma Dersim meselesini tekrar alevlendirdi. Peki Dersim hangi şehre deniyor? Tunceli'ye neden Dersim diyorlar?

Dersim, çok eski bir bölgenin adıdır. Kürtçe'de "Gümüş", Zazaca'da "duvarlı" anlamına gelir. Yüzyıllar boyunca Alevi-Kızılbaşların, Zazalar ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölge olan Dersim, zaman zaman ülke gündemini meşgul eden tarihsel bir bölgedir.

Bölgenin resmi adı Osmanlı döneminde Dersim'dir. 19. yüzyılın ortalarından itibaren bir sancak olan Dersin, Hozat'tan idare ediliyor. 1935 yılında alınan bir kararla Dersim "Tunceli" ilan edildi. Tunceli'nin anlamı ise, "Tunç gibi sağlam" anlamına gelir.

DERSİM'İN SINIRLARI NERELERDİR?

Coğrafya bakımından doğudan kısmen Peri Suyu, kuzeyden Munzur Sıradağları, batıdan Fırat Nehri, güneyden Murat Nehri ile çevirilir. Yönetim birimleri bakımından Dersim'in sınırları, kuzeyde Erzincan ilinin merkez ve Kemah ilçeleri ile kuzeydoğuda Erzincan ilinin Tercan ilçesi, kısmen Elâzığ ilinin Palu ilçesi, Bingöl ilinin Kiğı ilçesi, batıda Erzincan ilinin Kemaliye ilçesi, Malatya ilinin Arapgir ilçesi, güneyde kısmen Elâzığ ilinin Palu ve merkez ve Keban ilçeleri ile birleşir. Yüz ölçümü yaklaşık 10.000 kilometrekaredir (Tunceli ilinin yüz ölçümü ise 7.774 kilometrekaredir). Dersim'in eski sınırlarının doğuda Varto'dan kuzeyde İmranlı ve Zara'ya, batıda ise Malatya'ya kadar geniş bir coğrafyayı kapsadığına dair iddialar da mevcuttur.

Dersim bölgesinin en eski ahalisinin Urartular olduğu kabul edilmektedir. Bölge, tarih boyunca Urartu, Ahameniş, Roma, Bizans, Çubukoğulları, Saltuklu Beyliği, Mengücekliler, Selçuklu Devleti, Eretna Beyliği ve Osmanlı yönetiminde kalmış, cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Türkiye hakimiyetine girmiştir.

Kaynak:Wikipedi

 

 

Dersim ne demek? Ne anlama geliyor? Tunceli'ye neden Dersim diyorlar? ile ilgili etiketler Tunceli dersim ne demek dersim ne anlama geliyor
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.