Deprem sonrasında merak edildi: ölüm aylığı nedir, nasıl alınır? İşte şartları

Depremde yakınlarını kaybedenlerin alabileceği bir aylık türü olan ölüm aylığının şartlarını Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin açıkladı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremde yaşamını yitiren 40 binden fazla kişinin ardında sevenleri kaldı. Yeniden normal hayata dönüş için bölgede barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçların karşılanması için ummalı bir çalışma sürerken, bir yandan da uzmanlar, yakınlarını kaybeden kişilerin yasal hakları hususunda uyarılarda bulunmaya başladı. Bu uyarılardan biri de alınabilecek olan ölüm aylığı…

Vefat eden kişinin sigortası ve belirli bir prim günü bulunması halinde geride kalan eş ya da çocuklara veyahut her ikisine de; olmaması halinde anne ve baba gibi üst soya bağlanabilen ölüm aylığı, halk arasında dul ya da yetim aylığı olarak da biliniyor. Depremde yakınlarını kaybeden kişilerin de alabileceği bu aylık kapsamında şartları Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin açıkladı. Peki, ölüm aylığı nedir, nasıl alınır, şartları nelerdir? İşte detaylar…

HER SİGORTA TÜRÜNDE PRİM ŞARTI ARANIYOR

Deprem sonrasında merak edildi: ölüm aylığı nedir, nasıl alınır? İşte şartları

Ölüm aylığı almak isteyenlere ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Tarkan Zengin, katıldığı canlı yayında; “Deprem nedeniyle vefat edenler eğer emeklilerse bunların maaşları bir şarta tabi tutulmadan hak sahiplerine bağlanabiliyor. Eğer aktif olarak çalışıyorlarsa 4A'lı işçi, 4B'li Bağ-Kur'lu, 4C'li memur olarak çalışıyorlarsa burada temel bir şart var o da 1800 gün primlerinin yatmış olması gerekiyor” dedi. Ardından bu prim gününün 4A’ya yani SSK’ya bağlı olan işçiler için 900 gün olduğunu bildiren Zengin, burada ise en az 5 yıldır sigortalı olma şartının arandığını hatırlattı.

ÖZEL DURUMLARDA PRİM ŞARTI DÜŞÜRÜLEBİLİYOR

Tarkan Zengin açıklamalarının devamında primi ölüm aylığı almayanların ne yapacağını da anlattı. Bu kişilerin yakınlarına toptan ödeme yapılacağını bildiren Zengin, “Bu toptan ödeme de kişinin primleri çalışan adına ödenen primleri bir defaya mahsus olmak üzere hak sahiplerine ödeniyor” diye konuştu. Ardından özel durumlarda bu prim şartının düşürüldüğünü belirten Zengin, 99 depreminin ardından primin 360 güne çekildiğini hatırlattı. Zengin, açıklamalarının devamında ise; “Bu konuda da belki ilerleyen günlerde adım atılma, çalışma yapılma ihtimalini değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

Deprem sonrasında merak edildi: ölüm aylığı nedir, nasıl alınır? İşte şartları ile ilgili etiketler ölüm maaş deprem
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.