Deniz salyası Yunanistan'da: 'Dünya tarihinin en büyüğü'

Marmara Denizini etkisi altına alan devasa deniz salyası fenomeni, Yunanistan'ın kuzey sahillerinde de fark edildi. Deniz biyologlarına göre Marmara'daki müsilaj, dünya tarihine geçmiş en büyük deniz salyası. Marmara'da ortaya çıkan salyanın, batıya yöneldiği ve boğazlar aracılığıyla Ege Denizi'ne doğru hareketlendiği belirtildi.

Yunanistan merkezli Greek Reporter'ın haberine göre, Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyası, Yunanistan'ın kuzeyinde de saptandı. 

DENİZ SALYASI YUNANİSTAN KIYILARINDA NİSAN AYINDA FARK EDİLMİŞTİ

Deniz biyoloğu Kalliopi Pagkou'nun pazartesi günü Greek Reporter'a yaptığı açıklamada 'Kavala'daki balıkçılar kalın, kaygan, mukus benzeri bir tabakayı ilk olarak Nisan ayında farketmişti.' ifadelerinde bulundu.

Nisan gibi erken bir tarihte Kavala sahillerinde görülmüş olması ise kafaları karıştırdı. 

Pagkou'ya göre 'Kuzey Yunanistan'da görülmeye başlanan iğrenç deniz olayı, Karadeniz ile Ege'yi birbirine bağlayan Marmara Denizi'nde görülen deniz salyasının bir parçası'. 

BALIKÇILIĞI İMKANSIZ KILIYOR

Biliminsanlarına göre deniz salyası kuzey Ege'nin boğazlarından akıntıyla geldi ve yolu üzerindeki balıkçı ağlarının yanısıra balıkların kendisine de ciddi zararlar verdi.

Pagkou aynı zamanda denizdeki balık ağlarını saran deniz salyasının ağları balıklar için görünür kıldığını ve zaten azalan balıkların da bu yüzden tutulamadığını iddia etti.

'Deniz salyası, henüz Yunan denizlerinde Marmara'daki kadar gözle görülür değil. Fakat İstanbul'un etrafını saran müsilajın batıya doğru ilerlemeye başlaması an meselesi' diyen deniz biyoloğu, 'Bu olay nadir yaşanan bir olay ama alışılmadık bir durum değil' diyerek sözlerini tamamladı.

DÜNYA TARİHİNİN EN BÜYÜK DENİZ SALYASI OLAYI

Yunanlı biliminsanına göre Marmara'daki deniz salyası vakası, dünya tarihinde kaydedilmiş en büyük müsilaj vakası.

Daha önce Ege Denizi'nde 1980'lerde ve Adriyatik Denizi'nde 1990'larda devasa boyutlarda deniz salyası oluşumları yaşanmış, fakat kapalı bir deniz olan Marmara'daki bugün yaşanan müsilajın büyüklüğüne erişmemişlerdi.

 

Deniz salyası Yunanistan'da: 'Dünya tarihinin en büyüğü' ile ilgili etiketler Ege Marmara Yunanistan müsilaj
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.