Deniz salyası neden olur? Zararlı mı?

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan deniz salyası vatandaşları oldukça korkutuyor. Deniz canlılarının hayatını riske eden müsilaj olarak bilinen deniz salyası özellikle Bursa’nın Mudanya ilçesinde etkisini hissettiriyor. Peki, deniz salyası neden olur, zararlı mı?

Marmara Denizi, deniz salyasının etkisinden bir türlü kurtulamadı. Deniz salyasından kaynaklanan bir tabaka örtüsü ile kaplanan Mudanya sahili vatandaşların korkulu rüyası oldu. Deniz canlılarının hayatını tehlikeye atan ve bununla birlikte deniz yüzeyinde oluşan tabaka ile görüntü kirliliği de yaşatan deniz salyası kötü kokuyu da beraberinde getiriyor.

DENİZ SALYASI NEDEN OLUR?

Taşıma kapasitesinin üzerinde aşırı besin elementi girdisi nedeniyle Marmara Denizi'nin ötrofikasyon riski artarak devam ediyor. Gerekli evsel atık su arıtma tesislerinin planlanmaması, atık suların arıtılmadan denize verilmesi gibi etmenler Marmara Denizi'nde su değişim hızının düşük olması ve giderek düşen çözünmüş oksijen miktarı ötrofikasyon seviyesini yükselterek ekolojik dengeyi de büyük ölçüde etkiliyor.

Deniz salyası neden olur? Zararlı mı?

Marmara Denizi'ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturuyor. Ötrofikasyon da Marmara Denizi'nde en dikkati çekici problem olan ve "salya" olarak bilinen müsilaj oluşumlarına neden oluyor.

Marmara Denizi'nde, besin maddesi varlığının aşırı artması ve deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle aşırı çoğalan fitoplankton hücrelerinin ekosistem içinde kullanılmadan parçalanmaları sonucu denizde müsilaj oluşumları artıyor.

Deniz salyası neden olur? Zararlı mı? - Resim : 2

Kadıköy’deki Kurbağalıdere'de deniz salyası nedeniyle beyaz tabaka oluşumu ile korkulan durum her geçen gün artmaya devam ediyor. Balıkçılar deniz salyasının her sene görüldüğünü ancak bu sene biraz daha fazla olduğunu söylüyor. Marmara Denizi’nde su altını saran deniz salyasının ne zaman sona ereceği ise merakla bekleniyor.

Deniz salyası neden olur? Zararlı mı? ile ilgili etiketler marmara denizi deniz salyası
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.