Deniz Gezmiş'in tarihi fotoğraflarını ilk kez DepoPhotos sosyal medyada üzerinden yayınladı

Arkadaşları Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş'in, ilk kez ortaya çıkan fotoğrafları yayınlandı.

Deniz Gezmiş’in idam edilişinin 48. yılında yeni fotoğrafları ortaya çıktı.

Deniz Gezmiş'in tarihi fotoğraflarını ilk kez DepoPhotos sosyal medyada üzerinden yayınladı

DepoPhotos’un yayınladığı fotoğraf, Deniz Gezmiş'in Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu sonrası güvenlik çemberi içinde adliyeye götürüldüğü sırada çekildi.

Deniz Gezmiş'in tarihi fotoğraflarını ilk kez DepoPhotos sosyal medyada üzerinden yayınladı - Resim : 2

18 Mart 1971'de çekilen fotoğraflar Erol Olgundemir imzalı.

Deniz Gezmiş'in tarihi fotoğraflarını ilk kez DepoPhotos sosyal medyada üzerinden yayınladı - Resim : 3

DENİZ GEZMİŞ KİMDİR?

Deniz Gezmiş 28 Şubat 1947 tarihinde Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas'ta, liseyi de İstanbul Haydarpaşa Lisesinde okudu. 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim gördü. Öğrencilik döneminde birçok eylemde yer aldı. Bu olaylarda da pek çok kez gözaltına alındı.

11 Ekim 1965'te Türkiye İşçi Partisi'nin Üsküdar ilçe başkanlığına üye oldu. 30 Ocak 1968 tarihinde Devrimci Hukukçular Örgütü'nü kurdu. Amerikan 6.Filosu’nu protesto eylemleri, İstanbul Üniversitesi’nin işgali, Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü gibi pek çok eylem gerçekleştirdi.

1969 yılında Filistin'e giderek gerilla eğitimi aldı. Daha sonra Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) örgütünü kurdu. Deniz Gezmiş, 11 Ocak 1971'de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu adına Ankara İş Bankası, Emek Şubesi'nin soygununda yer aldı. Bu sırada Deniz Gezmiş hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı ve polisten kaçmaktaydı.

1971 yılında gerçekleşen 12 Mart darbesinin hemen ardından Yusuf Aslan ile birlikte Sivas'a giderken motosikletlerinin bozulmasıyla gelen ihbarla 16 Kasım 1971'de tutuklandı. Gemenek'te yakalandıktan sonra Kayseri'ye getirildi. Ardından Ankara'ya o dönem içişleri bakanı olan Haldun Menteşeoğlu'na götürüldü.

16 Temmuz 1971'de Sıkıyönetim Mahkemesi, Altındağ Veteriner Okulu binasında Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığındaki, Baki Tuğ savcılığında toplandı.

DENİZ GEZMİŞ NEDEN İDAM EDİLDİ?

16 Temmuz 1971’de başlayan THKO-1 Davası’nda TCK’nin 146. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971’de 146/1 maddesi uyarınca idam cezasına çarptırıldı. Arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde idam edildi.

 

 

Deniz Gezmiş'in tarihi fotoğraflarını ilk kez DepoPhotos sosyal medyada üzerinden yayınladı ile ilgili etiketler Deniz Gezmiş
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.