Dendias ve Çavuşoğlu arasında canlı yayında tartışma!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ortak açıklama yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın sözleri üzerine Mevlüt Çavuşoğlu "Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Böyle bir şek yok. Buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız ben de bunların cevabını vermek zorunda kalırım." diyerek sert yanıt verdi.

Türkiye'ye gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinden sonra ikili ortak basın açıklaması yaptı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek için bugün Türkiye'ye geldi. Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Adaları, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve deniz yetki alanları anlaşmaları görüşüldü. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE 45 DAKİKA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

Ortak basın açıklamasında ilk olaram kameraların karşısına Mevlüt Çavuşoğlu geçti.

Çavuşoğlu konuşmasının ilk bölümünü kısa tuttu ve şunları söyledi:

"Sorunların yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz. Oldu bitti ve provokatif söylemlerden uzak durulmalıdır. Her iki ülke içindeki azınlıkların huzur içinde olması bizlerin yararınadır, olumlu yansımaları olacaktır."

DENDİAS'TAN KÜSTAH ÇIKIŞ

Ardından Yunanistan Dışışleri Bakanı Dendias söz aldı ve konuşmasına başladı.

"Öncelikle Başkan sayın Erdoğan'a ve eski dostum sana teşekkür etmek istiyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmeyi açık ve samimi ortamda gerçekleştirdik. son derece verimliydi ve yakınlaşma olan tüm konularda ve uzlaşamadığımız tüm konuları masaya yatırdık.

İki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması önemli. Ülkelerimizin üye oldukları NATO ve BM kuralları çerçevesinde de bunu sürdürmeliyiz. İstikşafi görüşmelerin başlamasını iki ülke dışişleri bakanlarının arasındaki görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum.

Bugün birçok konuya değindik ve Çavuşoğlu ile mutabık kaldık. Bu çerçevede ümit ediyoruz ki geçmiş yıllarda var olan ekonomi işbirliğimizi daha ileriye götürebiliriz. Aramızdaki ekonomik iş birliğini de geliştirerek ilişkileri iyi yöne çekebiliriz ve son 20 aydır devam eden olumsuz havayı kaldırabiliriz.

"ORTAMI GEREK SÖYLEMLERDEN UZAK DURMALIYIZ"

Ortamı geren söylemlerden uzak durmalıyız. İlişikiyi geliştirmekteki koşul odur. Son zamanlardaki eylemler güven ortamı oluşturmada engel teşkil ediyor. Yalan haber kışkırtıcı söylemlerde uzak durulması isteğinde bulundu. Bu söylemler ilişkimizde engel teşkil ediyor. Birçok bölgesel konuyu ele aldık bunlardan biri Kıbrıs konusu. Cenevre'de gerçekleşecek görüşmeye her iki tarafın da olumlu gelmesini istiyoruz.

"TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİNİ DESTEKLİYORUZ"

Türkiye AB ilişkilerini de ele aldık. Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Biz buna inanıyoruz ancak buna karar veremeyiz. Türk halkının büyük kısmı ülkesinin AB'ye girmesinden yana. Vize serbestesi gibi önemli konuları ele almaya hazırız. Biz yapıcı tavır takındık ama ihlal edilemez bir kural var. Bütün üye ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse masa üzerindeki önlemler gündeme gelecektir.

GÖÇMEN VE MÜLTECİ KONUSUYLA İLGİLİ

Göçmen ve mülteci konusyla ilgili olarak bu Avrupa ile Türkiye arasında bir konu. Bu 2018'de imzalanan anlaşmadan kaynaklanıyor. Yeni bir anlaşmadan bahsettik ama anlaşmaların başarılı olması için gerekli eylemlerin yapılması gerekli. Son dönemde mülteci konusunun Türkiye tarafından kullanılmasını dile getirdim. Aynı zamanda Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunu gündeme getirdim.

ÇAVUŞOĞLU SERT BİR ŞEKİLDE KARŞILIK VERDİ

Görüşmede Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın sözlerinden sanra Mevlüt Çavuşoğlu sözü aldı ve şunları söyledi:

"Yunanistan'ı itam edici bir söylemde bulunmadım. İlk görüşmenin daha pozitif olmasını istiyorduk ama son derece kabul edilemeyen söylemlerde bulundu. Türkiye sınırları ihlal etmiyor, Kıbrıs'ta attığımız adımlar haklarımızı korumaya yönelik. Buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız bunların cevabını veririm.

"GÖÇ KONUSUNU NE AVRUPA'YA KARŞI NE DE YUNANSİTAN'A KARŞI KULLANDIK"

Anlaşmalar konusunda farklı düşünebiliriz, Libya ile olan anlaşmaları aynı düşünmüyoruz. Avrupa Birliği'nin kınaması bir şey fark etmez çünkü birliğin deniz yetki alanında yetkisi yok. Göç konusunu ne Avrupa'ya karşı ne de Yunanistan'a karşı kullandık. Biz insani değerlere sahip çıktık ama Avrupa Birliği mütabakata sadık kalmadı.

"AĞIR İTHAMLARDA BULUNURSANIZ BEN CEVABINI VERMEK ZORUNDAYIM"

"Siz Türkiye'yi suçlamaya çalışıyorsunuz ben bunları kabul etmem. İkili olarak görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğini geliştirmeye hazırız. Ama basın önünde milletime ağır ithamlarda bulunursanız ben de bunun cevabını vermek zorundayım" diye söze giren Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Böyle bir şek yok. 
Buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız ben de bunların cevabını vermek zorunda kalırım.
Bize hem demokrasi hem hukuk dersi vermeye çalışıyorsunuz. Türk azınlığın Türk adını kullanmasına izin vermiyorsunuz. Anlaşmalar konusunda farklı düşünebiliriz. Avrupa Adalet Divanı Avrupa Birliği'nin deniz hatları ile yetkisi yoktur demiştir. Sizin Türkiye üzerinden gitmeyenleri denize attığınızı söylemedik. Tüm bunlara rağmen Türkiye olarak bunları ikili görüşmelerda görüşmeye hazırız."

Dendias aynı ithamlarına devam ederken, Çavuşoğlu ikili görüşmelerden yana olduklarını vurguladı ve Yunanistan'ın kavgacı tavrına karşı da biz de siyasetimizi buna göre belirleriz dedi. İkili basın açıklamasını bu şekilde bitirdi.

Dendias ve Çavuşoğlu arasında canlı yayında tartışma! ile ilgili etiketler Türkiye Yunanistan
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.