Delta varyantı 4. dalgaya neden olur mu? İşte belirtileri...

Hindistan'da çıkan Delta varyantı salgında vaka sayılarının artmasına neden oluyor. Rusya'da son haftalarda vaka sayısı 3 kat artarken, İngiltere ise normalleşme takvimini erteledi. İzmir Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu mutasyonun belirtilerini sıralayarak Türkiye'de 4. dalgaya neden olup olmayacağı ile ilgili bilgiler verdi.

Dünya genelinde yaklaşık 2 yıldır etkisini devam eden koronavirüs salgınında yeni tehlikenin 'Delta varyantı' olduğu belirtiliyor. Hindistan'da çıkan ve bulaşıcılık oranı daha yüksek olan mutasyon nedeniyle vaka sayılarında artış yaşanıyor. Delta varyantı nedeniyle İngiltere normalleşme adımlarını 1 ay erteledi.

TÜSAD Başkanı ve İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu Delta varyantının, İngiltere'de çıkan Alfa varyantına göre yüzde 60 daha bulaşıcı olduğunu vurgulayarak belirtilerini sıraladı.

Hürriyet gazetesinden Fulya Soybaş'ın sorularını yanıtlayan Kömürcüoğlu şunları söyledi:

"Başından beri Delta varyantı ‘çift mutasyonlu’ olarak adlandırılıyor. Yani 2 mutasyonlu virüs birleşiyor (California mutasyonu üzerine spike proteinin yapısını değiştirmesi ile) üçüncü, süper bulaşıcı yeni bir mutasyon oluşuyor. Bu yeni mutasyonun antikordan kaçabilme özelliği var. Hastalığı atlatanlar bu yeni virüs ile yeniden enfekte olabiliyor. Maalesef aynı durum aşılar için de geçerli. Aşı etkinliğinin bu virüs için daha düşük olduğunu gösteren veriler geliyor. Bir araştırmaya göre Delta varyantı Alfa’ya kıyasla yüzde 60 oranında daha bulaşıcı."

DELTA VARYANTININ BELİRTİLERİ

"Mide, baş ve boğaz ağrısı, bulantı, ishal, kusma, yüksek ateş, burun akıntısı ile kendini gösteriyor. Gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor. Koronavirüste görmeye alıştığımız tat ve koku almada kayıpların ise daha arkada kaldığı biliniyor."

4. DALGAYA NEDEN OLUR MU?

"Dünya genelinde korkulan bu maalesef. İngiltere normalleşmeyi 1 ay daha erteledi. Yasakları kaldırmıyor. Vakalarda son bir haftada yüzde 79’luk artış olduğu belirtiliyor. Fransa, İngiltere’den gelecek olanlara karantina uygulanması kararı aldı. Vaka sayılarında rekor bir artışın kaydedildiği Moskova’da an itibarıyla 9 bin 120 COVID-19 vakası görüldü. Delta varyantı nedeniyle vaka sayıları son haftalarda 3’e katlandı. Biz de sonbahar ile viral enfeksiyon dönemine gireceğiz. O zamana kadar aşılamaları tamamlayabilir, toplumsal bağışıklık oranlarını yakalayabilirsek en az hasarla bunu atlatabiliriz. Umuyorum, bu hızla gidersek, ülkemizde 4. piki görmeyiz ya da belki çok küçük bir artış ile bu zorlu süreci tamamlarız."

Delta varyantı 4. dalgaya neden olur mu? İşte belirtileri... ile ilgili etiketler delta varyantı belirti 4. dalga
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.