Dejavu nedir? Dejavu olmak ne anlama gelir?

Bazı yaşadığımız anları daha önceden yaşadığımızı hissedebiliyoruz. Bu durum genellikle dejavu olarak adlandırılıyor. Dejavunun ne demek olduğu ve neden olduğu etmenler büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, dejavu nedir? Dejavu olmak ne anlama gelir? Ayrıntılar haberimizde...

Özellikle psikolojide çok kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkan dejavunun ne anlama geldiği ve neden olduğu büyük bir heyecanla araştırılıyor. Peki, dejavu nedir? Dejavu olmak ne anlama gelir? Detaylar haberimizde...

Dejavu nedir? Dejavu olmak ne anlama gelir?

DEJAVU NE DEMEKTİR?

Fransızca kökenli olan dejavu sözcüğü déjà "daha önce" kelimesi ve voir- "görmek" fiilinin geniş zaman çekimli halinin birleşimi ile oluşmuştur. Bu kelime, "daha önce görüldü" olarak Türkçe'ye çevirilir ve bir olayı ya da bir anı daha önce yaşamış olma duygusu olarak izah edilir.

Bir anın daha önce yaşanmış gibi hissedilmesi dejavu olarak isimlendirilir. İnsanların üçte ikisinin hayatında en az bir defa dejavu yaşadığı araştırmalarla sabitlenmiştir. Bazen bir koku, bazen bir ses, bazen de bir tat dejavu hissini tetikleyebilmektedir. İlk kez girilen bir mekanı daha önce görmüş gibi hissetmek de olasıdır. Kişi dejavu yaşadığında bu anı daha önce yaşamış fakat unutmuş gibi bir hisse kapılır.

DEJAVU NEDEN OLUR?

Dejavunun nedeni ilk kez 1876'da Fransız Fizikçi Emile Boiraç tarafından açıklanmıştır. Dejavu, beynin sağ lobu ve sol lobunun milisaniyenin altında bir zaman farkıyla çalışması ile meydana gelir. Bir lob olayı diğer lobdan daha geç algılar ve olayı daha geç algılayan lob bu anı daha önce yaşamış gibi olur. Bu durumun sebebi ise sinir aksonlarındaki küçük bir sapma olarak izah edilir.

 

 

 

Dejavu nedir? Dejavu olmak ne anlama gelir? ile ilgili etiketler dejavu dejavu olmak
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.