Dedikoducu hoparlör suçüstü yakalandı!

ABD merkezli e-ticaret ve bulut bilişim şirketi Amazon'un yapay zekayla çalışan sesli komut hoparlörü Alexa, bir çiftin kendi arasında yaptıkları sohbeti kaydedip cep telefonlarından bir arkadaşlarına yollayınca büyük bir tartışmanın fitili ateşlendi.

ABD'de bir çift, bir gün Amazon'un yapay zekalı sanal asistanı Alexa için "kesin şu an bizi dinliyordur" diye şaka yaptıklarında, gülüşmeleri bir anda kesildi. Haklılardı. Alexa onları dinleyip seslerini kaydettiği gibi, bir de telefon rehberlerinden rastgele bir kişi seçip kaydı yollayıvermişti.

NEYE UĞRADIKLARINI ŞAŞIRDILAR

BBC Türkçe'nin haberine göre: Portland eyaletinin Oregan şehrinde yaşanan olay, Danielle ve kocasını şaşkına uğrattı.

Amazon yetkililerinin bu nadir yaşanan olaya bir açıklaması var elbet. Ancak, önce soyadını paylaşmak istemeyen Danielle'den hikayeyi dinleyelim.

ARKADAŞI ARAYIP KENDİSİNE GELEN SES KAYDINDAN BAHSETTİ

ABD'de yayınlanan ABC televizyonuna konuşan Danielle, her şeyin eşinin iş arkadaşından gelen ani telefonla başladığını söyledi. Arkadaşı, çiftin evlerinde kaydedilmiş bazı ses dosyalarının kendi telefonuna gönderildiğini söylüyordu.

Danielle'in eşi, iş arkadaşına ilk başta inanmadı ama karşı taraf "Duydum işte, oturmuş 'ahşap döşeme mi yaptırsak?' diye konuşuyordunuz" deyince, çift şaşkına uğradı.

ALEXA NEDİR?

Alexa, Amazon'un piyasaya sürdüğü, sesli komut hoparlörü Echo'nun asistanı. Tüketiciler evlerinde kullandıkları yapay zekalı Alexa'ya bazı komutlar vererek müzik çalıyor, sipariş verebiliyor, alarm kuruyor, yemek tarifi alıyor, ışıkları açıp kapattırıyor.

Apple'ın Siri özelliği ile Google Asistan gibi sesli komut cihazları, Alexa'nın dişli rakipleri arasında.

AMAZON AÇIKLAMA GETİRDİ

Amazon'u arayıp "Böyle bir şey nasıl olur?" diye soran BBC yetkilileri şu cevabı aldı:

"Çiftin sohbetinin devamını 'mesajı gönder' talebi diye algılamış. Bir noktada Alexa hoparlörden sesli olarak 'Kime?' diye sormuş. Arkada dönen sohbetteki bazı kelimeleri de telefon rehberlerinden bir isim olarak algılamış.

Alexa daha sonra gönderilecek kişinin ismini telafuz edip 'Bu kişi mi?' diye sormuş. Yine sohbette geçen kelimelerden birini 'Doğru' diye algılamış.

Yaşanan, çok nadir görülen türden bir olay ama böyle bir şeyin yaşanmaması için bütün olasılıkları değerlendiriyoruz."

MAĞDUR KADIN AÇIKLAMAYI YALANLADI

Danielle, evlerindeki Alexa'nın hiçbir sesli uyarı vermediğini, harekete geçtiğini bile anlamadıklarını söylüyor.

Belki de çift, ahşap döşeme sohbetine kendilerini öyle bir kaptırdı ki, Alexa'nın bazen çok kısık çıkan sesini duyamadı bile.

Öte yandan yaşanan olay, yapay zeka destekli sesli asistanların dış etkenlere ne kadar duyarlı olabildiğini bize hatırlatıyor.

Özellikle de Alexa gibi sahiplerinin özel hayatına burnunu sokabilen türden cihazlara dikkat etmek gerek.

Dedikoducu hoparlör suçüstü yakalandı! ile ilgili etiketler Amazon alexa hoparlör konuşma
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.