DEAŞ'ın öldürülen eski lideri Bağdadi'nin yardımcısı yakalandı

Irak Başbakanı Kazimi, ABD tarafından bir operasyonda öldürülen DEAŞ'ın eski lideri Ebubekir El Bağdadi'nin yardımcısını yakaladıklarını bildirdi. Kazımi operasyonun detaylarına ilişkin bilgi paylaşmadı.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi öldürülen IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin yardımcılarından Sami Cesim'i yakaladıklarını açıkladı. Sosyal medya platformu Twitter'dan yapılan açıklamaya göre Cesim örgütün finansmanından sorumluydu.

Kazımi operasyonun detaylarına ilişkin bir bilgi paylaşmadı.

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Ekim 2019'da Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurmuştu. "Bağdadi vahşi bir şiddet yanlısıydı ve vahşet içinde hayatını kaybetti. Bir köpek ve bir korkak gibi öldü" diyen Trump operasyon için Rusya, Türkiye, Suriye ve Irak'a da teşekkür etmişti.

EBU BEKİR EL-BAĞDADİ KİMDİR?

İbrahim Avad İbrahim el-Bedri yani Ebu Bekir el-Bağdadi, 1971 yılında Irak'ın Samarra kentinde, alt orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ailesi dindarlığıyla biliniyordu. Bağdadi üniversite eğitimi için İlahiyat alanını seçti. 996'da Bağdat Üniversitesi'nin İslami Çalışmalar bölümünden mezun oldu.

Daha sonra ise Saddam İslami Çalışmalar Üniversitesi'nde Kuran çalışmaları alanında 1999'da yüksek lisans, 2007'da doktorasını tamamladı.

Bağdadi lisans eğitiminin ardından 2004 yılına kadarki dönemi Bağdat'ın Tobçi mahallesinde, iki eşi ve altı çocuğuyla birlikte geçirdi.

Dışişleri Bakanlığı el-Bağdadi'yi küresel terörist ilan etti ve yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koydu. 5 Kasım 2014'te Forbes'in "Dünyanın En Güçlü İnsanları" listesine girdi.

SİLAHLI FAALİYETLERİ

ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgaliyle birlikte Bağdadi'nin birkaç küçük militan grubu yönetmeye başladığı iddia edilir. Daha sonra Mücahit Şura Meclisi'nde söz sahibi oldu.

2 Şubat 2004'te, Irak'taki Amerikan birlikleri tarafından Felluce yakınlarında tutuklanarak, Aralık 2004'e kadar Ebu Gureyb Cezaevi ile Camp Bucca'da tutuldu.

Ebu Eyyub el-Mısri'nin 18 Nisan 2010'da öldürülmesi Irak İslam Devleti'nin başına geçti. 2 Mayıs 2011'de ABD komandolarının el-Kaide lideri Üsame bin Ladin'i öldürmesinin ardından, el-Bağdadi Üsame bin Ladin'den övgülerle bahsederek; ölümünün sorumlularına karşı şiddetle karşılık verileceğine dair tehditler içeren bir bildiri yayınladı. 5 Mayıs 2011'de 24 polisin öldüğü ve 72 kişinin yaralandığı Hilla saldırısını el-Bağdadi üstlendi. Mart ve Nisan 2011 arasında Irak İslam Devleti el-Bağdadi'nin emriyle gerçekleştirilen 23 ayrı saldırının sorumluğunu üstlendi. 15 Ağustos 2011'de Irak İslam Devleti'nin Musul'da 70 kişinin ölümüne sebep olan suikast girişimleri başladı. Örgüt internet sitesinden yaptığı açıklama ile Üsame bin Ladin'in intikamını almak için Irak'ta 100 ayrı saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı. 22 Aralık 2011'de Bağdat'ta koordineli bir şekilde seri intihar saldırıları başladı. Bu saldırılar sonrasında 63 kişi öldü, 180 kişi yaralandı. Bombalamalar ABD'nin Irak'tan çekilmesinin hemen ardından başladı.
Örgütün Suriye'de de yayılması için çalışmalara başladı ve grubunu genişleterek Irak ve Şam İslam Devleti adını verdi. El-Bağdadi örgütün Irak ve Suriye'deki tüm aktivitelerini yönetmekle sorumlu oldu. Ayrıca geniş çaplı bombalama ve suikast eylemlerinin de mimarıdır.

 

DEAŞ'ın öldürülen eski lideri Bağdadi'nin yardımcısı yakalandı ile ilgili etiketler DEAŞ Irak Ebu Bekir el-Bağdadi kazımi
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.