DEAŞ yeniden faaliyete geçti

Suriye ve Irak'tan çekileceği öngörülen ABD, yeni Başkan Biden ile politika değişikliği yaparken yine DEAŞ adımı atıyor. Faaliyetleri son buldu denilen DEAŞ yeniden terör saldırılarına başladı. Örgüt 2021 yılı başında Irak’ın başkenti Bağdat’ta 32, Suriye’nin Rakka şehrinde 13 kişiyi saldırılarıyla katletti. DEAŞ Cumartesi günü de Irak Selahaddin’de 11 Haşdi Şabi üyesini öldürdü.

ABD Başkanı Joe Biden döneminin ilk zamanlarında IŞİD terör örgütü Irak ve Suriye’de faaliyetlerini artırdı. Örgüt, 2021 yılının başında Irak’ın başkenti Bağdat’ta 32 kişiyi katletti. Suriye’nin Rakka kentindeki saldırılarda ise 13 kişiyi öldürdü. IŞİD, geçtiğimiz cumartesi günü Irak’ın Selahaddin Eyaleti’nde de 11 Haşdi Şabi üyesini öldürdü. Amerika’ya Irak ve Suriye’den çekilmemesi mesajını vermek adına Biden yönetiminin DEAŞ kartını kullanmayı planladığı belirtiliyor.

2019 senesinin Mart ayında bölgenin DEAŞ’tan temizlendiğini açıklamıştı. DEAŞ ile mücadele için terör örgütü PKK/YPG oluşumuna paravan olması amacıyla sözde Suriye Demokratik Güçleri (SDG), terör örgütü kontrolünde bulunan yerleri kurtardıklarını açıklamıştı. 2017 yılında ise eski Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, Irak’ta DAEŞ'e’e karşı savaşın sona erdiğini duyurmuştu. Ancak Irak ve Suriye’deki saldırılar devam etmesi bu beyanları çürütmüştü.

KIŞ UYKUSU STRATEJİ MİYDİ?

DEAŞ’ın saldırılarının azaldığı dönemi “stratejik kış uykusu” şeklinde tanımlayan uzmanlar, örgütün bu süreçte güç toplandığını ifade ettiler. İstihbarat raporlarına göre Suriye ile Irak arasındaki çöl bölgelerinde en az otuz bin DEAŞ’lı teröristi bulunuyor. Bölgenin kırgan ortamından yararlanan örgüt, uluslararası militan edinme ağını yeniden kurdu. Başta petrolden topladığı finansal kaynaklarının önemli bir bölümünü elinde tutan örgütün şimdi yeniden yatırım yaptığı ve üye sayısını artırdığı biliniyor. 2020 yılında operasyonlarını artıran DAEŞ'in yeni yıla saldırılarla ile başlaması gözlerin yeni ABD yönetimine çevrilmesine neden oldu.

Son zamanlarda DEAŞ’ın üstlendiği saldırılar, Irak’a yönelik yeni yönetim politikası ve terörist grubun saldırısını Biden yönetiminin başlangıcına denk gelecek şekilde zamanlayıp zamanlamadığı konusunda tartışmalara yol açtı. Irak ve Suriye’den çekilmesi beklenen ABD’nin, DEAŞ saldırılarını, bu bölgelerdeki varlığını güçlendirmek amacıyla gerekçe göstereceği belirtiliyor..

ÖRGÜTÜ OBAMA KURDU

ABD ile terör örgütü DEAŞ arasındaki ilişkiyi eski ABD Başkanı Donald Trump itiraf etmişti. Trump, 2016 seçimleri öncesinde yaptığı konuşmalarda DEAŞ’ı eski Başkan Barack Obama’nın kurduğunu söylemişti. Trump, “Evet, kurucu odur. Obama DAEŞ’i kurdu. Ve hilekar Hillary Clinton da örgütün yardımcı kurucusudur” ifadelerine yer vermişti.

DEAŞ yeniden faaliyete geçti ile ilgili etiketler ABD DEAŞ terör biden IŞİD terör saldırısı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.