Darbeci Hafter'e Rusya şoku: Onaylamıyoruz

Libya'da darbeci Hafter'in devlet başkanlığı ilanı ile ilgili Rusya'dan flaş bir açıklama geldi. Rusya'nın bu kararı onaylamadığını belirten Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Libya'nın çözüm sürecindeki mevcut kriz, tek taraflı kararların alınması için gerekçe değil” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Hafter’in devlet başkanlığı ilanını Rusya onaylamıyor" dedi.

Lavrov, Libya'nın çözüm sürecindeki mevcut kriz, tek taraflı kararların alınması için gerekçe değil” ifadelerini kullandı.

Darbeci Hafter'e Rusya şoku: Onaylamıyoruz

NE OLMUŞTU?

Libya'daki krizin aşılması için Fas'ın Suheyrat kentinde 2015 yılında gerçekleştirilen Libya konulu toplantıdan çıkan sonuçlar ve imzalanan anlaşma BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmişti. Bu anlaşma gereği, Libya'da geçiş sürecini yürütmek üzere Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) görevlendirilmişti. 

Anlaşmaya göre, yasama için Tobruk’ta Temsilciler Meclisi ve danışma kurumu olarak da Libya Devlet Yüksek Konseyi olmak üzere iki parlamento kanadı kurulmuştu.

Buna karşı Hafter'in de liderlik ettiği siyasi ve askeri oluşumlar, Suheyrat Anlaşması'nın uygulanmasını engelleme girişimlerde bulunmuştu. Milis güçlerin lideri Hafter ayrıca, elindeki askeri gücü sivil yönetime devretmeyi de reddetmişti.

Silahlı gücüyle hakimiyetindeki alanı sürekli arttırmaya çalışan Halife Hafter, son olarak Nisan 2019'da başkenti ele geçirmek için saldırı emri vermesiyle ülkesini şiddet sarmalına sürüklemişti.Hafter, son dönemde yaşadığı askeri kayıpların ardından dün akşam yaptığı konuşmada, BM himayesinde imzalanan "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü yitirdiğini ve ülkenin başına geçtiğini" öne sürmüştü. 

Kendisine bağlı Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grubun "tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını" ileri süren Hafter, daha önce de "yönetime el koyduğunu" açıkladığı darbe girişimlerinde bulunmuştu. Kaynak: Lavrov: Hafter’in devlet başkanlığı ilanını Rusya onaylamıyor

Darbeci Hafter'e Rusya şoku: Onaylamıyoruz ile ilgili etiketler Rusya Sergey Lavrov Libya Hafter
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.