Darbe girişimine direnen Maduro'ya çıkıştı! İsmail Saymaz ile tartıştı

Venezuela'daki darbe girişimi iki yakın dost olan gazeteciler Nevşin Mengü ile İsmail Saymaz'ı karşı karşıya getirdi. Nevşin Mengü'nün Amerikan destekli darbeye mazeret ararcasına Maduro'ya yönelik eleştirel söylemler geliştirmesi "kan emici" polemiğinin fitilini ateşledi

Türkiye dostu Nicolas Maduro'nun liderliğindeki Venezuela, '15 Temmuz'unu yaşıyor.

Geçtiğimiz gün bastırılan küçük çaplı askeri kalkışma sonrası ülke karıştı, polisle darbe yanlısı göstericiler birbirine girdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın krize yönelik açıklaması ile "Amerikan destekli darbe" görüntüsü oluştu.

Trump, Venezuela'daki muhalefetin lideri Juan Guaido'yu geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığını açıkladı. ABD yönetiminin diğer ülkelere de benzer yönde tavsiye vermesinin ardından bazı ülkeler de harekete geçti ve Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını ilan etti.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ABD ile bütün diplomatik ilişkinin kesildiğini ve bütün ABD'li diplomatların 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi gerektiğini duyurdu.


TÜRKİYE MADURO'NUN YANINDA

Venezuela'da muhalif siyasetçi Juan Guaido'nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesini eleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Özellikle bazı Latin Amerika ülkeleri ve ABD sürekli Venezuela'nın içişlerine karışmıştır. Seçimle gelmiş bir başkan var, meclis başkanı de facto olarak başkan ilan ediyor. Bu çok garip bir durum" dedi.

TÜRK GAZETECİ İSE MADURO'YU SORGULADI

Alman medya kuruluşu Deutsche Welle'nin Türkiye edisyonunda gazetecilik yapan Nevşin Mengü ise ABD destekli darbeye direnen Maduro'ya çıkıştı.

Çavuşoğlu'nun sözlerine sosyal medyada yanıt veren Mengü, "Ne var ki bir devlet başkanının parlamento seçimi sonuçlarını beğenmemesi üzerine, seçim sonuçlarını yok sayması; kendine alternatif bir parlamento kurması, işleri gönlüne göre kendi kurduğu parlamento üzerinden yürütmesi de çok garip" ifadelerini kullandı.

Darbe girişimine direnen Maduro'ya çıkıştı! İsmail Saymaz ile tartıştı

İSMAİL SAYMAZ İLE DE TARTIŞTI

Nevşün Mengü'nün Maduro muhalefeti, yakın arkadaşı gazeteci İsmail Saymaz ile arasını da açtı. Venezuela konusunda farklı görüşleri bulunan iki gazeteci sosyal medyada sert bir tartışmanın içine girdi.

Twitter hesabından, yaşanan gelişmelerin bir Amerikancı darbe girişimi olduğunu tehşir eden İsmail Saymaz'a yanıt Nevşin Mengü'den geldi.

Darbeyi eleştiren İsmail Saymaz şu ifadeleri kullandı;

"Venezuela’da bilmem kaçıncı kezdir ABD kaynaklı provokasyon ve darbe girişimi yaşanıyor. Kötü yönetildiği ya da yoksul olduğu için değil, Latin Amerika’da ABD’den bağımsız bir birlikteliği ve ona karşı direnci finanse ettiği ve etme ihtimali olduğu için çökertilmek isteniyor.

Venezuela, ABD’nin kurduğu Liberya’dan daha mı yoksul? ABD’nin himaye ettiği Haiti’den daha mı otoriter? Değil. Mesele, petrol. Geçmişte İran’da Musaddık neyse, bugün Venezuela’da Chavistler odur."

"KAN EMİCİ" POLEMİĞİ

Nevşin Mengü ise, İsmail Saymaz'a, "Musaddık konusunu az daha araştır derim :) Chavez ile Musaddık'ı karşılaştırmak pek olmadı, Musaddık nere kan emici Chavistalar nere :)" ifadeleriyle yanıt verince iki gazeteci arasında tartışma yaşandı.

Mengü'nün 'kan emici Chavistalar' sözü üzerine İsmail Saymaz, birkaç tweet boyunca Mengü'ye, Bolivar devrimcilerinin kimin kanını emdiğini sordu ama yanıt alamadı.

MENGÜ'YE 'BUNU BİLEMEYECEK KADAR CAHİLSİN' DEDİ

Devreye, dış politika editörü Ali Örnek girdi. Ali Örnek, "Birgün yazarı! Şu an destek attığı muhalefetin petrol gelirlerini Chavez öncesi dönemde olduğu gibi yoksullarla paylaşmadan cukkalamak gibi bir dertlerinin olduğunu bilemeyecek kadar da cahil" dedi.

"Chavez’in yoksullarla paylaştığını iddia ediyorsunuz. Üstüne sözüm yok. En bilgili sizsiniz!" diyen Nevşin Mengü'ye Ali Örnek şu yanıtı verdi:

"Nevşin Hanım, yani demek istiyorsunuz ki, 'Kan emici Chavistalar’a karşı demokrasi mücadelesi veren Venezuela muhalefeti' Brezilya ve Kolombiya gibi düz faşist yönetimler ve tarihi boyunca Latin Amerika’daki tüm halk hareketlerini kanla bastırmış ABD’nin desteğini alıyor..

Bana Latin Amerika’da ABD tarafından desteklenmiş bir tane halk hareketi gösterin bir tane ABD’nin karşı çıktığı sağcı darbe, gerçekten Venezuela’ya dair konuşalım sonra... Gösteremezsiniz!"

Darbe girişimine direnen Maduro'ya çıkıştı! İsmail Saymaz ile tartıştı ile ilgili etiketler Donald Trump ABD Nicolas Maduro Venezuela
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.