Cumhuriyet bir gecede mi ilan edildi? Kazım Karabekir, Rauf Orbay cumhuriyet karşıtı mıydı?

Gazeteci Doç. Dr. Hulki Cevizoğlu ve Hukukçu-Yazar Fikri Akyüz ile 'Dualite' yeni bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında yayında...

Gazeteci-yazar ve Sosyolog Doç. Dr. Hulki Cevizoğlu ve Hukukçu-yazar Fikri Akyüz ile 'Dualite'nin yeni bölümünde, 98. yıl dönümünde Cumhuriyetin ilanına giden süreçte neler yaşandığını masaya yatırdı.

"OSMANLI'DA BIRAKIN LATİNCEYİ, JAPONCA BİLE KABUL EDİLSE VATANDAŞIN HABERİ OLMAZDI. O ZAMANLAR OKUMA YAZMA ORANI SIFIRA YAKIN"

Doç. Dr. Hulki Cevizoğlu, "Osmanlı'da Harf inkılabında bırakın Latinceyi. Japonca bile kabul edilse vatandaşın haberi olmazdı. Osmanlı'da eğitim oranı erkeklerin yüzde 7'si okuma yazma biliyordu. Kadınlarımız okuma oranı binde 4 oranındaydı. Çünkü okuryazarlık oranı sıfıra yakın. Bu ortamda yeni alfabeyle cahil kalmak olanaksız. Okuryazarlık  yeni bir alfabe ile ileri gitti.

"1921 ANAYASASI'NDAKİ 'HAKİMİYET BİLA KAYDÜ ŞART MİLLETİNDİR' İFADESİ, CUMHURİYETİN İŞARETİDİR"

Cumhuriyet sisteminde de şu anda padişahlık olmadığı halde hainler yok mu? Osmanlı’da da hain olan var, olmayan var. 1921 Anayasası’ndaki, ‘Hâkimiyet bilâ kaydü şart milletindir’ ifadesi, 29 Ekim 1923’te ilan edilen cumhuriyetin işaretidir. Mustafa Kemal Atatürk döneminde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni hep uygulamıştır." şeklinde konuştu.

"1928'DE YAŞIYOR OLSAYDIM ALFABE DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ÇIKARDIM"

Fikri Akyüz, "1928'de yaşıyor olsaydım kesinlikle alfabe değişikliğine karşı çıkardım, lüzum hissetmezdim. Bugüne gelindiğinde Latin harfleri yerleşti. Birisi gelip eski harflere dönelim deseler şiddetle karşı çıkarım. Yunanlılar, Japonlar, Ruslar alfabelerini değiştirmedi. İsrail değiştirmeyi bırakın 2 bin yıl evvelki İbranice'yi canlandırdılar.

"KAZIM KARABEKİR NASIL BİR CUMHURİYET KARŞITI Kİ PARTİSİNDE 'CUMHURİYET' İFADESİ VAR?"

Nutuk'u okumadan Atatürkçülük üzerine konuşan insanlar var. Nutuk’ta, ‘Osmanlı’nın soysuz hanedanı’ deniyor. Mustafa Kemal Atatürk Vahdettin'e ‘hain’ demesi son derece yanlıştır. Vahdettin'e hain diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün bu cümlesine itiraz etmek Atatürk düşmanlığı değildir. Cumhuriyet kavramının uygulanmasına itiraz edenler var. Geçmişte bir takım hürriyete ve demokrasiye dayanmayan bir cumhuriyetin içinin boş olduğunu ve bunun da karşılığının jakobenizm olduğunu dillendirmek cumhuriyet karşıtlığı değildir. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’na cumhuriyet karşıtı deniliyor. Karabekir nasıl bir cumhuriyet karşıtı ki partisinde ‘Cumhuriyet’ ifadesi var." dedi.

Hulki Cevizoğlu ve Fikri Akyüz ile 'Dualite'nin tamamını SuperHaber YouTube kanalından izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

Cumhuriyet bir gecede mi ilan edildi? Kazım Karabekir, Rauf Orbay cumhuriyet karşıtı mıydı? ile ilgili etiketler 29 Ekim hulki cevizoğlu fikri akyüz Cumhuriyet

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.