Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasındaki MİT raporu!

Son KHK ile istihbaratın yeniden yapılandırılmasına ilişkin ilk adımlar atılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında duran MİT raporunda, istihbaratta "Fransız sistemi" öneriliyor.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, istihbaratta yeniden yapılanmaya ilişkin atılan adımları değerlendirdi. Selvi, MİT ile ilgili değişikliklerin ardından sırada istihbaratın yeniden yapılandırılması olduğunu yazdı. İşte Selvi'nin yazısının ilgili bölümü:

MİT’in Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıyla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın, “16 Nisan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun” sözleri yerinde. Zaten Başbakan’ın haftalık programları incelendiğinde MİT Müsteşarı ile haftalık olağan görüşme yer almıyordu. Güvenlik zirveleri ve MGK toplantıları dışında her hafta perşembe günü MİT Müsteşarı ile Başbakan’ın haftalık olağan görüşmeleri uzun süredir yapılmıyor. 15 Temmuz’dan bu yana haftalık olağan görüşme kapsamında bir ya da iki defa görüştüler. MİT’in Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıyla 16 Nisan’ın ruhuna uygun bir uyum gerçekleştirilmiş oldu. İstihbaratın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bu ilk adım. Ne oldu?

1- MİT Cumhurbaşkanlığına bağlandı.

2- MİT Müsteşarı’nın MGK’da atanması şartı kaldırıldı. Başbakan’ın “inhası” metinden çıkarıldı. Böylece MİT Müsteşarı’nı cumhurbaşkanı atayacak.

3- MİT’e, TSK’da istihbarat yapma imkânı getirildi.

4- Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu kuruldu.

Sırada istihbaratın yeniden yapılandırılması var. MİT’in raporu Erdoğan’ın masasında duruyor. Bir dönem istihbaratta Fransız sistemi olarak gündeme gelmişti. İstihbaratın iç ve dış istihbarat olarak ikiye ayrılması, MİT’in dış istihbarata yönelmesi gibi.

7 ŞUBAT

MİT’le ilgili düzenlemede üzerinde çok durulmayan önemli bir düzenleme var. Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplanacak olan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’ndan söz ediyorum. 7 Şubat’ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a operasyon düzenlemesinin arkasındaki nedenlerden biriydi. İstihbaratta bir koordinasyon kurulu oluşturulup başına Hakan Fidan getirilmişti. FETÖ ise Emniyet ve Jandarma İstihbarat üzerinden koordinasyonu ele geçirmek istiyordu. Erdoğan, Hakan Fidan’ı tercih edince, FETÖ 7 Şubat operasyonunun düğmesine basmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasındaki MİT raporu! ile ilgili etiketler İstihbarat MİT Cumhurbaşkanı Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.