Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermenistan ile üçlü işbirliği önerisi

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili'yi kabul eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgesel iş birliklerinin önemine dikkat çekerek, Ermenistan'ın da dahil olacağı üçlü işbirliğine "Varız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin Gürcistan'ı bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Azerbaycan'la üçlü iş birliğimiz bu bakımdan önemlidir. Bunun yanında özellikle de Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan böyle bir üçlü iş birliği veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliği, bütün bunlara Türkiye olarak varız." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE-AZERBAYCAN-GÜRCİSTAN İŞBİRLİĞİNE TÜRKİYE OLARAK VARIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Garibashvili ile bölgesel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunduklarına da dikkat çekerek, "Türkiye, Gürcistan'ı bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak görüyor. Bölgesel sahiplenme ve kapsayıcı bölgesel iş birliği zaviyesinden müşterek çalışmalar yapabileceğimize inanıyorum. Azerbaycan'la üçlü iş birliğimiz bu bakımdan önemlidir. Bunun yanında özellikle de Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan böyle bir üçlü iş birliği veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliği, bütün bunlara Türkiye olarak varız. Bu yıl içerisinde de Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızın Dışişleri Bakanlarımızın belirleyeceği bir tarihte yapma kararlılığını ortaya koyduk. Mevcut mekanizmalarımızı kararlı bir şekilde, ideal bir şekilde ortaya koyarak adımlarımızı atacağız." dedi.

"TÜRKİYE 14 YILDIR GÜRCİSTAN'IN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞI"

Garibashvili ile iki ülke arasındaki konuları ikili anlamda ele alma fırsatı bulduklarını, daha sonra da heyetler arası değerlendirmelerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, son 14 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticari ortağıdır. Ticaret hacmimizde 2020 biraz daralma olsa da hedefimizi şimdi 3 milyar dolara ulaşma olarak belirledik ve buna göre de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Serbest Ticaret Anlaşmamızın kapsamının genişletilmesi amacıyla müzakerelerimizi sürdürüyoruz. Ticaretimizi kolaylaştıracak ve gümrük işlemlerini hızlandıracak düzenlemeler üzerinde de ayrıca çalışma kararlılığındayız." diye konuştu.

BÜYÜK PROJELER

Türk şirketlerinin Gürcistan'da yaklaşık 213 milyon dolar değerinde yatırımlarının bulunduğunu hatırlatan Erdoğan şunları söyledi: "Komşumuz Gürcistan'la bölgemizin çehresini değiştiren büyük projelere birlikte imza attık. Enerji güvenliği konusunda stratejik önemi haiz Güney Gaz Koridorunu oluşturduk. Bağlantı mekanizmalarının ve kombine ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi bölgesel kalkınma açısından çok çok önemlidir. Bu kapsamda, Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya'yı aşarak Çin'e kadar ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimini hayata geçirdik. Demir İpek Yolu güzergahının da parçası olan Bakü-Tiflis-Kars demir yolundan ihracat trenlerimiz, Rusya ve Çin'e sefer düzenliyorlar. Marmaray'la Avrupa'ya bağlayarak ticari potansiyelini artırdığımız bu tren hattının daha etkin çalışması için görüş alışverişinde bulunduk."

FETÖ İLE MÜCADELE

Garibashvili ile Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) başta olmak üzere, terör konusundaki mutabakatları da ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Türkiye olarak Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle vurguluyoruz. Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarının Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içerisinde barışçıl yöntemlerle çözülmesi arzumuzu bu vesileyle tekrarlamak isterim. Komşumuzun Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine desteğimiz tamdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermenistan ile üçlü işbirliği önerisi ile ilgili etiketler Gürcistan Azerbaycan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Irakli Garibashvili
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.