Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir müjde mi açıklayacak?

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği müjdeye kilitlendi. Henüz net bir açıklama gelmezken masada 3 ihtimal bulunuyor. Peki, Erdoğan'ın yeni müjdesi Türkiye'den geçen yeni bir enerji hattı mı? Asgari ücrete ikinci zam mı? Yoksa büyük dış yatırım mı? İşte tüm detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi vesilesiyle gerçekleştirdiği Belçika ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerle yaptığı söyleşide, "Yaptığımız görüşmelerle birlikte önümüze enerjide çok daha farklı alanlar açılacak ve duyduğunuzda ‘Bu da nereden çıktı’ diyeceksiniz” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanının açıklayacağı müjde merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte vatandaşa birçok yeni müjde verdi. Bu müjdeler arasında Türkiye'nin geleceğini yakından ilgilendiren projeler yer alıyordu. Yerli otomobil TOGG, Kanal İstanbul, Karadeniz’de doğalgaz rezervi, Doğu Akdeniz'deki petrol arama çalışmaları bu müjdelerden sadece birkaçıydı. Ancak Erdoğan'ın NATO Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerle yaptığı söyleşide kullandığı cümleler özenle seçilmişti. Bu açıdan bakıldığında yeni müjdenin Türkiye'nin geleceği açısından çok daha önemli olacağı düşünülüyor.

YENİ ENERJİ HATTI MI?

"Dünyada bir enerji sıkıntısı yaşanırken liderlerin Türkiye'ye ziyaretleri, bunların hepsini bir araya getirecek olursak Türkiye’nin 'enerji hub'ı olma hedefi vardı, bu hedefte mesafenin azaldığını söyleyebilir miyiz?" sorusunu, "İnşallah bu önümüze yeni kapılar açacak. Şu anda açıklamayacağım. İnşallah bu yaptığımız görüşmelerle birlikte önümüze enerjide çok daha farklı alanlar açılacak ve bunu duyduğunuzda 'Bu da nereden çıktı?' diyeceksiniz.

Bu görüşmelerden inşallah şöyle dört dörtlük bir sonuç çıkacak. İlk görüşmeleri yaptık, inşallah arkadaşlarımız da görüşmeleri devam ettirecekler, bu görüşmelerin devamında da biz bunun açıklamasını yapacağız." şeklinde yanıtlamıştı.

Devam etmekte olan Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle Rus gazına bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa, alternatif enerji istikametleri arıyor. Türkiye'nin konumu hesaba katıldığında Ortadoğu'nun zengin enerji kaynakları ile Avrupa'nın enerji bağımlılığı düğümü Türkiye'de çözülebilir. Türkiye sınırlarından geçen yeni enerji hattı Ortadoğu ile Avrupa'yı birbirine bağlayarak önemli bir köprü görevi görebilir.

Son dönemde, Türkiye, tüm dünyada barışçıl ve diyalog odaklı bir diplomasi izleyerek BAE ve Körfez ülkeleriyle iyi ilişkiler kurdu. Rusya ile Ukrayna arasında en önemli arabuluculuk rolünü üstlendi. On yıllar sonra İsrail ve Ermenistan ile ilişkileri normalleştirdi ve Yunanistan ile Doğu Akdeniz sorununu diyalog yoluyla yumuşattı.

Dünya ülkeleriyle kurulan iyi ilişkiler ve Türkiye'nin diplomasi hamleleri yeni bir enerji hattının Türkiye'den geçme ihtimalini kuvvetlendiriyor. Uzmanlar, bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin zenginliğine zenginlik katacağını söylüyor.

DIŞ YATIRIMDAKİ GELİŞMELER

Dünya devletleri tarafından ambargo uygulanan Rus oligarklar rotasını Türkiye'ye çevirdi. Diğer yandan, Rusya'daki faaliyetlerini sonlandırma kararı alan ABD'li firmalar yatırımlarını Türkiye'de değerlendirme kararı aldı. Türkiye'nin pazar payı ve büyüyen ekonomisi göz önüne alındığında Erdoğan'ın yeni müjdesinin yatırım temelinde şekillenmesi de güçlü bir olasılık.

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilerin sorduğu asgari ücret sorusuna şu şekilde yanıt vermişti:

Erdoğan, asgari ücrete ilişkin olarak, "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır"

Düşük bir ihtimal olsa da önümüzdeki aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği müjdelerden birinin asgari ücrete ikinci zam olabileceği düşünülüyor. Öte yandan, yılın ikinci yarısında emekli ve memur maaşlarına yönelik yeni düzenlemeler yapılması gündemde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir müjde mi açıklayacak? ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret müjde enerji hattı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.