Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz bir cendereye çekilmek isteniyor, buna izin vermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlıyor. Zengini zengin yapan modelin 'faizcilik' olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ne zaman yüksek faiz kıskacından çıkmak için adım atmışsa döviz kuru üzerinden manipülatif bir baskıya maruz kalmıştır. Ülkemiz bir cendereye çekilmek isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Türkiye üçüncü çeyrekte de güçlü görünümünü korudu. Bu beklentileri de aşarak böyle bir konuma gelmiş olması, aç kurtlar gibi bekleyenleri şaşırttı. Biz şaşırmadık. Gerek ikinci çeyrekte, gerekse üçüncü çeyreğin sinyalini ikinci çeyrekten aldık.

"ENFLASYONUN DÜŞTÜĞÜNÜ HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ"

Faizi düşürmek suretiyle yatırım, istihdam üretim, ihracat büyüme... Bu 4 ana başlık bize büyümeyi getirecek. Bizim tahminimiz asgari 10 ama bu 10'un üzerine çıkabilir. Bazı dostlarımız 10'un üzerine çıkabileceğimiz düşüncesini bizimle paylaşıyor. Yıl sonu itibariyle enflasyonla kendisini gösterecek. Faiz sebep enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşüyoruz, enflasyonun da düştüğünü hep birlikte göreceğiz.

Biz şu anda daha önce de olduğu gibi şimdi de iki önemli destek paketi hazırladık. 19 yıldır nasıl dar gelirlinin yanında durduysak yine yanında olacağız. Salgın sürecinde hiç kimseyi yalnız bırakmadık bırakmayacağız. Çünkü bu milletle biz iktidar olduk. AK Parti milletin partisidir dedik ve böyle yürüdük.

Üretime ve ihracata öncelik veren yatırımları destekledik, destekleyeceğiz. 11 bin firmamızın krediden faydalanmasını sağlayacağız.

"BİZ BU SARMALDAN ÇIKACAĞIZ"

Kur-faiz spekülasyonlarını ancak biz engelleriz. Biz kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Büyümeyi istikrarsız hale getirmelerine izin vermeyeceğiz. Biz bu sarmaldan çıkacağız. Küresel sermaye iş birlikçileri bu sefer bunu başaramayacaklar.

Bizim ekonomik verilerimiz zayıf değil, iyi durumda. Biz buradan geriye dönmeyeceğiz. Salgın sonrası dünya ekonomisinde oluşan yeni dengeler de bu süreci hızlandırmıştır. Bu olay sadece ülkemizde mi var? ABD'de Almanya'da, İngiltere'de, Hollanda'da var. Biz hamdolsun bundan ciddi bir oranda sıyrıldık.

Son dönemde yabancı yatırımcılar Türkiye için harekete geçti. Türkiye'ye uzun dönem yatırım yapan yatırımcılar kazançlı çıkmıştır.

"İHRACATTA GAYET İYİ KONUMDAYIZ"

Biz şu anda ihracatta gayet iyi konumdayız. Şu anda 215-220 milyar dolarlara çıktık. Yıl sonunda bunun üzerine çıkacağız. Bu Türkiye'nin rekoru.

(Türkiye'nin yeni ekonomi modeli) Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı. Benim yakınımdaki pek çok insan bunları geçmişte de savunmadı. 6 sıfır atacağım dediğimde buna karşı çıkanlar oldu. 'Parti kurmayacağım' deyip siyasete atılan kişiler bunu söyledi. Başbakan olarak talimatı verdim 6 sıfırı attık. Sonra bununla övündüler. Sen benim bir bakanımsın sen karar merci değilsin ki.

Şu anda yüksek faizle kredi çekip döviz kurunu baskılamak enflasyonla mücadele değildir. Yerli üretimi yok eden, yapısal enflasyonu kalıcı hale getiren bir modeldir. Bu sonu olmayan bir sarmaldır. Biz bu sarmala son veriyoruz. İhracatımızın, ithalatımızı karşılama oranı yüzde 90'lara ulaştı.

Evellallah bize şu mevsimde Rusya'dan ciddi bir turist akını var. Bu konuda sayın Putin'le olan dayanışmamız bu tür turist akınını da sağlıyor. Aylık olarak cari işlemler fazlası vermeye başladık. Bu da önem arz ediyor.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Yarın müzakereler başlasın, asgari ücret biliyorsunuz ki devlet, işçi ve iş veren temsilcileri tarafından belirleniyor. Bizler bakanımızla ve ilgili arkadaşlarımızla müzakereleri yaptık.

Asgari ücret konusunda 2002'den itibaren önemli kazanımlar elde edildi. İşçilerimizin satın alma gücünü artıracağız. Toplumun her kesiminden insanının yaşam şartlarını yükseltmek için çalıştık, çalışacağız. Çok hayırlı bir neticeyi inşallah alacağız.

"EMEKLİLER HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ"

Emekliler her zaman için bizim önceliklerimiz arasında yer aldı. Bundan sonra da aynı şekilde olacaktır. Onlara bütçe imkanları zorlanarak önemli iyileştirmeler yapıldı yapılmaya da devam edecek. Emekliler için eziyet olan fiş toplama eziyeti vardı. Biz onu da kaldırdık. Aylıklara yüzde 4-5 ilave yaptık. 2012 yılında İntibak Kanunu'nu çıkararak emekli aylıklarında artış oldu bunu da biz yaptık. Emekli aylıklarına yüzde 15 iyileştirme yaptık. Bununla da kalmadık 2018 yılında Ramazan ve Kurban bayramlarında yılda iki bayram için 2 bin lira bayram ikramiyesi vermeye başladık. 2021 yılında bu tutarı 2200 liraya yükselttik. 2021 yılında toplam 25 milyar lira bayram ikramiyesi ödedik. Aylıklara seyyanen ve oransal yapılan artışlarla emeklilerimize verilen bayram ikramiyeleri ile emekli aylıklarına reel olarak yüzde 44 ile yüzde 388 oranında artış sağlamış olduk. Ülkemizde 2002 yılında emekli sayımız 6,5 milyondu 2021 ekim itibarıyla 13,5 milyona emeklilerimizin sayısı ulaştı.

"DOĞAL GAZDA YENİ MÜJDELER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

Gemiler konusu çok önemli. Biz iktidara geldiğimizde kiralama yöntemiyle bu işi yürütüyorduk. Fakat para vermiyorduk. Diyorduk ki bulursanız doğal gazı bunu yüzde 50 yüzde 50 paylaşırız. Sondaj çalışmaları yapılıyor, sismik araştırmalar yapılıyor fakat netice alınamıyordu. Daha sonra biz kendimiz bu adımı attık. İki tane sismik araştırma gemisi ve ardından sondaj gemileri aldık. Gemilerimizin sayısı 5'e çıktı. Şimdi 6. gemimiz sondaj gemisi olarak ona kavuştuk. Sondaj gemisi sıfır. İnşallah şöyle birkaç ay içerisinde teslimi yapılacak. Bununla birlikte bu 4 tane sondaj gemisine 2 de sismik araştırma gemisine sahip olmuş olacağız. Bunlarla Karadeniz'de, özellikle Akdeniz'de orada olsun çalışmalarımızı çok daha yoğun çok daha özgüvenle yapmış olacağız. Bu birilerini ciddi manada rahatsız ediyor.

Deniz tabanı üretim sistemleri ile kara tesislerinin malzeme temini ve inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Tüm çalışmaları 2022 yılının ilk yarısında başlatmayı planlıyoruz. Sakarya Gaz Sahası'nda ilk fazda 10 kuyudan günlük 10 milyon metreküp üretim yapmayı planlıyoruz. İkinci fazın tamamlanmasının ardından açılacak kuyu sayısına bağlı olarak bu rakam 40 milyon metreküpe çıkacak. Yeni müjdeler için ekiplerimiz hem arama hem de sondaj faaliyetleri ile yoğun çalışma yürütüyor.

Bu gemilere sahip olmak öyle kolay bir iş değil. TPAO'nun bu gemilere sahip olması ve bütün sismik araştırmalar öbür tarafta sondaj çalışmaları bu gemilere girdiğimiz zaman onların çalışmasını gördüğümüzde hakikatten mutluluğumuz çok farklı boyutlara ulaştı. Hele hele şimdi doğal gazın çıktığını gördüğümüzde onun keyfi bir başka olacaktır. Buradan doğal gazımızı çıkarıp milletimizle paylaşmamız da farklı olacaktır.

MUHALEFETİN ERKEN SEÇİM ÇAĞRILARI

Kaç defa söyledik bilemiyorum ama... Yani millete faydası olmayanlar gündemi seçimle meşgul ediyor. Son olarak halkı sokağa çıkmaya çağırıyorlar. Ben milletime verdiği sözü tutan bir siyasetçiyim. Cumhur İttifakı da sözün erlerinin kurduğu bir ittifaktır. İnşallah vatandaşlarımız da Haziran 2023'te sandık başına gidecek ve tercihini Cumhur İttifakı'ndan yana kullanacaktır. Kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz bir cendereye çekilmek isteniyor, buna izin vermeyeceğiz ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.