Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşmesinin ardından canlı yayında açıklamalar yaptı. ABD Başkanı Biden ile son derece yararlı ve samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel’de NATO Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ikili görüşme sona erdi, heyetler arası görüşmeye geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden ile yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Saat 19.00'da başlayan görüşme bir saate yakın sürdü. İki ülke heyetlerinin görüşmesine geçildi.

Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öne çıkan açıklamaları:

NATO ZİRVESİ

İttifakın önümüzdeki on yıllık yol haritasını teşkil edecek önemli kararın alındığı zirvemizi tamamladık. Stratejik konseptin günümüz şartlarına güncellenmesi kararını aldık. NATO'yu askeri bakımdan daha muhkem hale getirirken siyasi boyutunu da tahkim edecek adımların atılması yönünde kararlar aldık. Akdeniz'den Karadeniz'e, Avrupa'dan Asya'ya, NATO'nun sağladığı güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde ittifak aktif rol üstlenmelidir.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadele başta olmak üzere Türkiye için önemli konuları dile getirdik. Üzülerek bir hususun altını çizmek istiyorum. Terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist-kötü terörist sınıflamasına giden çarpık anlayış, mevcudiyetini ne yazık ki koruyor. Bir terör örgütü eliyle diğerinin yok edilemeyeceği anlaşılmıştır. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği, bilakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır.

Türkiye DEAŞ belasına karşı göğüs göğüse mücadele etmiş, Suriye'nin güneyinden bu örgütün sökülüp atılmasını sağlamış tek NATO müttefikidir. Sınır ötesi oparesyonlarımızla 8 bin 200 kilometrekareden fazla alanı terörden arındırdık.

Bugüne kadar 9 bine yakın yabancı teröristi yakalayıp ülkelerine geri gönderdik. Bugün o teröristlerin ellerini kollarını sallayarak dolaşıp terör eylemi yapabilmesi büyük bir zafiyettir. Türkiye, sadece PKK/PYD, FETÖ ve DEAŞ ile mücadelesinde değil yabancı terörist savaşçıların engellenmesine yönelik çabalarında da tek başına bırakılmıştır. Daha vahimi ülkemiz Suriye mahreçli düzensiz göç yükünün neredeyse hepsini yalnız başına omuzlamak mecburiyetinde bırakılmıştır. Yaklaşık 10 yıldır 3,6 milyon Suriyeliye sahip çıkan Türkiye'ye verilen taahhütlerin çoğu yerine getirilmemiştir. Libya ve Suriye başta olmak üzere ittifakın inisiyatif almakta geç kaldığı tüm bölgelerde muhasımların etkinliğini artırdığı bir gerçektir. Meşru hükümetin daveti üzerine sağladığımız eğitim ve danışmanlık desteği hem Libya'nın uzun süreli bir iç savaşa sürüklenmesini engelledi hem de BM öncülüğündeki siyasi sürecin önünü açtı.

Cumartesi günü İdlib'deki Şifa hastanesini hedef alan PKK/YPG terör örgütü 14 masumu katletmiştir. Bu örgütün kanlı, çirkin yüzünü göstermeye kafidir. PYD/PKK'ya verilen desteğin artık sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik. Temennimiz, tüm müttefiklerimizin sığ siyasi hesapları artık bir yana bırakıp, Türkiye ile tam bir dayanışma sergilemesidir.

BİDEN İLE GÖRÜŞME

Bu görüşmede salgın sonrası aramızdaki ekonomik potansiyelin tam anlamda hayata geçirilmesini ele aldık. İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık. Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin görünüm sergilediğini düşünüyoruz. Ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki iş birliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. İlerleyen dönemlerde iş birliğimizi artıracağız.

Sayın Biden ile görüşmemiz ilişkilerin devamı açısından olumlu. Kendisini ayrıca Türkiye'ye davet ettim, gelebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu

 

 S-400 VE F 35 KONUSU

S-400 konusunu tabii ki bu görüşmede ele alınmaması mümkün değil. Bizim düşüncemiz daha önce neyse Sayın Biden'a aynı düşüneyi ifade ettim ve F 35 konusundaki görüşlerimizi, savunma sanayi ile ilgili konuları ifade ettim. Bizim arkadaşlar bu süreci inşallah sağlama bağlayacaklar.


MACRON İLE GÖRÜŞME - İSLAM KARŞITLIĞI DİYALOĞU

İslam karşıtı anlaşılmaların kendisi açısından yanlış olduğunu ısrarla söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron "İslam'a karşı olmam söz konusu değildir, bunu bir dost olarak size söylüyorum" dedi. Vatandaş olan olmayan, Fransa'da 750 bin Müslüman var, bu konuyla ilgili olarak kendisi hassasiyetini ifade etti. Suriye ve Libya konusunda müşterek bir çalışma yapabilir miyiz onu konuştuk.

MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞME

Yunanistan ile görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle, "Araya birilerini sokmamızın anlamı yok" kararına vardık. Miçotakis ile güzel bir görüşme geçti. "Gerek Ege gerek diğer bölgelerde olsun, üçüncü ülke veya kişileri bu işe karıştırmayalım" dedim.

 "SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI KONUSU GÜNDEME GELDİ Mİ?"

Hamdolsun gündeme gelmedi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu - Resim : 2

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan NATO Joe Biden nato zirvesi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.