Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Şairleri, sanatçıları, yazarları arasında ayrım yapan eski Türkiye manzarasına son verdik'

Cumhurbaşkanı Erdoğan CSO yeni binası açılış töreninde konuştu. Erdoğan burada yapmış olduğu konuşmasında, "Şairleri, yazarları, sanatçıları arasında ayrım yapan, insanlarını dinledikleri müziklere, giydikleri kıyafetlere göre ayıran eski Türkiye manzarasına son verdik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

"Geçen hafta kaybettiğimiz Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Emekli başkeman sanatçısı Oktay Dalaysel'i şahsım, milletim adına saygıyla yâd ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda müstesna bir miras bıraktı. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sanat camiasına sabırlar diliyorum. Açılış programımızı koronavirüs tedbirleri sebebiyle kısıtlı bir katılımla gerçekleştirmek zorunda kaldık.

SALGINI EN KISA ZAMANDA ATLATMAYI ÜMİT EDİYORUZ

Salgını tedbirlere uyarak en kısa zamanda atlatmayı ümit ediyoruz. Bizler de görüşme, kabullerimizi, bu tür programlarımızı salgın gerçeğine göre düzenliyoruz. Konser salonu açılışına başkentimizin, ülkemizin kültür ve sanat hayatı için son derece önemli bir yerinde olduğu için ertelemeyi düşünmedik. Bugün Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası'nı şanına yakışır bir şekilde kazandırmanın yanısıra modern bir mimari eseri ülkemize kazandırmış oluyoruz. Yaklaşık 15,4 hektarlık alan üzerinde 5 bloktan oluşmaktadır. 2023 kişilik konser salonu. Açık hava konser alanı mevcuttur. Restoran, kafeterya ve 800 araçlık kapalı otoparkı ile her ihtiyaca cevap verecek şekilde tasarlanmıştır.

DÜNYANIN SESİ BURADA TOPLANACAK

Binada yer alan büyük ve küçük konser salonları, dünyaca ünlü akustik uzmanlarınca doğal akustik prensibine uygun şekilde inşa edilmiştir. Devlet opera, bale, müzik gruplarının yanında özel sanat grupları ve toplulukları da istifade edebilecektir. Burası inşallah başkentimizin ortasında bir sanat ve müzik vahasına dönüşeccektir. Her ilden ve her telden dünyanın sesi burada toplanacak, içimizdeki tüm güzellikler notalara burada yansıyacaktır.

Pisagor ve Farabi tertibinden Mozart ile Bach'ın tınıların, Şemsettin ve Meragi'den, şehnaz besteler, üvertürler, kar-ı natıklar burada yankılanacaktır. Bir Itri nevakarı ile bir Bethowen konçertosu bir Yunus ilahisine eşlik eden barış senfonisine eşlik ederek buradan dünyaya açılacaktır.

Burası ülkemizin kültür sanat zenginliğinin nişanelerinden biri olarak kültürümüze hizmet verecektir. Bu eserin tekrar Ankara'ya ve tüm sanatseverlere hayırlısı olmasını diliyorum. Başta sayın Bakan ve ekibini, projede görev alan mimar, mühendis, işçi herkesii yine şahsım, milletim adına cani gönülden tebrik ediyorum.

YAHYA KEMAL'E GÖRE ÜÇ BÜYÜK SANATIMIZ VARDIR

Merhum Yahya Kemal'e göre bizim devlet kurma ve askerlik dışında dünya ortalamasının fevkinde olan üç büyük sanatımız vardır. Yahya Kemal bunları mimari, musiki ve şiir olarak sıralar. Mimari ve şiirle beraber musikinin de kültürümüzde çok önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. Türk müziği orta Asya, eski Anadolu, Akdeniz, Ege, İslam, Osmanlı ve son olarak Batı olmak üzere beş damardan beslenerek bugüne ulaşmıştır. Perde ve makamlar kökü bin yıllara giden bu uzun serencamın yoldaki işaretleridir.

BİN YILLIK HİKAYEMİZİN ÖZETİ

Türk müziği kadim birikimin, asırlık yolculuğumuzun, bin yıllık hikayemizin özü ve özetidir. Her bir türkü ve şarkımız Horasan erenlerin hikmetinin, Anadolunun irfanını bugüne taşıyan bir hazinedir. Türkü ve şarkılarımız bizim bu topraklardaki varlığımızın seste, sözde, güftede ve şiirde vücut bulmuştur. İnsanımızın çığlığı, sevdası, hayalleri, sevip de kavuşamayanların hasreti vardır. Tüm müzik dalları kültür deryamızı zenginleştiren birer nehir olarak görmemiz gerekir. Itri'nin yeri neyse Karacoğlan'ın yeri orasıdır. Dede Efendi ne kadar hürmete layıksa Aşık Veysel de öyledir. Hafız Saadettin Kaynak ne ise bozkırın tezenesi Neşet Ertaş ustaya aynı şekilde minnettarız.

Ülkemizde diğer çok konuda olduğu gibi geçmişte müzik konusunda ciddi hatalar yapılmıştır. Ülkenin üstüne karabasan gibi çöken Jakoben zihniyet maalesef müzik de nasibini almıştır. Bu ülkede müzik inkılabı adı altında Türk halk ve sanat müziğinin alaturka denilerek yasaklandığı tuhaf dönemler yaşanmıştır. Devrin gazetelerini baktığınızda alaturka müzik ilga edildi diye birçok haberle karşılaşmanız mümkündür. Halkın müzik zevkini yasaklarla değiştirebileceklerine inanmışlardır. Ne zaman ülkemiz bu faşist tasallutundan kurtulmuş ve yeniden canlanmaya başlamıştır.

Türkiye bizim dönemimizde sadece siyaset, ekonomi, savunmada değil kültür, sanat, müzik, edebiyatta da prangalarından kurtulmuştur. Biz insanlarımız arasında ayrımcılık yapmadık. Müzik türlerimiz ve müzisyenlerimiz arasında da hiçbir ayrıma gitmedik. Şair, yazar, sanatçıları arasında ayrım yapan, insanların dinlediği müzikleri, giydiği kıyafetleri ayıran eski Türkiye manzarasına son verdik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Şairleri, sanatçıları, yazarları arasında ayrım yapan eski Türkiye manzarasına son verdik' ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.