Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu tarihi ziyaret Türkiye-El Salvador ilişkilerinde dönüm noktası olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu tarihi ziyaret Türkiye-El Salvador ilişkilerinde bir dönüm noktası olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’yi ağırladı.

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Bukele, heyetler arası gerçekleştirecekleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu tarihi ziyaret Türkiye-El Salvador ilişkilerinde bir dönüm noktası olacaktır" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Bu tarihi ziyaretin Türkiye-El Salvador ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Sayın Başkanın liderliğinde El Salvador 'un son dönemde dış politikada ufkunu geliştirme yönünde attığı adımları biz de yakından takip ediyoruz. Değerli dostumun bugünkü ziyaretini ezberbozan nitelikteki bu politikalarının bir yansıması olarak görüyorum. Kendilerine bir kez de sizlerin huzurunda hoş geldiniz demek istiyorum.

Aile kökleri Filistin'e dayanan ve Bukele'nin ülkemizi ziyareti bizler için ayrı bir anlam taşıyor. Esasen kendisinin göreve gelmesinin ardından ilişkilerimizde ciddi bir ivme yakaladık. Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen El Salvador'un Ankara Büyüklçiliğinin resmi açılışı bugün Dışişleri Bakanlarımız tarafından yapıldı. İnşallah biz de San Salvador Büyükelçiliğimizi en kısa sürede hizmete açacağız ve bugün Dışişleri Bakanıma gerekli talimatı verdim. Süratle Sayın Başkan da bize en uygun yerde büyükçe bir yer hazırlayacaklar ve orayı kiralamak suretiyle biz de büyükelçiliğimizi açacağız. Ve büyükelçiliğimizin açılışı sebebiyle de iade-i ziyaretimizi San Salvador’a gerçekleştireceğiz.

 EL SALVADOR İLE TİCARET HACMİ

El Salvador ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz salgına rağmen son dönemde ciddi bir sıçrama yaşadı. 2020 yılında 27 milyon doları aşan ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene 50 milyon dolara yaklaştı. Yüzde 80 civarındaki bu artış, esasen potansiyelimizin ne kadar büyük olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla bu rakamı ilk etapta 100 milyon dolara, önümüzdeki beş yıllık sürede de 500 milyon dolara çıkaralım istiyoruz. Bugün imzaladığımız ticaret ve ekonomik iş birliği anlaşması, bu bakımdan önemli bir araç teşkil edecektir. Çifte vergilendirmenin önlenmesiyle yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmalarının müzakerelerini de en kısa sürede tamamlayacağız. Sayın Başkanın El Salvador'u bölgesinin lojistik merkezi haline dönüştürme vizyonunu biz de destekliyoruz. Bu amaçla hayata geçirmeyi planladığı tüm yatırımlarda Türk firmalarının alt yapıda, üst yapıda gerekli desteği vermeye hazır olduğunu da yine kendilerine ifade ettim.

ERDOĞAN: TEMENNİMİZ, YÜZ YÜZE BİR GÖRÜŞME YAPMALARINI TEMİN ETMEK

Rusya ile Ukrayna arasındaki bu gelişmeleri doğru bulmuyoruz. Zira, bu bölgede bir savaş atmosferinin olması, böyle bir psikolojinin doğması bunlar bizi de her iki tarafla münasebetleri olan bir ülke olarak üzmektedir. Temennimiz o ki bir an önce Sayın Putin'le, Zelenski’yi bir araya getirebilmek ve yüz yüze bir görüşme yapmalarını temin etmek. Bunun için gerek Sayın Putin'in Türkiye ziyareti, gerekse benim Ukrayna ziyaretim bunları çok önemsiyoruz ve önümüzdeki ayın başlarında malum Ukrayna ziyaretim var. Bu Ukrayna ziyaretimle birlikte de tabii bu arada Sayın Putin ile olan görüşmeleri aynen devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Ama bölgede istiyoruz ki barış bölgede egemen olsun, hakim olsun. Bunun dışında farklı olumsuz gelişmeler gerçekleşmesin."

6 ANLAŞMA İMZALANDI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bukele'nin huzurunda iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı. Bu kapsamda, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile El Salvador Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması", "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile El Salvador Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Savunma Sanayii İşbirliği Alanında Niyet Mektubu", "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile El Salvador Cumhuriyeti Diplomatik Eğitim İçin Uzmanlaşmış Yükseköğretim Enstitüsü Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile El Salvador Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası", "El Salvador Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi Arasında Deniz Hukuku Alanında İşbirliği Protokolü" ve "Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile El Salvador Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Mutabakat Zaptı" Türk tarafından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş, El Salvador tarafından ise Dışişleri Bakanı Alexandra Hill tarafından imza altına alındı.

BUKELE: EL SALVADOR'UN İLK UYDUSU BİR TÜRK TEKNOLOJİSİ SAYESİNDE OLACAK

El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, Türk insanını takdir ettiğini belirterek, "20 yıl önceki Türkiye bugünkü Türkiye değil. Türkiye tekrar büyüyor. Bu büyüme hızlı, bunu ekonomide, ihracatta görebilirsiniz. Bizim için 500 milyonluk bir büyümeye 5 yılda ulaşmak çok zor değil. Çünkü yüzde 80 büyümekten daha düşük. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Liman inşaatı, ihracat, ithalat, ticaret konusundan bahsettik. Savunma sanayii anlaşmalarımız var, bunlar başlangıç. Yarın başka şirketlerle de görüşeceğiz. Bütün bu şirketlerle görüştükten sonra başka şirketlerle de görüşeceğiz. El Salvador'un ilk uydusu bir Türk teknolojisi sayesinde olacak. Yapılacak çok şey var, göreceğimiz çok şey var. Ama bu çok büyük bir başlangıç" diye konuştu.

"EL SALVADOR'DA TÜRK KÜLTÜRÜNÜ HERKES TANIYOR"

Bukele, Türk sinema ve televizyonunun eserlerini ve Türk kültürünü ülkelerinde gördüklerini aktararak, "El Salvador'da herkes Türk kültürünü, Türk tarihini, Osmanlı İmparatorluğu'nu tanıyor. Bunun sebebi de Türkiye’nin çok hızlı büyümesi. Türkiye'nin büyük bir sistem olması. Bu da Sayın Erdoğan sayesinde gerçekleşti. Sizin güçlü ruhlu insanlarınız var ama bir lidere de ihtiyacınız var. Bu lideriniz de var. İyi bir lideriniz var. Bu yüzden de burada olmaktan çok mutluyuz, çok onurluyuz. Bu şekilde ağırlandığımız için de çok memnunuz." şeklinde konuştu.


"TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNİN BİR PARÇASI OLMAK İSTİYORUZ"

Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir ülke olduğunun ve Türkiye'de büyük bir potansiyel gördüklerinin altını çizen Bukele, şunları kaydetti: "Türkiye çok büyüyor. Bunu görüyoruz. Şu anda güçlü. İleride daha da büyük bir güç olacak ve dünya için çok önemli olacak. Biz de onların yanında olmak istiyoruz. Çünkü biz bu büyümenin bir parçası olmak istiyoruz. Türkiye'nin büyümesinin bir parçası olmak istiyoruz ve ona eşlik etmek istiyoruz. Bu yüzden bu ziyaret bizim için de çok önemli. Biz hep tek kutuplu çalıştık. Hep ABD'ye baktık. Hepiniz biliyorsunuz, bizim ticari ortağımız ABD. Tabii ki bizim için çok önemli. El Salvador için başka yerlere, yönlere bakmak da önemli. Baktığımız yönlerden biri de Türkiye. Bu yüzden buradayız."

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu tarihi ziyaret Türkiye-El Salvador ilişkilerinde dönüm noktası olacak ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.