Cumhurbaşkanı: 'Bağlantılar ortaya çıkmaya başladı

Avrasya Tüneli açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül katılım sağladı. Tünel yarın sabah saat 07.00'dan itibaren hizmete girecek.

Tören alanına vatandaşlardan büyük ilgi var. İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okunmaya başlandı. Başbakan Binali Yıldırım açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Ardından kürsüye TBMM Başkanı İsmail Kahraman geldi.

Kahraman'dan sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise şu mesajları verdi:

Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, değerli kardeşim Sayın Gül ve bugüne kadar ülkemize hizmette kusur etmeyen Başbakan ve Bakanlarımızı sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum.

RUS ELÇİYE SUİKAST KONUSU

Sözlerimin hemen başında, dün Ankara'da alçakça saldırıda ölen Karlov'un ölümünden duyduğum üzüntüyü belirtmek istiyorum. Bir hafta kadar önce Tataristan Cumhurbaşkanını yanıma getirmişti. Sıcak, sempatik bir insandı. Dün akşam uğradığı suikast gerçekten üzüntü vericiydi.

Devlet başkanı Putin'e, Rusya halkına, Karlov'un ailesine başsağlığı diliyorum. Putin'i arayarak duyduğumuz derin üzüntüyü ilettim. Kendisiyle provokasyon konusunda hemfikiriz.

Rusya ile ortak soruşturma komisyonu kurarak çalışmalara başladık. Suriye başta olmak üzere Rusya ile genişleyen alanlarımızın ilişkileri etkilemeyeceği konusunda hemfikiriz. Terör saldırılarında büyük kayıplar vermiş bir ülke olarak böyle bir olay olması bizi üzmüştür.

'ESİR ETMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Terörün bizi kendi gündemine esir etmesine izin vermeyeceğiz. Dedik ki bu çalışın yapılışını ertelemeyeceğiz. Avrasya Tüneli yaklaşık 4 yılda inşa edilmiş ve kendi alanında pek çok ilklerle inşa edilmiştir.

Yaklaşık 4.5 trilyon liraya ulaştı. Günde 100 bin araç burayı kullanabilecek. Artık köprüde trafik durdu, vapur seferleri iptal oldu gibi cümleleri geride bırakıyoruz. Hazineye yılda 180 milyon lira getirecek projenin sonunda devlete geçecek.

Avrasya ile Türkiye dünya çapındaki eser zincirine bir yenisi eklemiştir. Bundan sonrası da Kanal İstanbul. İnşaallah, Karadeniz'i Marmaray'a bağlayacağız. Bu da dünyada ilklerden biri olacak. Dünyadaki bu yarışta biz varız.

İnşaallah, yeni havalimanını 2018 Şubat ayında yapıyoruz. Bu da 1 numara.

'İSTEDİĞİNİZ KADAR TERÖR ESTİRİN'

İstediğiniz kadar terör estirin, istediğiniz kadar alçakları bir araya getirin, bu milleti bölemeyeceksiniz.

Biz birbirimizi niye seviyoruz? Biz yaradılanı Yaradan'dan ötürü sevdik. Sizin şu birliğiniz var ya, onları çıldırtan bu.

'KALLEŞLERİN ADETİDİR'

Sizler tankların üzerine imanınızla yürüdünüz. İşte dün akşamki alçak gibi alçaklar, tanklarla toplarla savunmasız insanlara saldırdılar. İşte dün akşamki kalleş de geldi, Rusya'nın temsilcisi olan, bir yerde bize emanet bir insanı sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir, alçakların adetidir. Dün akşamki bedelini anında ödedi. Bağlantıları araştırılıyor. Zaten çıkmaya başladı.

Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri gelmesi halinde, bölgesi ve dünyaya etkisini biz gündeme getirmesek de ortadadır.

'YAKINDA ANLAYACAKLAR'

Türk milletini yeniden ya istiklal ya ölüm noktasına getirenler, yaptıkları yanlışı çok yakında anlayacak. Zulüm payidar olmaz.

Halep'ten mazlumları çıkarıyoruz. 2 milyon 700 bin var. Varsın 3 milyon olsun. Elbet bu karanlık gecelerin sabahı vardır. Biz terör örgütlerinin üzerine giderken kalkınma hamlelerini unutmuyoruz.

YILBAŞINA KADAR GEÇİŞ ÜCRETİ 15 TL

Şimdi, yılbaşına kadar diyoruz ki, buranın ücreti 15 TL olsun. Ama bu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndaki hesaba girecek.

TBMM Başkanı Kahraman'ın konuşmasından notlar;

* Sayın Cumhurbaşkanım sizi ve kıymetli davetlileri selamlıyorum. Bugün bereketli bir gün. Büyük bir hayal daha gerçeğe dönüşüyor. Hayaller, hayallerimiz kim olduğumuzun aynasıdır. Birçok hayali gerçekleştirdiniz. 1900'lü yıllarda Sultan Hamid'in projesini yaptığı Hamid Köprüsü oluşturulmuştu. Osmanlı'nın kurulduğu Bilecik'ten söğüt ağacından ilham aldınız. Şimdi Orhan Gazi günlerinden geçiyoruz. En büyük tünel, sonra Osman Gazi muhteşem bir köprü.

* Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim'e ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne geliyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Terör hadisilerinin temeli benzeri eserlerin yapılmasını önlemek. Bu maşalar malesef içerde de var. Bu suikat sebebiyle ben de taziyelerimizi sunuyorum.

* Elbette ki bu oyunların tüm dünya farkındadır. Bunları yapanlar hesabını verecekler hem de gerektiği gibi verecekler. (İdam sloganlarına) Bu milletin sesi. Adı ne olursa olsun. Hepsi bir ahtapotun kolları. Cumhurbaşkanımızın bir de Filyos projesi var. Dışardaki dünya haklı olsa da içerdekilere ne oluyor.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

* Sevgili İstanbullular hepinizi selamlıyorum. Büyük gün için hoşgeldiniz. Kıtaları birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu eseri meydana getiren herkese teşekkür ederim. Bu vesile ile aziz şehitlerimizi anıyorum.

* Değerli İstanbullular dün gece bir menfur saldırı sonucu Rusya'nın Ankara Büyükelçisi hayatını kaybetti. Terör bir kez daha alçak yüzünü gösterdi. Bu olay şüphesiz Türkiye Rusya arasında ilişkileri bozmaya yönelik alçak bir provokasyondur. Kim ne yapmaya çalışırsa çalışsın Türkiye Rusya ilişkileri gelişmeye devam edecek. Bozmaya güçleri yetmeyecek.

* Türkiye dostlukları artırmaya çalışmaya devam edecek. Suriye-Rusya'da bölgedeki istikrarsızlıkların giderilmesi için kararlıyız, emin adımlarla ilerliyoruz. Her şey insanımızın hayatını kolaylaştırmak için dedik yola çıktık. Avrasya Tüneli de en büyük hayallerimizden biriydi. Marmaray gibi, Yavuz Sultan Selim Osman Gazi gibi hayalleri gerçeğe dönüştürerek bir araya geldik.

* Her büyük proje, her hizmet bu toprakların hakkı emeği olan aziz milletimiz içindir. Türkiye'nin büyüme azmini hiçbir şer güç durduramayacak. Avrasya Tüneli ile Asya'yı Avrupa'ya 600 yıldır köprü olan Türkiye'yi hiçbir güç dize getiremeyecek. Şeytani şekilde can alanlar Türkiye'yi hukuk devletinden vazgeçiremeyecek.

* Türkiye adalet çizgisinden sapmayacak. Anadolu topraklarında bin yıllık kardeşliğimize zarar veremeyecekler. Kardeşçe yaşayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Dünkü olayı lanetle kınıyoruz. Bu olayı yapanlar bu çarpık zihniyetli sapkınlar amaçlarına erişemeyecekler. Değerli konuklar yol medeniyet dedik. 14 yılda 6 bin kilometrenin üzerine 19 bin bölünmüş yol inşa ettik.

* 76 ilimiz birbirine bağlandı. 156 yıllık demiryolu ağlarımızı yeniledik. Kara trenden hızlı trene geçtik. Havaalanları sayımızı 2'ye katladık. Bugün dünyanın en büyük havalimanını yapan ülkenin adı Türkiye'dir. İnşallah 26 Şubat 2018'de açacağız.

* Karadan gemileri yürüten Fatih'in şanına yakışır bir proje ile İstanbulluların huzurundayız. Fatih gemileri karadan yürüttü. Recep Tayyip Erdoğan da arabaları denizin altından geçirdik. Denizin altından 106,5 metre dile kolay. Sarayburnu'ndan Haydarpaşa'ya sadece 4 dakikada geçeceğiz. 2 katlı, 4,5 milyar liralık proje. İşte medeniyet bu. İşte hizmet bu. Denizaltından geçiş sadece 4 dakika. Unkapanı, Galata köprülerinin trafik derdi azalacak. Trafik çok daha hızlanacak.

* 120 bin araç bu tünelden geçip Asya'ya oradan Avrupa'ya ulaşmış olacak. Hizmete başlamasıyla 1 yılda sadece yakıt tasarrufu 160 trilyon, zaman tasarrufu 52 milyon saat. Tünel 24 saat hizmet verecek. Sizlere en iyi konforu sağlayacak şekilde yapıldı. Asrın projesi Marmaray'ı hizmete almıştık. 160 milyondan fazla İstanbullu Marmaray'la geçiyor. Şimdi Avrasya Tüneli... Önce İstanbul'un Türkiye'nin eseri olduğu kadar insanlığın da eseridir.

* Milletimizin sizin eserinizdir. Sizin duanız arkamızda olmasaydı bu eserleri yapabilir miydik? Yapamazdık. Bundan sonra da büyük projeleri hizmete alacağız. Kardeşliğin üzerine inşa ediyoruz. Kardeşliğimizi her zamankinden daha çok önemsiyoruz. Hiçbir alçak örgüte geçit vermeyeceğiz. Terör örgütlerinin arkasındaki Ağa Babalarını da ortaya çıkaracağız.

* Hiçbir şer odağı Türkiye'yi dize getirmeyecek. 15 Temmuz'da İstiklal ruhu ile darbecilere darbe indirdiysek, yine gereğini yapacağız tüm terör örgütleri için. Vatandaşlarımızla kucaklaşacağız. Hepimiz Yaradanın kuluyuz. Bizim en büyük gücümüz birliğimiz beraberliğimizdir. En büyük güvencemiz Ay-Yıldızlı bayrağımızdır.

Cumhurbaşkanı: 'Bağlantılar ortaya çıkmaya başladı ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.