Cuma hutbelerine kılıçla neden çıkılır?

Ali Erbaş’ın Cuma hutbesinde kılıçla hutbeye çıkması vatabdaşların merakına neden oldu. Cuma hutbelerine neden kılıçla çıkılıyor sorgusu merak konusu oldu.

Cuma hutbesinde Ali Erbaş’ın minber elinde kılıçla çıkması vatandaşların sorgu yapmasına neden oldu. Cuma hutbelerine neden kılıçla çıkıldığı araştırılıyor.

Osmanlıdan kalan bu geleneğe göre eski camii imam hatipleri, cuma ve bayram hutbeleri için minbere kılıçla çıkmaktadır.

Türk tarihinde kılıç kuşanmanın ayrı bir önemi bulunmaktadır. Merasimler düzenlenir ve o an bir bakıma ölümsüzleştirilir. Tarihteki Türk devletlerinde ve Osmanlı İmparatorluğunda bu anın anlamı daha da bir anlam taşımaktadır.

Kılıç geleneği, kuşanma anlamında olmasa da asırlardır sembolik olarak yaşatılmaktadır. Cuma günleri ve bayram namazlarında hutbeye kılıçla çıkılır. Sağ ele alınan Kılıç, “kullanma” niyetini ortaya koyuyor ve düşmanı korkutmayı amaçlıyor. Hutbelerde kılıcın sol ele alınması da dosta güven verme amacını taşıyor.

Kocaelideki Gazi Süleyman Paşa Cami ve Amasra’daki Fatih Camii'nde bu gelenek halen devam etmektedir.

Cuma hutbelerine kılıçla neden çıkılır? ile ilgili etiketler cuma hutbesi kılıç
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.