Alkol tüketimi Covid-19 aşısını etkiler mi?

Yeni dalga uyarısıyla birlikte Covid-19 aşısının hatırlatma dozu açıldı. Tekrardan aşı olan insanların ise aklına bazı sorular takılmakta. Bu sorulardan biri olan; "Alkol tüketimi Covid-19 aşısını etkiler mi?" sorusunun cevabı haberimizde.

Alkol tüketiminin aşı etkinliği üzerindeki etkisine dair bir araştırma bulunmamaktadır. Dolayısıyla aşı sonrası alkol tüketimine dair öneriler, bağışıklık sisteminin geneli ile alkol arasındaki ilişkiden yola çıkarak yapılan tahminlere dayanmaktadır.

Az veya orta düzeyde alkol tüketiminin COVID-19 aşı etkinliğini herhangi bir şekilde etkilemesi beklenmemektedir. Ancak olası ASİE (Aşı Sonrası İstenmeyen Etki) izleminde değerlendirme ve aşı sonrası istenmeyen etkileri tetikleyebilmesi açısından sıkıntı olacağı için alkol alınmaması önerilmektedir.

Öte yandan ağır alkol tüketimi, özellikle de tek sefer değil de uzun süre devam eden ağır alkol tüketimi, savunma sistemini baskılayarak aşı etkinliğini azaltabilir. COVID-19 aşısının etki göstermesinin 14 gün kadar sürebildiği bilinmektedir. Bu süreçte vücudunuzun savunma sistemini zayıflatacak davranışlardan kaçınmanız önemlidir.

Dolayısıyla aşı olduktan sonraki 2 hafta içinde alkol tüketiminden kaçınmanızı öneririz.

Alkol tüketimi Covid-19 aşısını etkiler mi? ile ilgili etiketler covid-19 covid-19 aşısı koronavirüs aşısı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.