Common Law nedir? Hukuk sisteminin özellikleri nelerdir?

Common Law nedir? Common Law hukuk sisteminin özellikleri nelerdir? Özellikle Birleşik Krallık sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temellerinden meydana gelen ve Anglo-Sakson Sistemi olarak bilinen Common Law, ortak hukuk olarak adlandırılır.

İngiltere’de doğan bu hukuk sistemi başta ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve eski İngiliz sömürgesi olan pek çok ülkede halen uygulanmaktadır.

COMMON LAW NEDİR? COMMON LAW HUKUK SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Başlıca özellikleri Kıta Avrupası hukuku gibi tedvin edilmemiş olmasıdır. u sistemde hukuk, örf ve adet kuralları, çok sayıda mahkeme kararı ve dağınık haldeki çeşitli kanunlardan meydana gelir. Anglo-Sakson hukuku esas itibariyle içtihadi(yazılı olmayıp uygulamaya dayanan)niteliktedir yani mahkemelerin vermiş olduğu kararlar bağlayıcı niteliktedir ve izleyen benzer somut olaylara uygulanır. Bu sebepten ötürü Anglo-Sakson hukukuna “hâkimler tarafından yapılmış hukuk” (judge-made law) da denmektedir. Bu sistemde Kıta Avrupası sisteminde olduğu gibi kamu hukuku-özel hukuk ayrımı ya da adli yargı-idari yargı ayrımı yoktur, yargı birliği geçerlidir.

1066 yılında İngiltere'nin Normanlar tarafından istilasından sonra Normanlar bütün ülkede geçerli olacak bir hukuk sistemi yarattılar. Ülkenin her bir tarafına gezici yargıçlar gönderildi. Bu yargıçlar gittikleri bölgedeki örf ve adetleri de göz önünde bulundurarak hukukî sorunları çözmeye başladılar. Bu sistemdeki amaç ülkenin tamamının yargıçlar tarafından oluşturulan ortak bir hukuka sahip olmasıydı

Common Law nedir? Hukuk sisteminin özellikleri nelerdir? ile ilgili etiketler Common Law Common Law hukuk sistemi
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.