'Çok Arap öldürdüm' diyen lider İsrail hükümetinin başına geçecek! Ortaklarının yüzüne nasıl bakacak?

12 yıllık Netanyahu süreci, son haftalarını kan ve gözyaşı ile tamamlamış oldu. Değişim Bloğu ismini kullanan koalisyon hükümeti, Netanyahu'nun Likud Partisi'nin yerini alacak. Bir Müslüman Filistinli lider, bir aşırı sağcı Yahudi, bir merkez solcu ve bir de aktivist feminist sosyalist lider, İsrail'in yeni hükümetini oluşturuyorlar. Hükümetin başında ise "Ben şimdiye kadar çok Arap öldürdüm. Bunda yanlış bir şey yok" diyen Naftali Bennett olacak.

Beklenmedik isimler 12 yıllık Netanyahu iktidarını sonlandırmak için birleşme kararı aldı. Orta Doğu'nun en kritik yıllarında önemli ülkelerinden birini yönetecek olan liderlerin ise tek ortak noktası 'Anti-Netanyahu' olmaları. Değişim Bloğu ismini kullanan koalisyonun, şimdilik en azından Netanyahu'yu 'değiştireceği' kesin. 

İSRAİL'İN 2 YIL BOYUNCA YENİ BAŞBAKANI: BENNETT

İsrail'in öğrenci kenti ve Golan Tepeleri'ne çok da uzak olmayan bir şehir olan Hayfa'da doğan 49 yaşındaki siyasetçinin ailesi ise ABD'den İsrail'e gelen göçmenlerden.

Bennett aynı zamanda eski bir asker. Sayeret Markal ve Maglan isimlerini taşıyan İsrail Özel Kuvvetleri'nde Savunma Bakanlığına bağlı olarak görev yaptıktan ve birçok çatışmaya girdikten sonra ani bir kararla 'yazılım girişimcisi' olup, ABD'li siber güvenlik şirketi Cyota'nın ortağı oldu. 

Politikaya ise 2005 yılında Netanyahu'nun milletvekili olarak girdi. 2008'e kadar Likud Partisinde önemli görevler üstlendi. 2011'de ise Ayelet Shaked ile birlikte 'parlamento dışı' My Israel ismindeki hareketi başlattı. Günümüzde ise merkez sol siyaetçi Yair Lapid ile anlaşarak koalisyonun parçası oldu. 

Dönemlerinin ilk iki yılında Bennett liderliğinde olacak olan koalisyon, iki yıl sonra aynı süre için merkez solcu Yamina Partisi lideri Yair Lapid'in yönetimine geçecek.

'BİRÇOK ARAP ÖLDÜRDÜM VE BUNDA BİR PROBLEM YOK'

Bennett ise daha çok dindar ve milliyetçi duruşuyla öne çıkıyor. Kendisi Filistin karşıtı söylemlerin altına imza atan, faşist bir lider. Değişim Bloğu, Netanyahu'yu değiştirse de 'Netanyahu Zihniyeti'ni değiştirecek gibi görünmüyor. 

'Birçok Arap öldürdüm ve bunda bir problem yok.' diyen eski İsrail Özel Kuvvetler komandosu Bennett, aynı zamanda İsrail'in Filistin'in topraklarını ilhak etmesi gerektiğini savunuyor. Filistinli direnişçilerden terörist olarak bahseden Bennett, 'Bence salıverilmemeli, öldürülmelilerdi.' diyerek Filistin karşıtı retoriğini gözler önüne serdi. 

Konuyu köşe yazısında ele alan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, "Bu adamın kurduğu koalisyon hükümetinde Araplar da yer alacak ya. İnsan merak ediyor: Nasıl bakacak yüzlerine kabine toplantılarında falan?" diye yazdı.

MÜSLÜMAN RA'AM PARTİSİ DE KOALİSYONDA

Öte yandan, Hükümeti kurma görevinin en sonunda verilmiş olduğu Yair Lapid, Ramazan ayında İsrail'in Filistinlilere olan saldırıları hakkında 'İsrail'in kendini savunma hakkı' olduğu propagandasını dillendiren Lapid ile Müslüman Ra'am Partisi liderinin ilişkileri gerilmiş, hatta Ra'am Partisi Değişim Bloğundan ayrılacağının sinyallerini vermişti. Daha sonraki gelişmelerin ardından tekrar masaya oturan Müslüman Lider, yeni kurulacak İsrail hükümetinin bir parçası olacak. 

İŞÇİ PARTİSİ LİDERİ: 'EVLENMEK YASAKLANSIN!'

İşçi Partisinin kadın lideri Merav Michaeli ise İsrail'in büyük gazetelerinden Haaretz'de çalışmış eski bir gazeteci ve köşeyazarı. Aynı zamanda üniversitelerde özellikle feminizm, medya ve iletişim konusunda dersler veriyor. Eylül 2012 yılında 'Paradigma Değişimi' ismindeki panelde konuşmacıyken 'toplumun evliliği iptal etmesi gerektiğini' açıklaması ise akıllardan çıkmıyor. Sosyalist ve feminist bir aktivist olan Michaeli ile Bennett'in birleşebilmesinin tek sebebi ise 'Netanyahu'yu değiştirme isteği'. 

DEĞİŞİM BLOĞU NEYİ DEĞİŞTİRECEK?

Orta Doğu'nun en değişik ve renkli oluşumlarından biri olacağına kesin gözüyle bakılan yeni İsrail hükümeti, İsrail'in uluslararası hukuka ve insanlığa aykırı uygulamalarını sürdürmeye meyilli olan Bennett'i, özellikle de lider olacağı ilk iki yıl içinde frenleyebilirse, özellikle de Müslümanların seslerinin İsrail hükümetinin sesinin de bir parçası olacağı gerçeği ile Netanyahu döneminden daha insana yakışır politikalar üretebilir gibi görünse de, Bennett'in faşist geçmişi herkesi umutlanmak konusunda temklinli olmaya davet eder nitelikte.

'Çok Arap öldürdüm' diyen lider İsrail hükümetinin başına geçecek! Ortaklarının yüzüne nasıl bakacak? ile ilgili etiketler Filistin Binyamin Netanyahu Netanyahu İsrail koalisyon bennett
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.