Çocuklarda koronavirüs vakaları neden arttı?

Koronavirüs salgınında çocuklarda görülen vakaların artması dikkat çekiyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli, Birinci dalgada çocuklarda vakaların az olmasının okulların kapalı olması nedeniyle olduğunu belirterek, ikinci dalgada okulların açılmasıyla birlikte vakaların arttığını söyledi.

Koronavirüs salgınında mutasyonların ortaya çıkması ve vaka sayılılarının artması ile birlikte çocuklarda da hasta sayısı tehlikeli boyutlara ulaştı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli, birinci dalgada okulların kapalı olması nedeniyle çocuklara daha az bulaştığı yönünde bir algı oluştuğuna dikkat çekti. Midilli, İngiliz mutasyonunun çocuklarda daha ölümcül olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Midilli, Hürriyet gazetesinden Gaye Kobal'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.

"Birinci dalga sırasında okullar kapalı olduğu için çocuk vakaların sayısı daha azdı. Bu ve enfeksiyonun çocuklarda daha hafif seyirli olması, çocukların daha az enfekte oldukları, enfeksiyonları bulaştırmadıkları gibi yorumların yapılmasına neden oldu.

Sonbahar ve ikinci dalgada bazı ülkelerde okulların açık olması ile birlikte çocuk ve gençlerde vaka sayısında artışlar görüldü. Toplumun geri kalan kısmının tedbirler nedeni ile hareketliliğinin azalmış olması ve son zamanlarda aşılama ile bazı ülkelerde asıl etkilenen grup olan 65 yaş ve üzerinde hem enfeksiyonların hem de ölümlerin çok bariz bir şekilde azalması böyle bir kontrast yaratıyor."

İNGİLİZ VARYANTI ÇOCUKLAR İÇİN DAHA MI ÖLMCÜL?

"Varyantın yol açtığı enfeksiyonun çocuklarda daha ölümcül seyrettiğine dair bir kanıt yok. Varyantın yükselişe geçtiği dönemde İngiltere'de sıkı kapanma tedbirleri uygulanmakla birlikte okullar açıktı. Bu nedenle o dönemde 19 yaş altı okul çağı çocuklarında vaka sayısı daha yüksekti. Bu da varyantın çocuk ve gençleri daha fazla enfekte ettiği hatta daha ağır seyirli bir enfeksiyona yol açtığı şeklinde spekülasyonların yapılmasına yol açtı.

O döneme ait veriler daha sonra değerlendirildiğinde varyantın bulaşıcılığının ve 28 günlük ölüm riskinin daha yüksek olduğu dışında farklı bir bulgu elde edilmedi."

TÜRKİYE'DEKİ SON DURUM

"Sağlık Bakanlığı’nın geçmiş verilerine göre, Türkiye’de toplam vaka içerisinde oran 15 yaş altı çocuklarda yüzde 5, 2 yaş altı çocuklar ise toplam vakaların yüzde 2 sine denk geliyor. İçinde bulunduğumuz günlerde vaka sayısı toplum düzeyinde yükselince çocuklar da doğal olarak bu durumdan etkilenmiş oldu.

Bir de önceden çocuklar asemptomatik olup bulgu vermediğinden test yapılmıyordu. Şu anda gribal enfeksiyonlar artınca çocuklara yapılan testler de arttı. Bu, virüsün mutasyon geçirip çocuklarda hastalık yapar olduğu anlamına gelmez.

Özetle toplu vaka sayısının artması ve çocuklarda gribal veya alerjik nedenli hastaneye başvuru sayı artımı test artışına paralel yüksek bildirime sebep olmuş olabilir."

Çocuklarda koronavirüs vakaları neden arttı? ile ilgili etiketler Çocuk İngiltere vaka mutasyon
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.