Çocuğunuza yılbaşı hediyesi seçerken bunlara dikkat edin!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Bölümü'nden Doç.Dr. Sevil Karaman özellikle 15 yaş altı çocuklara verilecek olan yılbaşı hediyesinin güvenilir olmasına dikkat edilmesi gerektiği yorumunda bulunarak aileleri uyardı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Bölümü’nden Doç.Dr. Sevil Karaman, “Özellikle 15 yaşın altındaki çocuklarda, oyuncak nedeni ile göz yaralanması vakaları ile karşılaşıyoruz. Bu nedenle yeni yıl için çocuğunuza vereceğiniz yılbaşı hediyesinin güvenilir olmasına dikkat edin. Çocuğunuz bir oyuncakla gözüne zarar verirse, mutlaka hızlı hareket etmeniz gerekir. Çocuğunuzun gözü gözle görülür şekilde kanıyorsa veya gözünü açamıyorsa, doğrudan hastanenin acil servisine gitmelisiniz. Çoğu göz yaralanması da birkaç önemli güvenlik ipucunu takip ederek kolayca önlenebilir” uyarısında bulundu.

Gözde yaralanmalara neden olabilecek ve yüksek risk taşıyan oyuncaklar hakkında açıklamalarda bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Bölümü’nden Doç.Dr. Sevil Karaman, çocuklara seçilecek hediyelerin güvenliği konusunda ailelere tavsiyeler verdi.

OYUNCAK SİLAHLARA DİKKAT

Oyuncaklar silahlar hakkında önemli bilgiler veren Karaman, şunları söyledi;

“Küçük bir nesneye ateş eden veya iten herhangi bir oyuncak, potansiyel olarak gözlere ciddi zarar verebilir. Silahlar, göz güvenliğini tehdit eden en riskli oyuncaklardır. Çocuğunuza boncuk veya mermi atan bir silah vermenin güvenli olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu "oyuncaklar" son derece tehlikelidir. Küçük ateşleme füzeleri veya dartları olan oyuncaklar her zaman tehlikelidir. Çocuklar genellikle bu tür oyuncakları yüzlerine yakın tutmayı ve tetiği çekmeyi severler. Çocuklar, çocukluk kahramanları ve güçlü karakterlerin olduğu aksiyon dolu filmlere hayrandır. Bu tür filmler, küçük çocukların hayal güçlerini ateşleyerek onları ışın kılıçlarının, asaların, kılıçların ve yayların heyecanlarıyla tanıştırır. Ne yazık ki, bu oyuncakların bazen göz yaralanmalarına neden olabilecek keskin kenarları vardır. Çocuğunuzu böyle bir oyuncaktan vazgeçiremiyorsanız, daima koruyucu gözlük kullanması konusunda ısrar edin.”

ÇOCUĞUNUZU YAKINDAN DENETLEYİN

Popüler oyuncaklardan lazer pointerların da son zamanlarda çocukların göz sağlığı için sorun haline geldiğine dikkat çeken Karaman, “Lazere kısa bir süre için maruz kalan gözlerde önemli retina hasarı olabilir. Oyuncaklarından biri lazer ışığı içeriyorsa, çocuğunuzu yakından denetlemeniz gerekir” dedi.

Tercih edilen spora göre koruyucu önlemleri almanın çocukları birçok göz yaralanmasından koruyacağını aktaran Karaman, “Çocuğunuz bir spora katılırsa, güvenliği için uygun göz koruması zorunludur. Göz yaralanmaları genellikle basketbol, beyzbol ve raket sporları gibi sporlar sırasında ortaya çıkar. Sporla ilgili göz yaralanmaları arasında künt, delici ve radyasyon yaralanmaları sayılabilir” bilgisini verdi.

KIRIK OYUNCAKLARI HEMEN ATIN

Yeni bir oyuncağın güvenli bir şekilde ve amacına uygun olarak nasıl kullanılacağının çocuklara öğretilmesi gerektiğine değinen Karaman, sözlerini şöyle sonlandırdı;

"Çocuğunuza oyun zamanından sonra oyuncakları toplamayı öğretin. Kırık oyuncakları hemen atın. Çocuğunuzun gerekirse koruyucu gözlük veya emniyet gözlüğü takmak için zaman ayırmasını sağlayın. Koruyucu gözlükler, darbelere oldukça dayanıklı bir malzeme olan polikarbonattan yapılmıştır. Polikarbonat lensler hem reçeteli hem de reçetesiz lenslerde mevcuttur."

 

Çocuğunuza yılbaşı hediyesi seçerken bunlara dikkat edin! ile ilgili etiketler Medipol Mega Üniversite Hastanesi Sevilay Karaman Göz Bölümü yılbaşı hediyesi çocuklar
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.