Çocuğun kan grubu anne babadan farklı olabilir mi? Kan grupları çocuğa nasıl geçer?

Çocuğun kan grubu anne babadan farklı olabilir mi? Neden farklı olur sorusunun yanıtı haberimizde. Evlilikler aşamasında kan uyuşmazlıkları hayati öneme sahiptir.

Çocuğun kan grubu anne babadan farklı olabilir mi? Kan grupları çocuğa nasıl geçer? İşte detaylar..

ÇOCUĞUN KAN GRUBU ANNE BABADA FARKLI OLABİLİR Mİ?

Kan grubu konusu her zaman merak uyandırır; bakalım basitçe anlatabilecek miyim? Kan gruplarının kimliğini belirleyen iki antijenik yapı vardır. Bunlara kan gruplarının 'adı' ve 'soyadı' diyelim. Bunların değişik şekillerde bir araya gelmesi ile temel olarak 8 farklı kan grubu ortaya çıkar. Bunlar; A RH(+), A RH(-), B RH(+), B RH(-), AB RH(+), AB RH(-), 0 RH(+), 0 RH(-) olarak sıralanabilir. Sıralamaya uymayan ara gruplar olsa bile, onlar konumuz haricidir.

Genler belirler

Önce 'adından' başlayalım anlatmaya. Bir insanın kanının adını; yani A, B, AB ya da 0 olacağını anne ve babasından aldığı genler belirler. O insanda hem annesinden, hem de babasından aldığı iki gen bir arada bulunur. Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur. Çünkü A grubu daha baskındır. B grubu için de, aynı şeyler geçerlidir. Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.

Olasılık çok!

Şimdi birisi çıkıp, "Annem A, babam B, ben nasıl 0 olmuşum?" derse, ona yukarıda yazdıklarımızı bir daha hatırlatmak gerekir. Anne A'dır ama A0'dır. O da annesinden A, babasından 0 almıştır. Baba da B0'dır ve çocuklarına her ikisi de 0'larını vermiştir. Bu durumda anne A, baba B, çocuk 0 olabilir. RH faktörü ise kan grubunun 'soyadıdır' ve yine anne ile babadan gelen genlerce belirlenmektedir. Birinden (+) diğerinden (-) gen gelirse, çocuk (+) olur. Negatif olmanın tek yolu; her iki taraftan da genlerin negatif olarak gelmesidir. Yukarıdaki açıklamalar ışığında, sorularınızın cevabını kendiniz de bulabilirsiniz.

Çocuğun kan grubu anne babadan farklı olabilir mi? Kan grupları çocuğa nasıl geçer? ile ilgili etiketler sağlık Kan kan grubu
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.